Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους των τραπεζών της αφήνει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ένα ενδεχόμενο που μέχρι πριν από λίγες ημέρες απέκλειε μετά “βδελυγμίας”. Το Δουβλίνο, υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών της χώρας, ρισκάροντας να ανεβάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο “εξωπραγματικό” ποσοστό του 32%.
Αν και ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Brian Lenihan, μιλώντας στους Financial Times απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν συνομιλίες σχετικές με τους ομολογιούχους των τραπεζών, ο Lenihan απάντησε ότι “βεβαίως και θα μπορούσαν να υπάρξουν συνομιλίες αν ήταν για το καλό και των δύο πλευρών”. Αν και ο νόμος της Ιρλανδίας δεν αφήνει περιθώριο διαπραγμάτευσης του χρέους με τους ομολογιούχους, το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους “μικρούς” ομολογιούχους δεν καλύπτεται.
Η εξυγίανση των τραπεζών της φαίνεται ότι κοστίζει περισσότερο από ό,τι μπορεί να αντέξει η οικονομία της. Με τις περικοπές που επέβαλε ήδη η κυβέρνηση της χώρας στο Δημόσιο εξοικονομήθηκαν γύρω στα 3 δισ., αλλά τι είναι 3 δισ. μπροστά στα 20, 30 ή και 40 που μπορεί να κοστίσει στο κράτος η διάσωση μιας μόνον τράπεζας; Φέτος αναμένεται νέα αύξηση του ελλείμματος πάνω από 32% του ΑΕΠ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία οι ιρλανδοί έχουν αντιμετωπίσει σκληρά μέτρα λιτότητας για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από τις τράπεζες, με τους αναλυτές να ανησυχούν για την πορεία της κοινωνικής αποδοχής στο ενδεχόμενο νέων σκληρών μέτρων.Οι επενδυτές φοβούνται ότι αν δεν υλοποιηθούν οι ελπίδες ανάπτυξης στην Ιρλανδία ή αν δεν κατορθώσει να επιβάλει τις απαραίτητες προσαρμογές στις κρατικές δαπάνες, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να υποχρεωθεί να μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης χρέους μέσω αναδιάρθρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης