Απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου αναφέρουν πως η Σερβία έχει συμφωνήσει να στείλει ή έχει ήδη στείλει όπλα στον ουκρανικό στρατό
«Δεν έχουμε πουλήσει ποτέ όπλα ούτε στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία.
Και ούτε πρόκειται να πουλήσουμε» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Milos Vucevic.
«Πάνω από 10 φορές έχουμε διαψεύσει αυτό το ψέμα.
Θα το κάνουμε ξανά.
Η Σερβία δεν πούλησε και δεν θα πουλήσει όπλα ούτε στην ουκρανική ούτε στη ρωσική πλευρά καθώς και σε κράτη που βρίσκονται στην περιοχή της σύγκρουσης» υποστήριξε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.
Η αποκάλυψη
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, η Σερβία, μια από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συνταχθεί με τη Δύση και να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, φέρεται να έχει συμφωνήσει να στείλει ή να έχει ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Η αποκάλυψη αυτή, εάν πραγματικά ίσχυε, θα συνιστούσε μια τεράστια γεωπολιτική ανατροπή δεδομένου ότι η Σερβία, πέρα από τους διαχρονικούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που τη συνδέουν με τη Ρωσία, έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της να παραμείνει ουδέτερη απέναντι στη στρατιωτική διένεξη στην Ουκρανία.
Άλλωστε η Σερβία και παρά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται ξεκάθαρα στη ρωσική στήριξη των σερβικών θέσεων όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο.
Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic έχει πει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά ότι δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία καθώς και ότι δεν πρόκειται να προμηθεύσει με όπλα ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία.
Τι αναφέρουν τα έγγραφα
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το εν λόγω έγγραφο - διαβαθμισμένο ως απόρρητο που φέρει την ένδειξη ότι δεν προορίζεται για μεταφορά σε συνεργαζόμενες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και με ημερομηνία από το γραφείο του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ την 2α Μαρτίου του 2023 - δεν είναι παρά μια περίληψη των απαντήσεων που έχουν δώσει διάφορες κυβερνήσεις της Ευρώπης στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση ή για προμήθεια όπλων.
Το έγγραφο που είναι σε μορφή γραφήματος παραθέτει τις θέσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα ουκρανικά αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη.
Οι 4 κατηγορίες
Βάσει του εγγράφου, οι απαντήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι χωρισμένες σε 4 κατηγορίες:
- Κράτη που ήδη εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό και παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο
- Κράτη που είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην παραπάνω μορφή
- Κράτη που έχουν τη στρατιωτική δυνατότητα να προμηθεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και
- Κράτη που την πολιτική βούληση για μελλοντικές παραδόσεις όπλων.
Η θέση της Σερβίας
Βάσει του εγγράφου αυτού, φαίνεται πως η Σερβία έχει αρνηθεί να παράσχει βοήθεια στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά παράλληλα απεικονίζεται να έχει δεσμευτεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια ή να την έχει ήδη στείλει.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση αλλά και τη στρατιωτική ικανότητα να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία στο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, μόνο οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Μάλτας έχουν απαντήσει αρνητικά και στις τέσσερις κατηγορίες που ορίζει το εν λόγω έγγραφο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών