Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σε σοκ αγορές και οικονομία λόγω της καταστροφής του πολέμου – Ποιος ο αντίκτυπος έναν χρόνο μετά

Ουκρανία: Σε σοκ αγορές και οικονομία λόγω της καταστροφής του πολέμου – Ποιος ο αντίκτυπος έναν χρόνο μετά
Δώδεκα μήνες μετά την εισβολή, ο Dow Jones παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, σημειώνοντας άνοδο λιγότερο από 0,1%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί περίπου 5,1% μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα του 2023…
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας έναν καταρράκτη κραδασμών που συνεχίζουν να αντηχούν στην παγκόσμια οικονομία - ακόμη κι αν ο πόλεμος δεν φαίνεται πλέον να επηρεάζει σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε καθημερινή βάση.
Οι σκεπτικιστές αμφέβαλλαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, παρότι είχε προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία το 2014 και είχε υποστηρίξει ενεργά τις ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία την ίδια χρονιά, θα πραγματοποιούσε εισβολή πλήρους κλίμακας.
Όταν το έκανε, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι το Κίεβο θα «πέσει» γρήγορα και ότι ο διχασμός μεταξύ των δυτικών δυνάμεων θα οδηγούσαν σε σχετικά ήπιες κυρώσεις.
Αντίθετα, η Ρωσία σύντομα βρέθηκε βαλτωμένη, και η Μόσχα επλήγη με σαρωτικούς γύρους κυρώσεων, με στόχο την αποσύνδεση της οικονομίας της από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως αποτέλεσμα, «έχουμε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό σύνολο εμπορικών και χρηματοοικονομικών ροών στον κόσμο, έχοντας ουσιαστικά… τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας, Δύσης και ορισμένων χωρών της Ασίας και έχοντας αποκλείσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές δολαρίων» δήλωσε ο Christopher Smart, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Barings και επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων Barings.
Παρότι ωχριά δίπλα στον θάνατο και την καταστροφή του πολέμου, το 2022 ήταν μια βίαιη χρονιά για τους επενδυτές, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να οδηγεί τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε έναν επιθετικό γύρο επιτοκιακών αυξήσεων και νομισματικής σύσφιξης, που βύθισε μετοχές και ομόλογα ταυτόχρονα.
Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές μετοχές, η bear market είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Δώδεκα μήνες μετά την εισβολή, ο Dow Jones παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, σημειώνοντας άνοδο λιγότερο από 0,1%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί περίπου 5,1% μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα του 2023.
Η εισβολή μπορεί να μην ήταν η βασική αιτία της πληθωριστικής έκρηξης που πυροδότησε τον αγώνα των προηγουμένως χαλαρών κεντρικών τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό – αλλά, φυσικά, η αύξηση στις τιμές του αργού και άλλων εμπορευμάτων δεν βοήθησε.
Στην Ευρώπη, η άνοδος του πληθωρισμού και η απότομη οικονομική επιβράδυνση ήταν το πιο άμεσο αποτέλεσμα της εισβολής και του ενεργειακού σοκ - αν και ο θερμός καιρός και μια σημαντική προσπάθεια αντικατάστασης των χαμένων ρωσικών ροών ενέργειας κράτησαν μακριά τον ενεργειακό εφιάλτη.
«Εκτός από το τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, το κόστος για τον κόσμο ήταν η βραδύτερη ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και η καταστροφή στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Steven Barrow, επικεφαλής στρατηγικής G-10 στη Standard Bank, σε σημείωμα της Τετάρτης.
Ο πόλεμος δεν φαίνεται πλέον στο μυαλό των επενδυτών και των traders, αν και η διαταραχή στις ροές ενέργειας και εμπορίου παραμένει και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι τιμές του πετρελαίου είναι σήμερα χαμηλότερες από εκείνες που ήταν τις παραμονές της εισβολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης