Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα διαδηλώσεων κατά του πολέμου στην Ουκρανία σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Στο στόχαστρο η αποστολή όπλων

Κύμα διαδηλώσεων κατά του πολέμου στην Ουκρανία σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Στο στόχαστρο η αποστολή όπλων
Μεγάλες διαδηλώσεις - στις οποίες οι άνθρωποι ενώθηκαν σε όλο το πολιτικό φάσμα - έγιναν στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία
Σε μια σειρά αντιπολεμικών διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης συγκεντρώθηκαν μαζικά απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν στο δρόμο της διπλωματίας με τη Ρωσία και να σταματήσουν τις αποστολές όπλων στο Κίεβο.
Καθώς η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία συμπλήρωσε έναν χρόνο, μεγάλες διαδηλώσεις - στις οποίες οι άνθρωποι ενώθηκαν σε όλο το πολιτικό φάσμα - έγιναν στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Γαλλία: Να μην σταλούν άλλα όπλα στην Ουκρανία

Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμμετοχής της Γαλλίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης προς το Κίεβο.
Η διαδήλωση, που ονομάστηκε "Εθνική Πορεία για την Ειρήνη", διοργανώθηκε από το δεξιό κόμμα Les Patriotes.
Σύμφωνα με τον ηγέτη της ομάδας Florian Philippot -ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στη διαδήλωση στο Παρίσι- παρόμοιες αλλά μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε 30 άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

"Μειώστε τα όπλα, αυξήστε τους μισθούς"

Το Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για την ειρήνη στις ιταλικές πόλεις της Γένοβας και του Μιλάνου.
Στη Γένοβα, το συλλαλητήριο επικεντρώθηκε στον τερματισμό των αποστολών όπλων στην Ουκρανία και διοργανώθηκε από μέλη συνδικάτων και αριστερούς ακτιβιστές, το σύνθημα των οποίων ήταν "Μειώστε τα όπλα, αυξήστε τους μισθούς".
Στη διαδήλωση της Γένοβας συμμετείχαν 4.000 άτομα από όλη την Ιταλία, μαζί με άτομα από τη Γαλλία και την Ελβετία επίσης, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Η Συλλογικότητα Αυτόνομων Λιμενεργατών (CALP) βοήθησε στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου μαζί με το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα.
Απαίτησαν να μην χρησιμοποιούνται πλέον οι εγκαταστάσεις του λιμανιού της Γένοβας για τη διευκόλυνση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Riccardo Rudino της CALP επισήμανε ότι "η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε πέρυσι", αλλά "το 2014, με τη σφαγή του ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς".

"Stop the War Coalition"

Στο Λονδίνο, μια μεγάλη ομάδα πραγματοποίησε παρόμοια διαδήλωση ζητώντας ειρήνη στην Ουκρανία και τον τερματισμό της μεταφοράς όπλων από τη βρετανική κυβέρνηση στο Κίεβο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον συνασπισμό Stop the War Coalition στο Portland Place στο κεντρικό Λονδίνο και στην οποία συμμετείχε ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μαζική διαμαρτυρία στο κέντρο του Βερολίνου, όπου οι παρευρισκόμενοι καταφέρθηκαν κατά της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, απαίτησαν επιπλέον από την κυβέρνησή τους να εμπλακεί η Ρωσία σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι διοργανωτές λένε ότι έως και 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της "Εξέγερσης για την Ειρήνη".
Ωστόσο, η αστυνομία έδωσε μια χαμηλότερη εκτίμηση για 13.000 άτομα.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Sahra Wagenknecht, μέλος του Κόμματος της Αριστεράς (Links Party) στη Γερμανία, καθώς και από τη φεμινίστρια συγγραφέα και αγωνίστρια Alice Schwarzer.
Η Wagenknecht δήλωσε ότι οι νεοναζί δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη διαμαρτυρία, αλλά όποιος άλλος επιθυμούσε την ειρήνη "με ειλικρινή καρδιά" ήταν ευπρόσδεκτος να παραστεί.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση, η Wagenknecht δήλωσε τη δημιουργία ενός "νέου, ισχυρού κινήματος ειρήνης στη Γερμανία".

Στο επίκεντρο και ο Nord Stream

Οι τελευταίες διαδηλώσεις στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν με φόντο την έκθεση-βόμβα του βετεράνου ερευνητή δημοσιογράφου Seymour Hersh "How America Took Out The Nord Stream Pipeline".
Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία παρείχε περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία εξαρτιόταν από τη Μόσχα για περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών της σε φυσικό αέριο.
Μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προσφέρθηκε να στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω μιας γραμμής, του Nord Stream 2.
Η προσφορά αυτή απορρίφθηκε γρήγορα από το Βερολίνο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken πανηγύρισε για τις εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα - οι οποίες, σύμφωνα με τον Hersh, προκλήθηκαν από εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει δύτες του αμερικανικού ναυτικού και πυροδοτήθηκαν με μια σημαδούρα σόναρ που έριξε ένα νορβηγικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο.
Ο Blinken περιέγραψε την επίθεση ως μια "τεράστια στρατηγική ευκαιρία" για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την εξάρτησή της από τη φθηνή ρωσική ενέργεια "για τα επόμενα χρόνια".
Μετά την επίθεση, η οποία οδήγησε ενδεχομένως στη μεγαλύτερη διαρροή αερίου μεθανίου που έχει γίνει ποτέ, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν πάρει τη θέση της Ρωσίας ως οι κορυφαίοι προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν υποστεί την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους κατά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες.
Η καταπόνηση έχει αρχίσει να φαίνεται, παίζοντας πιθανότατα κάποιο ρόλο στην παρακίνηση της πληθώρας ενεργειών διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες.
Πέρυσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε παρόμοιες διαδηλώσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία, με πολλούς να εκφράζουν την οργή τους για την ακριβή εξωτερική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης