Την πρόβλεψη ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν στα μηδενικά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων μόλις υποχωρήσει ο πληθωρισμός διατύπωσε το ΔΝΤ
Στην τελευταία του Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση, το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα πρόσφατα καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης προχώρησαν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής για να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Το αν η αύξηση των επιτοκίων στα παρόντα επίπεδα είναι προσωρινή ή αντανακλά εν μέρει διαρθρωτικούς παράγοντες, αποτελεί ένα σημαντικό ερώτημα για τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και τις άλλες βιομηχανικές χώρες θα επανέλθουν προς τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας αλλά και για να διευκολύνουν τις χώρες να διαχειριστούν τα υψηλά δημόσια χρέη που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μάλιστα βλέπει το λεγόμενο φυσικό ή ουδέτερο επιτόκιο – το προσαρμοσμένο με βάση τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο που ούτε διευκολύνει την ανάπτυξη ούτε την περιορίζει – κάτω από 1% για τις ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες.
Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί και πάλι να δράσουν για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα ώστε να σταθεροποιήσουν ή να μειώσουν τα εκκρεμή δάνεια ως μερίδιο του ΑΕΠ, αναφέρει το ΔΝΤ.
Για τις προηγμένες οικονομίες, είναι πιο πιθανό να μειωθούν οι δείκτες χρέους με την περικοπή των δαπανών παρά με αύξηση των εσόδων, σημειώνεται στην έκθεση.
Η εκτίμηση του Ταμείου για το ουδέτερο επιτόκιο των ΗΠΑ είναι βασικά σύμφωνη με εκείνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed, οι οποίοι εμμέσως το προσδιορίζουν στο 0,5%, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες μακροπρόθεσμες προβλέψεις που περιέχονται στις τριμηνιαίες οικονομικές τους προβλέψεις.
Τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να διευκολύνουν τις χώρες να διαχειριστούν τα υψηλά δημόσια χρέη που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσθέτει το ΔΝΤ, αλλά από την άλλη μεριά, θα περιορίσουν την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν τις οικονομίες τους στο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών