Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECDC: Δεκάδες κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρώπη - Πώς συνδέεται με το... μπότοξ

ECDC: Δεκάδες κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρώπη - Πώς συνδέεται με το... μπότοξ
Το ECDC προτρέπει τα άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για γαστρικό μπότοξ το επίμαχο διάστημα να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ECDC για όσους αναζητούν να κάνουν φθηνά γαστρικό μπότοξ, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Όπως αναφέρει το ecdc.europa.eu, 87 κρούσματα αλλαντίασης έχουν καταγραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις 30 Μαρτίου, ενώ όλα τα περιστατικά συσχετίζονται με ιατρικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους και συγκεκριμένα με ενέσεις γαστρικού μπότοξ.
Έτσι, έχουν εντοπιστεί 53 κρούσματα στην Τουρκία, 30 στη Γερμανία, 2 στην Ελβετία, 1 στην Αυστρία και 1 στη Γαλλία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κύρια πηγή των κρουσμάτων είναι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στη Σμύρνη. Τα άτομα που νόσησαν από αλλαντίαση, είχαν υποβληθεί σε γαστρικό μπότοξ, το διάστημα 3 Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου 2023, στην Τουρκία.
Τα άτομα που νόσησαν, παρουσίασαν από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης
Το ECDC προτρέπει τα άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για γαστρικό μπότοξ το επίμαχο διάστημα να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.
Επίσης, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες θεραπείες για την απώλεια βάρους στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Τα συμπτώματα

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ιστοσελίδα του eody.gov.gr, τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά.
Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες. Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.
Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η θεραπεία

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας.
Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου. Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες.
Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης