Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέχουν πίσω από Ρωσία, Κίνα - Γαλλογερμανική κόντρα για την ενέργεια

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέχουν πίσω από Ρωσία, Κίνα - Γαλλογερμανική κόντρα για την ενέργεια
H κόντρα Γερμανίας - Γαλλίας για την ενέργεια απειλεί τη Σύνοδο Κορυφής
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης η οποία θα απασχολήσει τους ηγέτες κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου αλλά και της κόντρας Γερμανίας - Γαλλίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και την πυρηνική ενέργεια.
Μείζον θέμα αποτελεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, με τους Ευρωπαίους να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, την ώρα που ενισχύεται το μέτωπο Κίνας - Ρωσίας - Ιράν - Ινδίας

Ουκρανία

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησαν με πρώτο θέμα την Ουκρανία. Στην αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky θα απευθυνθεί στους ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ακλόνητη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εργασιών για λογοδοσία της Ρωσίας και της κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή-πρόσκληση προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες, «το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΕ εργάζεται για την επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία, με στόχο να παρασχεθούν στη χώρα 1 εκατομμύριο οβίδες πυρομαχικών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση». Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.


Κλιμακώνουν τις πιέσεις στη Ρωσία

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του να «διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δηλώσει αποφασισμένο να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την καταστρατήγηση των κυρώσεων εντός της ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «λάβει υπόψη» τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Vladimir Putin και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και μεταφοράς Ουκρανών παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.
«Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει αμέσως την ασφαλή επιστροφή των Ουκρανών που μεταφέρθηκαν ή απελάθηκαν βίαια στη Ρωσία, ιδιαίτερα των παιδιών», αναμένεται να τονίσουν οι ηγέτες.

Ανταγωνιστικότητα

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.
Θα εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της ΕΕ και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηγέτες να αναφερθούν στην ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.
Επίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα εξεταστεί η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα ενημερώσουν σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν ότι η μετανάστευση είναι μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το θέμα τον Ιούνιο.

Γαλλογερμανική κόντρα για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Θα ακολουθήσει το θέμα της ενέργειας, με φόντο την κόντρα Γερμανίας - Γαλλίας κυρίως όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και τις εκπομπές αερίων.
Το Βερολίνο ενόχλησε ορισμένους εταίρους του, ιδίως τη Γαλλία, εμποδίζοντας -την τελευταία στιγμή- μια συμφωνία-ορόσημο για την απαγόρευση νέων πωλήσεων αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα από το 2035.
Η απαγόρευση αποτελεί κλειδί για το φιλόδοξο σχέδιο των Βρυξελλών να γίνουν μια "κλιματικά ουδέτερη" οικονομία έως το 2050, με καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια αυτόν τον μήνα, η Γερμανία παρενέβη αφού η απαγόρευση των αυτοκινήτων είχε ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ.
Απαίτησε από τις Βρυξέλλες να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος θα επιτρέψει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα.
Ενώ το μπλοκάρισμα της τελευταίας στιγμής απογοήτευσε τη Γαλλία, το Παρίσι με τη σειρά του επιμένει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην πυρηνική ενέργεια στις προτάσεις της ΕΕ για την παραγωγή περισσότερης πράσινης τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Το Παρίσι και το Βερολίνο συνεργάζονται παραδοσιακά για να προωθήσουν την ατζέντα της ΕΕ.
Όμως, η κόντρα απειλεί τη σύνοδο κορυφής, καθώς οι ηγέτες συναντώνται για να συζητήσουν τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας απέναντι στις απειλές από τις αμερικανικές και κινεζικές επιδοτήσεις που είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, διεξάγει συνομιλίες με το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα αυτοκίνητα.
Αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Euractiv.

Scholz: Έκκληση στην ΕΕ να βρεθεί λύση για τους κινητήρες

Όπως μεταδίδει το Politico, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απηύθυνε στη σύνοδο κορυφής σαφή έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει μια λύση για τις ανησυχίες του Βερολίνου σχετικά με τη νομοθεσία για την απαγόρευση των κινητήρων αυτοκινήτων.
Παρά την έντονη απογοήτευση των συναδέλφων του ηγετών το πρωί της Πέμπτης, ο Scholz παρέμεινε σταθερός, επιμένοντας ότι δεν έκλεβε μια έτοιμη συμφωνία για να πετύχει μια φιλική προς τη Γερμανία εξαίρεση.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο,  "όλα είναι σε καλό δρόμο", καθώς το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες εργάζονται για μια παρασκηνιακή συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία επιθυμεί εξαιρέσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της πώλησης μετά το 2035 των κινητήρων εσωτερικής καύσης.
"Το μόνο που απομένει τώρα είναι να βρεθεί ο σωστός τρόπος για την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης, την οποία η Επιτροπή έδωσε πριν από πολύ καιρό", δήλωσε ο Scholz.
Αυτή η "υπόσχεση", ωστόσο, αντικατοπτρίζει μια ρήτρα που προστέθηκε στο μη δεσμευτικό κείμενο στο τέλος του σχεδίου νόμου για την απαγόρευση των κινητήρων αυτοκινήτων.
Ποτέ δεν εισήχθη πλήρως στο κείμενο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε να διαγράψει όλες τις αναφορές στα ηλεκτρονικά καύσιμα.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Scholz ενδέχεται να υπερεκτίμησε τον βαθμό στον οποίο οι ομόλογοί του συμφωνούν με τη θέση της Γερμανίας, παρά τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχει σαφής "συναίνεση" εντός της ΕΕ.

Στο επίκεντρο η τραπεζική κρίση

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 24 Μαρτίου, θα γίνει η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ», σε περιεκτική μορφή, όπου οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Christine Lagarde και του Eurogroup Pascal Donahoe, θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω της χρεοκοπίας αμερικανικών τραπεζών και της αναταραχής της ελβετικής τράπεζας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου.
«Κάποιοι ηγέτες ζητούν να υπάρξει μια πραγματική συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, επειδή πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατάλληλο πολιτικό επίπεδο γι' αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης