Στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων
Στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, τα σημάδια για την ανθεκτική ανάκαμψη και τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 15.619 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 7.944 μονάδες.
Στις 7.387 μονάδες με άνοδο 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,7% στις 28.011 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,5% στις 9.508 μονάδες.
Οριακές μεταβολές σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,8% στις 2.290 μονάδες.
Το φυσικό αέριο υποχωρεί προς τα 40 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στα 42 ευρώ στο -4%.
Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,2% στα 85,59 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,2% στα 769,52 δολ. το βαρέλι.
Απογοήτευσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη - Πτώση 2,3% σε ετήσια βάση
Χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και παρέμειναν χαμηλότερες από ό,τι 12 μήνες νωρίτερα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης στην ευρωζώνη και την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, όπως έδειξαν τα στοιχεία τη Δευτέρα.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκαν 2,3% σε ετήσια βάση.
Αυτό υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 1,0% σε μηνιαία βάση και πτώση 1,8% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν έναν καλό δείκτη υποκατάστασης της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία έχει υποφέρει λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, που προκλήθηκε κυρίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά διαχέεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Τα βλέμματα στην Κίνα
Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι επιφυλακτικές, αφού οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έθεσαν στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5% για το 2023 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς ξεκίνησαν την ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.
Η κινεζική οικονομία, μια σημαντική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αναπτύχθηκε κατά 3% πέρυσι.
Πρόκειται για έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, καθώς η οικονομία περιορίστηκε από τους αυστηρούς περιορισμούς στην κινητικότητα για την καταπολέμηση της COVID-19.
Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε έντονα τον Φεβρουάριο μετά τη χαλάρωση των περιορισμών κατά του COVID και οι προσδοκίες ήταν για έναν πιο ουσιαστικό στόχο ανάπτυξης το 2023.
Στην Ασία, ο δείκτης Asia Dow ενισχύθηκε 1,2% στις 3.393 μονάδες, στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 28.237 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,147% στις 20.603 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών