Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Ξένοι επενδυτές αντιμέτωποι με την ελληνική γραφειοκρατία"

Με νέο δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να αποδόσει το πλέγμα που επικρατεί μεταξύ επενδύσεων και γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εμπειρία του επιχειρηματία Antoine Maalouf ο οποίος ήθελε να δρομολογήσει το 2008 ένα μεγάλο έργο τουριστικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας. Επρόκειτο για την εκμετάλλευση ενός μικρού νησιού του Σαρωνικού, με το όνομα “Γαϊδουρονήσι” (Πάτροκλος).
Ο  Maalouf είχε προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να κατασκευάσει στο νησί μεγάλες εγκαταστάσεις με καζίνο, γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και μαρίνα. Το έργο θα έδινε δουλειά σε περίπου 8.000 εργαζόμενους, ενώ το πρότυπο ανάπτυξης που θα είχε ακολουθηθεί θα ήταν αυτό του Λας Βέγκας. Μάλιστα, η επενδυτική του εταιρεία είχε εξασφαλίσει περί τα 15 δισ. ευρώ εγγυήσεις από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
“Αυτό που χρειαζόμουν ήταν μία επιστολή υπόσχεσης από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα με βοηθούσε σε οποιοδήποτε πρόβλημα και αν συναντούσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Maalouf, ο οποίος εκτιμούσε ότι η επένδυση θα κόστιζε περί τα 120 δισ. ευρώ. Ήθελα λέει μία γραπτή επίσημη επιστολή. Μάλιστα, όταν συζήτησε το θέμα με την τότε υπουργό Τουρισμού, κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά ο  Maalouf, πήρε την απάντηση ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το εγχείρημα. “Επομένως θα μου δώσετε την επιστολή που ζητώ;”, ρώτησε ο  Maalouf για να πάρει την απάντηση από την κα Πετραλιά: “Τι; Δεν εμπιστεύεσαι την ελληνική κυβέρνησης”.
Το άρθρο του Bloomberg συνεχίζει προσπαθώντας να αναλύσει πως η γραφειοκρατία και η κυβερνητική νοοτροπία εμποδίζουν την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας της. Ιδιαίτερη μνεία δε γίνεται στο ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ανήκουν όπως ισχυρίζεται μεγάλα κομμάτια γης τα οποία είτε μένουν ανεκμετάλλευτα είτε η εκμετάλλευση τους γίνεται από συγκεκριμένα αναπτυξιακά γκρουπ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο αρθρογράφος μιλά με ιδιαίτερα απαξιωτικά λόγια για την γραφειοκρατία στην Ελλάδα, επικαλούμενος δηλώσεις στελεχών ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης