Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του οποίου η θητεία στιγματίστηκε από σεξουαλικό σκάνδαλο με ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει τα ατομικά του όπλα σε μια συμφωνία με τη Μόσχα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του οποίου η θητεία στιγματίστηκε από σεξουαλικό σκάνδαλο με ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει τα ατομικά του όπλα σε μια συμφωνία με τη Μόσχα.
Ο Clinton ισχυρίζεται πως η «εισβολή» της Ρωσίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν είχαν επιτραπεί στους Ουκρανούς να διατηρήσουν την πυρηνική τους αποτροπή.
Νιώθω απαίσια για αυτό γιατί η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα και αισθάνομαι ένα προσωπικό βάρος γιατί τους έβαλα να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα», είπε στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, όπως γράφει η Daily Mail.
«Κανείς από αυτούς δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα το είχε κάνει αυτό αν η Ουκρανία είχε ακόμα τα όπλα της», πρόσθεσε ο 76χρονος πρώην πρόεδρος.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η τότε ανεξάρτητη Ουκρανία διέθετε το τρίτο μεγαλύτερο ατομικό οπλοστάσιο στον κόσμο με περίπου 1.900 πυρηνικές κεφαλές, ανέφερε.
Η διεθνής συμφωνία για την εγκατάλειψή τους συνήφθη τον Ιανουάριο του 1994 με τον τότε Ρώσο ηγέτη Boris Yeltsin.
Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης δεσμεύσεις από το Κρεμλίνο να σεβαστεί την ουκρανική ανεξαρτησία.
Αλλά αυτές οι δεσμεύσεις αγνοήθηκαν για πρώτη φορά από τον Vladimir Putin όταν κατέλαβε την Κριμαία και την ανατολική περιοχή του Donbassa το 2014, ισχυρίζεται η Daily Mail.
«Γνώριζα ότι ο πρόεδρος Putin δεν υποστήριξε τη συμφωνία που έκανε ο Yeltsin να μην παρέμβει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας - μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», είπε ο Clinton.
«Φοβόντουσαν να τα εγκαταλείψουν γιατί νόμιζαν ότι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τι δεν αποκάλυψε ο Cliton
Αυτό που δεν αποκάλυψε ο Clinton αφορά στην απόπειρα δωροδοκίας του Boris Yeltsin όπως επιβεβαιώνεται από τα αποχαρακτηρισμένα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton προσέφερε στον Yeltsin μεγάλες επενδύσεις στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 με αντάλλαγμα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την έγκριση αυτής της «εξάπλωσης» από τη Μόσχα.
Ένας αριθμός αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που μαρτυρούν τα σχέδια των ΗΠΑ να εξαγοράσουν τη Ρωσία έγιναν διαθέσιμα στον ιστότοπο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Yeltsin απάντησε στην πρόταση του Clinton λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο ισοδυναμεί με δωροδοκία σε αντάλλαγμα για τη συναίνεση της Ρωσίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ εις βάρος των δικών της συμφερόντων.
Τον Μάιο του 1997, ο Yeltsin αρνήθηκε να υπογράψει ένα μυστικό παράρτημα στην Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, ο Clinton διαμήνυσε πως η Ρωσία είναι «μια από τις καλύτερες επιλογές για επενδύσεις» και προσφέρθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών.
Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικός εταίρος σε άλλους τομείς, εάν η Μόσχα συμφωνήσει να αναπτύξει την οικονομία της.
Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ αποκάλυψαν επίσης το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Clinton με τον Yeltsin στις 23 Ιανουαρίου 1993.
Εκείνη την εποχή, ο Clinton ενημέρωσε τον Yeltsin για το διορισμό του διπλωμάτη Strobe Talbott προκειμένου να αξιολογήσει τα προγράμματα συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ο Talbott είχε μιλήσει για τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ως «το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πολιτικό χάος στη Γη».
Δεν είναι όμως μόνο η απόπειρα δωροδοκίας ενός πρώην προέδρου από την αδίστακτη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Το 1996, ο Λευκός Οίκος και ο τότε πρόεδρος Bill Clinton άρχισαν προσωπικά μια τεράστια εκστρατεία για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή του Yeltsin, του οποίου το συμβιβαστικό έως υποτακτικό καθεστώς είχε αναρριχηθεί στην εξουσία ώστε να επιβλέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Η μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton είχε αναλάβει προσωπικά την εκστρατεία της επανεκλογής του Yeltsin
Όταν ο τότε Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωνε στις αρχές του 1996 ότι θα ήταν υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για εκείνο το καλοκαίρι, είχε γίνει μια από τις πιο περιφρονημένες προσωπικότητες στη Ρωσία, έχοντας προεδρεύσει στις καταστροφικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της Ρωσικής οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών