Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Τσεχίας: Το ΝΑΤΟ κουράστηκε με την Ουκρανία – Εμείς δεν έχουμε άλλα όπλα για να στείλουμε

Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Τσεχίας: Το ΝΑΤΟ κουράστηκε με την Ουκρανία – Εμείς δεν έχουμε άλλα όπλα για να στείλουμε
Ο Pavel με γνώση των δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκτιμά ότι ούτε η Τσεχία, ούτε το ΝΑΤΟ μπορούν εφεξής να ενισχύσουν την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Αποκαλυπτικός είναι ο πρόεδρος της Τσεχίας και πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ Petr Pavel σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ο Pavel με γνώση των δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκτιμά ότι ούτε η Τσεχία, ούτε το ΝΑΤΟ μπορούν εφεξής να ενισχύσουν την Ουκρανία.
Ο Pavel τονίζει ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική όσον αφορά την ουκρανική κρίση.
Η παράδοση δυτικών αεροσκαφών στην Ουκρανία θα ήταν ένα λογικό βήμα, αν και σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ανεδαφικοί οι στόχοι της Ουκρανίας

Είπε επίσης πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν μόνο μία ευκαιρία για μια επιτυχημένη αντεπίθεση.
Σε περίπτωση αποτυχίας της Ουκρανίας, η δυτική βοήθεια θα μειωθεί.
Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, οι απαιτήσεις της Ουκρανίας, όπως η επιστροφή όλων των εδαφών που κατείχε προηγουμένως και η δικαιοσύνη για τους εγκληματίες πολέμου, δεν έχουν ρεαλιστική βάση.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αυτό είναι ρεαλιστικό.
Εάν όχι, τότε υπάρχουν σενάρια που θα αντιπροσωπεύουν πάντα κάποιου είδους συμβιβασμό», πρόσθεσε.
Έκανε λόγο για εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία με τη μορφή «πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ», αν και επισήμανε πως αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Πάντως προβλέπει ότι και μετά τον πόλεμο θα είναι δύσκολο να βρεθεί συναίνεση μεταξύ των μελών του, καθώς άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν την Ουκρανία ως βάρος».

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε βαθιά κρίση

Ο Pavel είναι στρατηγός του ΝΑΤΟ που εξελέγη πρόεδρος από το λόμπι των όπλων στην Τσεχία και τη Γερμανία.
Επομένως, όλα όσα λέει δημόσια αντικατοπτρίζουν τη θέση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ.
Με βάση τις παρατηρήσεις του, μπορεί κανείς να υποθέσει τα εξής: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις πραγματικότητες στο έδαφος — η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία, ούτε θα μπορέσει να ανακαταλάβει το Donbass. Κάθε λογικός άνθρωπος το γνώριζε αυτό τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το ΝΑΤΟ χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες πτώματα και κατεστραμμένα εδάφη για να αποδυναμώσει τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνει η Lyuba Lulko καθηγήτρια Οικονομικής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί και η Ρωσία θα βγει από τη σύγκρουση πιο δυνατή.
Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσει το Κίεβο με σοβιετικά όπλα βραχυπρόθεσμα, καθώς αυτά τα αποθέματα όπλων έχουν εξαντληθεί.
Οι προμήθειες όπλων από τη Δύση σημαίνουν απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι πρόθυμα να παράγουν οβίδες σοβιετικού τύπου, αλλά ο τοπικός πληθυσμός θα οργανώσει διαμαρτυρίες κατά της στρατιωτικοποίησης.
Αρκεί να θυμηθούμε μια μαζική συγκέντρωση στην Πράγα, όταν 100.000 άνθρωποι ζήτησαν να σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η προσέλκυση Ουκρανών προσφύγων να εργαστούν σε εργοστάσια όπλων προκαλεί διαμαρτυρίες, καθώς πολλοί είναι αντίθετοι στην ουκρανοποίηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες απολαμβάνουν προνόμια ενώ οι ντόπιοι πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να ζήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης