Αυξάνονται συνεχώς οι χώρες της Ευρώπης και ειδικά οι μικρότερες που λένε ανοιχτά πως εξαντλήθηκαν από την πολεμική στήριξη της Ουκρανίας
Αυτή η αμφιβολία έγινε πιο έντονη και δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Τσέχος πρόεδρος Petr Pavel είπε σε συνέντευξή του σε πολωνικά ΜΜΕ ότι κλείνει το παράθυρο σε μια μεγάλη νέα ουκρανική αντεπίθεση.
Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι η χώρα του μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα βοήθειας προς το Κίεβο.
«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοιχτό φέτος. Μετά τον επόμενο χειμώνα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί το τρέχον επίπεδο βοήθειας» φέρεται να είπε ο Pavel.
«Η κούραση του πολέμου δεν είναι μόνο η εξάντληση των ανθρώπινων πόρων και του εξοπλισμού, η καταστροφή των υποδομών στην Ουκρανία, αλλά και η κούραση στις χώρες που παρέχουν βοήθεια», σημείωσε.
Αυτή την εβδομάδα μια άλλη μικρή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης εξέφρασε την ίδια θέση.
Μετά την Τσεχία και η Σλοβακία
Η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Čaputová δήλωσε σε εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική ότι η Σλοβακία είναι «ηθικά και οικονομικά εξαντλημένη» μετά από περισσότερο από ένα χρόνο υποστήριξης που δόθηκε στην Ουκρανία και καθώς εισρέουν πρόσφυγες πολέμου.
Παρατήρησε επίσης ότι η εισροή Ουκρανών προσφύγων πολέμου στη χώρα της απειλεί να πλήξει την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Τονίζοντας ότι υπάρχουν όρια στη στήριξη της Σλοβακίας προς την Ουκρανία, τόνισε πως ο πληθυσμός της χώρας διαπιστώνει, πως τα αυτά έχουν ήδη ξεπεραστεί.
«Αν και η πλειονότητα των κατοίκων μας παραμένει πρόθυμη να δεχτεί Ουκρανούς πρόσφυγες, αισθάνονται ότι το βιοτικό τους επίπεδο πέφτει με την άφιξη τους, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα την επιτυχή ένταξή τους στην αγορά εργασίας», είπε η Čaputová.
Η Σλοβακία συγκεκριμένα έχει θυσιάσει μεγάλο μέρος του δικού της στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία, δεσμευόμενη αυτόν τον μήνα να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος της μικροσκοπικής αεροπορίας της.
...και αμυντική εξάντληση
«Τα πρώτα τέσσερα από τα 13 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της Σοβιετικής εποχής που αποφάσισε να δώσει η Σλοβακία στην Ουκρανία παραδόθηκαν με ασφάλεια στην ουκρανική αεροπορία, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας», ανέφερε το Reuters.
Η χώρα αναζητά αναβαθμισμένα αεροσκάφη προς αντικατάσταση και ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ.
Η μικρή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει επίσης απορροφήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες: Ωστόσο, η στάση των πολιτών διαφέρει από εκείνη της ηγεσίας, με μια δημοσκόπηση του think-tank Globsec να δείχνει πως το 39% των Σλοβάκων να εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η υποστήριξη για το ΝΑΤΟ είναι χαμηλότερη στη Σλοβακία από ό,τι στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη, δείχνει η έρευνα της στρατιωτικής συμμαχίας.
Κόπωση και στην Ουκρανία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky παραδέχθηκε πως εάν ο στρατός του δεν αρχίσει να εξασφαλίζει νίκες, η υποστήριξη από τη Δύση θα μειωθεί εν μέσω της γενικής κόπωσης του πολέμου.
Ο Zelensky μιλώντας στο Associated Press στις αρχές αυτής της εβδομάδας τόνισε πως η απώλεια του Bakhmut θα σημάνει αδυναμία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Putin θα μπορούσε να «πουλήσει αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», ως μοχλό για να πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα ανάγκαζε την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη.
«Η κοινωνία μας θα αισθανθεί κουρασμένη» εάν οι Ρώσοι κερδίσουν στο Bakhmut, πρόσθεσε.
«Η κοινωνία μας θα με πιέσει να κάνω συμβιβασμό μαζί τους».
Σε αυτά τα λόγια σιωπηρά είναι ίσως μια πρώτη παραδοχή ότι σημαντικά τμήματα του ουκρανικού πληθυσμού είναι έτοιμα για συμβιβασμούς και ειρηνικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
www.bankingnews.gr"There is a growing gap between decisions made by the state based on our values and national interests,and the stance of citizens," Slovak President Zuzana Caputova said.
— Ruchir Sharma (@ruchirsharma_1) March 28, 2023
"I am afraid that the starting election campaign will not help to improve this." ?https://t.co/5kXI2QUR6d
Σχόλια αναγνωστών