Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, επέτρεψε τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς στην Ουκρανία
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το State Department παραδέχεται τη δυνατότητα αλλά και την πιθανότητα μεταφοράς υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
«Δεν σκεφτόμαστε μόνο τις επερχόμενες μάχες την άνοιξη (στην Ουκρανία), αλλά και το μέλλον του ουκρανικού στρατού.
Συνεχίζουμε να συζητάμε, σε μακροπρόθεσμη βάση, για την αεράμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ουκρανίας» είπε η κυρία Nuland, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα προσφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο.
Σύμφωνα με την εκ των επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν «ισχυρή ολοκλήρωση», συμπεριλαμβανομένων και των δύο τύπων όπλων που έχουν ήδη παρασχεθεί και εκείνων που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι ακόμη σε θέση να χρησιμοποιήσουν.
Πιέσεις⚡️#BREAKING The U.S. is discussing the possibility of supplying fifth-generation fighters to Ukraine, including as part of ensuring the long-term needs of Kiev — Victoria Nuland pic.twitter.com/iflZuGcOei
— War Monitor (@WarMonitors) February 23, 2023
Υπενθυμίζεται πως ομάδα βουλευτών που πρόσκεινται στην αμερικανική κυβέρνηση ασκούν πιέσεις για τη μεταφορά του F-16 στο καθεστώς του Κιέβου, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε απαντήσει αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα παραδοθούν μαχητικά αεροπλάνα στο Κίεβο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είχε δηλώσει ότι κανένα δυτικό κράτος δεν είναι ακόμη έτοιμο να δώσει στρατιωτικά αεροσκάφη - αν και η βρετανική κυβέρνηση είχε προσφερθεί να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε δυτικά μαχητικά.
Στη Δύση λένε συνεχώς ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να κερδίσει στο πεδίο της μάχης και αυξάνουν την προσφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Από την άλλη, η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.
Παράλληλα, τα όπλα που μεταφέρονται αποτελούν νόμιμο στόχο για τον ρωσικό στρατό.
Όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, καθώς η Δύση αντλεί όλο και περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, οι γεωγραφικοί στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης κινούνται όλο και πιο μακριά από την τρέχουσα γραμμή.
Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία
Στις 17 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο John Kirby είχε δηλώσει, πως εάν κάποιος από τους συμμάχους των ΗΠΑ αποφάσιζε να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον θα το καλωσόριζε.
«Δεν έχουμε υπαγορεύσει ποτέ σε άλλον εταίρο τι μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν στο Κίεβο», είχε πει χαρακτηριστικά.
«Αν κάποιος από τους συμμάχους και τους εταίρους μας θέλει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, θα το καλωσορίζαμε», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, μια δικομματική ομάδα βουλευτών πιέζει απευθείας τον πρόεδρο Joe Biden να στείλει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.
Πέντε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξαν ότι τα σύγχρονα μαχητικά - τα οποία το Κίεβο επιδιώκει να λάβει - «θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποφασιστικά για τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου φέτος», αναφέρει η επιστολή των βουλευτών, γνώση της οποίας έλαβε το Politico.
«Η παροχή τέτοιων αεροσκαφών είναι απαραίτητη για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της, ιδιαίτερα υπό το φως των ανανεωμένων ρωσικών επιθέσεων και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των επιχειρήσεων μάχης μεγάλης κλίμακας», έγραψαν οι βουλευτές.
Η επιστολή εστάλη από τον βουλευτή του Μέιν Jared Golden .
Επίσης υπέγραψαν οι Δημοκρατικοί Jason Crow από το Κολοράντο και η Chrissy Houlahan από την Πενσυλβάνια καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι Tony Gonzales από το Τέξας και ο Mike Gallagher από το Ουισκόνσιν.
Και ο Macron εξετάζει την αποστολή αεροσκαφών
«Τίποτα δεν αποκλείεται κατ΄αρχήν» είναι το σχόλιο που έχει κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «κριτήρια» προκειμένου «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».
Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc.
Κίνα: Η αποστολή όπλων δεν θα φέρει ειρήνη
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Dai Bing δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας, «η ωμή πραγματικότητα αποδεικνύει περίτρανα ότι η αποστολή όπλων δεν θα φέρει ειρήνη».
«Ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά, επιδεινώνονται οι εντάσεις», τόνισε.
Χώρες της Δύσης έχουν προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών