Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Ινδία δεν μπορεί να επιτρέψει τη διευθέτηση σε γιουάν έως ότου βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Κίνα
Η αιτία για αυτό το αίτημα της κυβέρνησης Modi είναι οι μακροχρόνιες πολιτικές διαφορές που έχει με την Κίνα.
Η Ινδία, η οποία έχει αναδειχθεί στον κορυφαίο παγκοσμίως αγοραστή ρωσικού πετρελαίου καθώς και ρωσικού άνθρακα με σημαντική έκπτωση, θα επιλέξει τη χρήση του ντιρχάμ, του νομίσματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών, δήλωσαν τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στο θέμα είπε ότι το Νέο Δελχί «δεν αισθάνεται άνετα» με το διακανονισμό του εξωτερικού εμπορίου σε κινέζιο γιουάν, αλλά ότι ο διακανονισμός σε «ντιρχάμ είναι εντάξει».
Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η Ινδία δεν μπορεί να επιτρέψει τη διευθέτηση σε γιουάν έως ότου βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Κίνα.
Χιλιάδες Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια αντιπαράθεση κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στα Ιμαλάια από το 2021, ρίχνοντας μια σκιά στη σχέση των δύο χωρών.
Οι πέντε αξιωματούχοι δεν ανέφεραν πάντως ότι υπάρχει οποιασδήποτε οικονομικός λόγος πίσω από την απροθυμία της Ινδίας να αποδεχθεί τον διακανονισμό σε γιουάν.
Το 2022, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας UltraTech Cement είχε διακανονίσει σε κινεζικό γιουάν τις πληρωμές για τα φορτία άνθρακα που εισήγαγε από τη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε ορισμένες ανησυχίες στην κυβέρνηση καθώς η σχέση μεταξύ Ινδίας και Κίνας έχει επιδεινωθεί μετά τις αιματηρές συνοριακές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα το 2020 στην απομακρυσμένη κοιλάδα Galwan του Ladakh.
Οι ινδικές τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία επιδιώκει το διακανονισμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε γιουάν κυρίως επειδή αυτό τη βοηθά στις αγορές αγαθών από την Κίνα, ωστόσο η ινδική κυβέρνηση αποθαρρύνει τη χρήση του κινέζικου νομίσματος.
Πρόσθεσαν επίσης ότι ενώ τα ινδικά διυλιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να διακανονίζουν ορισμένες αγορές ρωσικού πετρελαίου σε ρούβλια, το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς εμπορίου εξακολουθεί να γίνεται σε άλλα νομίσματα, καθώς το ρούβλι είναι εν μέρει μετατρέψιμο και οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει ένα πλαίσιο.
Η κυβέρνηση αναμένει η πλειοψηφία των πληρωμών προς τη Ρωσία να γίνεται σε ντιρχάμ τους επόμενους μήνες, κατέληξε ο πρώτος αξιωματούχος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών