Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία μαθαίνει το ΝΑΤΟ: Της υπόσχονται χρήματα για να ξεχάσει την ένταξη στη Συμμαχία

Η Ουκρανία μαθαίνει το ΝΑΤΟ: Της υπόσχονται χρήματα για να ξεχάσει την ένταξη στη Συμμαχία
Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με την κοινή πρακτική και την ψυχρή λογική της Δύσης και του ΝΑΤΟ έρχεται η Ουκρανία, η οποία παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις πολλών δυτικών ηγετών, όπως και του γ.γ. Jens Stoltenberg, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αν και το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται και επίσημα σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου να υποδεχθεί την Φινλανδία έως το 31ο μέλος της, ευελπιστώντας ότι τα «παζάρια» με την Τουρκία, θα επιτρέψουν και στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, δεν υπάρχει καμία συναίνεση στα κράτη – μέλη, αλλά και προοπτική για την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας.

Περισσότερα χρήματα

Αυτό αναφέρει και δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επισημαίνει πως τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση της χρηματοδότησης τους για την Ουκρανία έτσι ώστε να χρυσώσουν το χάπι στο Κίεβο για την έλλειψη ομοφωνίας που υπάρχει στο εσωτερικό της Συμμαχίας σχετικά με την παρουσίαση ενός χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του διπλασιασμού των πόρων που διαθέτει η Συμμαχία προς την Ουκρανία.
Έως σήμερα το συμμαχικό ταμείο διαθέτει 250 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, και πλέον ο στόχος είναι το «αποθεματικό» να φτάσει τα 500 εκατ. δολάρια.

Οι πρόθυμοι

Το «ταμείο» δημιουργήθηκε το 2016 με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας της Ουκρανίας, αλλά από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι πόροι του έχουν χρησιμοποιηθεί για την τροφή, καύσιμα, ιατρικών προμηθειών, εξοπλισμού αντί drone, κοκ, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό του.
Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 40 εκατομμύρια ευρώ τη συνεισφορά της στο Ταμείο, ενώ και η Ολλανδία έκανε γνωστό πως αυξάνει τη συνδρομή της από τα 75 εκατομμύρια ευρώ στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αντίστοιχες δεσμεύσεις αναμένεται να προχωρήσουν και άλλα κράτη – μέλη της Συμμαχίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άδειασμα

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, απώτερος στόχος αυτής της κίνησης είναι να καταπραΰνουν τον θυμό του Κιέβου για την απροθυμία των Συμμάχων να δεχθούν ως μέλος τους την Ουκρανία, κάτι που αποτυπώνεται στο ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα ορίζει τη διαδικασία για τη μελλοντική εισδοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο είχε υποβάλλει επίσημα την αίτηση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και έκτοτε η Συμμαχία όχι μόνο την έχει αγνοήσει, αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΝΑΤΟ, αν και έχει συμφωνήσει ήδη από το 2008 να γίνει μέλος του η Ουκρανία, δεν έχει δώσει ποτέ κάποιον οδικό χάρτη προς αυτήν την κατεύθυνση, διαδικασία που θεωρείται ακόμα πιο δύσκολη όσο μάλιστα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.
Πλέον, πολλά κράτη – μέλη φοβούνται ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει μαθηματικά στο πλέον απευκταίο σενάριο, που δεν είναι άλλο από μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας

Διαδικαστικά θέματα

Έχοντας λοιπόν «αδειάσει» για τα καλά το Κίεβο και τις πολιτικές και γεωστρατηγικές φιλοδοξίες του, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για το πώς θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις εργασίες τους προκειμένου να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για τη βελτίωση των πρακτικών του στρατού της Ουκρανίας, για την επιτάχυνση της μετάβασης από τις σοβιετικές στις σύγχρονες τακτικές του ΝΑΤΟ καθώς και στην εμβάθυνση των πολιτικών δεσμών μεταξύ Κιέβου και ΝΑΤΟ.

Διαβεβαιώσεις ζητά το Κίεβο

Οι Ουκρανοί ζητούν από το ΝΑΤΟ να αφήσει τα ρητορικά σχήματα και τις γενικόλογες δηλώσεις και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει ήδη πει στους Δυτικούς ηγέτες πως θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο, μόνο αν έχουν να του δώσουν κάτι απτό.
Αν κρίνει όμως κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος είπε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία για την Ουκρανία και πως ήδη η Συμμαχία παρέχει μια άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία, τότε μάλλον ο πρόεδρος Zelensky έχει πάρει την απάντηση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης