Η επενδυτική «φούσκα»: Οι αθρόες επενδύσεις σε νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών έπεσαν θύμα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed
Το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση της κατάστασης, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη χθεσινή θεαματική κατάρρευση της τράπεζας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.
Η οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών και φόβους για εκτεταμένο «Bank Run».
Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Κίνδυνος μετάδοσης
Τα προβλήματα στη SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν «μεγάλες, μη πραγματοποιηθείσες απώλειες» στα ομόλογά τους. Α
υτό εξηγεί σε podcast ο διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell, Russ Mould.
«Ο δανεισμός σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας βρίσκεται στο πιο ανταγωνιστικό στάδιο της χρηματοδότησης και σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της SVB για έκδοση μετοχών διάσωσης 2,25 δισ. δολαρίων, μετά από μια περίοδο που η όρεξη από δανειστές και επενδυτές προς αυτό το τμήμα της αγοράς έχει στερέψει, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Ωστόσο, σε έναν έντονα διασυνδεδεμένο τραπεζικό κλάδο, δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωρίσει κανείς αυτού του είδους τα γεγονότα, που συχνά υποδηλώνουν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η τοποθέτηση μετοχών της SVB συνοδεύτηκε από πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της εγείρει ανησυχίες», προσθέτει.
«Πολλές τράπεζες κατέχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο αποδοτικά -η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλες μη πργματοποιηθείσες ζημίες στις θέσεις (επενδύσεις) σταθερού εισοδήματός τους», καταλήγει.
Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.
Οι ευθύνες τις Fed
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν μια ακραία συνέπεια ευρέων τάσεων όσον αφορά τις προοπτικές και την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα που θολώνουν το τοπίο.
Η SVB διέθετε περιουσιακά στοιχεία περίπου 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια πελατειακή βάση συγκεντρωμένη σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτή η επιχείρηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων - την ευθύνη της οποίας έχει εξολοκλήρου η Fed.
Όταν οι καταθέτες της που εστιάζουν στην τεχνολογία επλήγησαν από μια συμπίεση της ρευστότητας λόγω της πρόσφατης ύφεσης του κλάδου, τράβηξαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους για να ξοδέψουν ή να κινηθούν προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.
Για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναλήψεων, η SVB πούλησε ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της. Πώλησε επίσης ομόλογα για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.
Αλλά τα ομόλογα που πουλούσε είχαν χάσει αξία λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αποκρυσταλλώνοντας τεράστιες απώλειες.
Αυτό ανησύχησε τους πελάτες της SVB, όπου το 96 %των περιουσιακών στοιχείων διατηρούνταν σε λογαριασμούς που ξεπερνούσαν το ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων της αρχής Federal Deposit Insurance Corporation για την ασφάλιση καταθέσεων — έτσι άντλησαν ακόμη περισσότερα χρήματα.
Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι έκλεινε την SVB την Παρασκευή (10/3) έως τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Διακοπή συναλλαγών υπο το δόβο Bank Run
Η ανησυχία ότι άλλες τράπεζες μπορεί να παγιδευτούν σε παρόμοια σπείρα επιβάρυνε τις τιμές των μετοχών των παγκόσμιων τραπεζών την Πέμπτη και την Παρασκευή 10 Μαρτίου και ανάγκασε τη διακοπή των συναλλαγών σε μετοχές περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ που έμοιαζαν επιφανειακά με τον δανειστή της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, αναλυτές και συμμετέχοντες στον κλάδο λένε ότι η SVB είναι μια ακραία διαφορά σε έναν κλάδο που είναι γενικά πολύ πιο σταθερός και καλύτερα χρηματοδοτούμενος από ό,τι πριν από την κρίση.
«Δεν νομίζω ότι είναι 2008», δήλωσε η Sheila Bair, η οποία διηύθυνε το FDIC κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, χαρακτήρισε την αποτυχία «μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι τράπεζες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ανασφάλιστες καταθέσεις μπορεί να υπόκεινται σε τραπεζικές εκμεταλλεύσεις και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και τα υποτιθέμενα ασφαλή χρεόγραφα του Δημοσίου, χάνουν την αξία τους όταν αυξάνονται τα επιτόκια».
Για τις περισσότερες τράπεζες, οι πιέσεις που οδήγησαν την SVB εκτός λειτουργίας αναμένεται να μειώσουν τα κέρδη του , καθιστώντας τις λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν απειλούν την υποκείμενη φερεγγυότητά τους, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η μάχη για τις καταθέσεις
«Αυτό θα επιταχύνει έναν αυξανόμενο πόλεμο για τις καταθέσεις και θα μειώσει τα τραπεζικά κέρδη καθώς πληρώνουν για τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Huw van Steenis, αντιπρόεδρος της Oliver Wyman, =
Πέρυσι, οι τράπεζες απολάμβαναν σημαντική ώθηση στα κέρδη από αυτό που είναι γνωστό ως καθαρό εισόδημα από τόκους ή τη διαφορά μεταξύ του ποσού των τόκων που πληρώνουν στους καταθέτες και των εσόδων που λαμβάνουν από τη χορήγηση δανείων.
Οι περισσότερες τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια που χρέωναν στα δάνεια, ενώ δεν πλήρωναν σχεδόν καθόλου τις καταθέσεις.
Ωστόσο, οι έξυπνοι πελάτες μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλα προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και ομόλογα βραχείας ημερομηνίας. Οι τράπεζες λένε στους επενδυτές να αναμένουν εκροές 2 έως 4 τοις εκατό ετησίως, σύμφωνα με την Autonomous Research. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των μεγάλων εταιρικών πελατών στους οποίους βασίστηκε η SVB.
Μη πραγματοποιηθείσες ζημίες
Οι απώλειες 1,8 δισ. δολαρίων από τις πωλήσεις ομολόγων υπογράμμισαν επίσης ένα άλλο ευρέως κοινό πρόβλημα: πολλές τράπεζες έχουν παρκάρει τα χρήματα των καταθετών σε κρατικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου που έχουν χάσει την αξία τους λόγω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων.
Το FDIC ανέφερε πρόσφατα ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν 620 δισεκατομμύρια δολάρια συνδυασμένων μη πραγματοποιηθεισών ζημιών στα χαρτοφυλάκια των τίτλων τους.
Η SVB λάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της από καταθέσεις και είχε περισσότερο από το 50% των περιουσιακών της στοιχείων σε τίτλους, επομένως έπρεπε να πουλήσει μερικά για να δώσει στους καταθέτες πίσω τα χρήματά τους. Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ευρύτερο φάσμα πηγών χρηματοδότησης και περιουσιακών στοιχείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις διατηρούν τα ομόλογά τους μέχρι τη λήξη χωρίς να συνειδητοποιούν ποτέ τις απώλειες σε χαρτιά, είπαν οι αναλυτές.
«Η SVB είναι μια ειδική περίπτωση», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays, αλλά στη συνέχεια αναγνώρισαν ότι «η πίεση των καταθέσεων είναι μεγαλύτερη για τις μικρότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών.
[Οι παγκόσμιες τράπεζες] έχουν πιο διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και επομένως είναι λιγότερο ευάλωτες σε αυτόν τον κίνδυνο».
Ο Bair υποστήριξε ότι η ισχυρή εποπτεία θα βοηθούσε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι η SVB αποτελεί εξαίρεση.
«Η Fed χρειάζεται πραγματικά να αναγκάσει τις μεγάλες τράπεζες σε αλλαγή στάσης μέσω ενός αυστηρού stress test που περιλαμβάνει ένα σενάριο υψηλού επιτοκίου, κάτι που δεν έχει κάνει από το 2018.
Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε τι είδους ζημίες θα μπορούσαν να υποστούν στα χαρτοφυλάκια τίτλων τους». είπε.
Η κυβέρνηση Biden αγνόησε τον συστημικό κίνδυνο
Ο Tucker Carlson, στο Fox News βγάλαμε ανέλυσε τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση της Silicon Valley Bank.
Πρέπει οι Αμερικανοί να ανησυχούν;
«H μεγαλύτερη αποκατάσταση οικονομικώς αδικιών».
Αυτή ήταν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου Biden.
Μόνο που στην περίπτωση της Silicon Valley συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και θα δούμε το γιατί παρακάτω.
‘Οπως τόνισε με σαρκαστική διάθεση ο παρουσιαστής, «μήπως πρέπει οι Αμερικανοί να αρχίσουν να επενδύουν σε χρυσό και να αποθηκεύσουν τρόφιμα;»
Aπώλειες 50 δισ. σε μια ημέρα για τις 4 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και συγκεκριμένα για τις Βank of America, Morgan Stanley, JPMorgan και Wells Fargo.
Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται ο φόβος στο κατά πόσο θα μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν την κρίση και πώς θα αποφευχθεί η μετακύλιση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, αρχικά εντός ΗΠΑ και εν συνεχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Mετά το 2008 και τη Lehman Brothers, η πτώχευση της Silicon Valley αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
Πολλοι επενδυτές έχασαν χρήματα καθώς ασφαλισμένα είναι μόλις τα πρώτα 250.000 δολάρια και το 90% είχε επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα. Το χθεσινό bank θυμίζει έντονα την τραπεζική κρίση του 1929.
Ύποπτες συναλλαγές;
Ο CEO της Silicon Valley πούλησε μετοχές της τράπεζας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που απέκρυψε εντέχνως και δεν γνώριζαν ούτε οι υπάλληλοι της τράπεζαςm σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023.
Οι ρυθμιστικές αρχές τόσο καιρό δεν υποπτεύονταν τίποτα;
Αυτό είναι ερώτημα προς διερεύνηση που ψάχνει απαντήσεις.
Όπως τονίζει ο Tucker Carlson «οι δημοσιογράφοι του επιχειρηματικού ρεπορτάζ δε γνώριζαν τίποτα;»
Επιπλέον το περιοδικό Forbes επί 5 συνεχόμενα έτη βράβευσε την Silicon Valley ως μια από τις καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο δημοσιογράφος Jim Cramer του CNBC συμβούλευε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Silicon Valley και μάλιστα αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα πριν την κατάρρευση.
Η SVB τόνιζε τις κλιματικές της ανησυχίες και ότι στοχεύει σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα για να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Προσπαθούσε μέσω των social media να παρουσιάσει μια ανθρωποκεντρική εικόνα και ένα προφίλ φιλικό προς το περιβάλλον.
Εν τέλει όμως, αγόρασε μακροχρόνια ομόλογα 20 δισ δολαρίων και τώρα που γύρισε το κλίμα και έπεσαν κατά πολύ οι αποδόσεις οι επενδυτές της έχασαν τεράστια κεφάλαια.
Τι συμβαίνει πραγματικά
Πλην της Silicon Valley και της Silvergate που αναστάτωσε την αγορά των crypto τις τελευταίες ημέρες , ακόμα δύο τράπεζες crypto, oι Voyager και Three Arrows Capital αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Την Παρασκευή, χιλιάδες πελάτες της Wells Faego, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν πληρώθηκαν τους μισθους τους, με ό.τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον χρηματοοικονομικό κολοσσό.
Τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν είναι για την αμερικανική οικονομία , καθώς όπως ανέφερε ο Tucker Carlson το χρεός των ΗΠΑ θα έχει διογκωθεί κατά 20 τρισ επιπλέον την επομενη δεκαετία.
Συμπέρασμα: Η πιθανότητα ενός Αρμαγεδδώνα στην παγκόσμια οικονομία δεν φαντάζει απίθανο σενάριο πλέον...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών