Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι έξυπνες βόμβες δεν είναι τόσο... έξυπνες: Τα αμερικανικά JDAM στην Ουκρανία αδυνατούν να βρουν στόχους - Οι Ρώσοι τα «τρέλαναν»

Οι έξυπνες βόμβες δεν είναι τόσο... έξυπνες: Τα αμερικανικά JDAM στην Ουκρανία αδυνατούν να βρουν στόχους - Οι Ρώσοι τα «τρέλαναν»
Προβλήματα σήματος GPS, που πιθανώς προκλήθηκαν από ρωσικές προσπάθειες παρεμβολής
Σχετικά Άρθρα
Τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αποτυχία των κιτ βομβών αμερικανικής κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν πλήγματα ακριβείας κατά υψηλής αξίας ρωσικών στρατιωτικών στόχων.

«Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM που παραδόθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία αδυνατούν να βρουν τους στόχους τους  κυρίως λόγω των ρωσικών παρεμβολών στο σύστημα κατεύθυνσης μέσω GPS κάτι που έχει προβληματίσει το αμερικανικό Πεντάγωνο», αναφέρει το NBC σε ρεπορτάζ του για τον πόλεμο στην χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.
Όπως αναφέρεται το αμερικανικό Πεντάγωνο ερευνά την αποτυχία αυτή των βόμβων να πλήξουν τους στόχους τους στην ανατολική Ουκρανία, ενώ εξετάζεται επίσης και η πιθανότητα να έχουν προγραμματιστεί λάθος οι πυροσωλήνες προσέγγισης των βομβών.  
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τις βόμβες Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους μεγάλου μεγέθους, όπως γέφυρες και σκληρυμένες οχυρώσεις, από μεγάλες αποστάσεις.
Οι αναφορές του ουκρανικού στρατού που χρησιμοποιούν αυτές τις βόμβες JDAM-ER που προμήθευσαν οι ΗΠΑ άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ , ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τις βόμβες JDAM-ER σε θέσεις που κατείχαν οι Ρώσοι στην περιοχή Bahmut.
Τα τυπικά JDAM βασίζονται σε συνδυασμό του συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS) και καθοδήγησης GPS, σε συνδυασμό με αυτόματο πιλότο, για να κατευθύνουν την πορεία της βόμβας μέσω των κατευθυνόμενων ουραίων πτερυγίων.

joint-direct-attack-munition-jdam-010-768x461.jpg

Το πλήρες κιτ JDAM περιλαμβάνει μια νέα ουρά που περιέχει ένα σύστημα καθοδήγησης συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS) με τη βοήθεια GPS και ραβδώσεις τοποθετημένες σε άλλα σημεία κατά μήκος του σώματος της βόμβας, το οποίο προσφέρει περιορισμένη ικανότητα ολίσθησης προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

JDAM_family_1.webp


Ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο απελευθερώνεται, ένα JDAM μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εμβέλεια έως και 24 χιλιομέτρων και το κιτ πτερυγίων του JDAM-ER επεκτείνει αυτή την εμβέλεια μέχρι περίπου 72 χιλιόμετρα.
Ένα μόνο κιτ JDAM κοστίζει πάνω από 24.000 δολάρια ΗΠΑ και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή μη κατευθυνόμενων βομβών βάρους μεταξύ 220 και 907 κιλών, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν παράσχει ουκρανικές βόμβες JDAM-ER, ενώ δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι αυτές οι βόμβες.... θα θέτουν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τις ρωσικές δυνάμεις
.
Ρωσική εμπλοκή σημάτων GPS που προκαλεί αποτυχία JDAM-ER;

Ένα έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητο» και με τίτλο «Γιατί αποτυγχάνουν τα JDAM-ERs;» εξετάζει γιατί οι βόμβες JDAM-ER απέτυχαν στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας. Δύο παράγοντες εξηγούν δυνητικά γιατί υπήρξαν «αποτυχίες και/ή αστοχίες».
Ένας από τους παράγοντες είναι ότι οι ασφάλειες των βομβών δεν οπλίζονται σωστά, κάτι που λέγεται ότι διόρθωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και ο δεύτερος παράγοντας είναι τα προβλήματα σήματος GPS, που πιθανώς προκλήθηκαν από ρωσικές προσπάθειες παρεμβολής, που προκάλεσαν ορισμένες αστοχίες.
Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι παρόμοια ζητήματα σήματος GPS παρεμπόδισαν τις λειτουργίες των κατευθυνόμενων συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (GMLRS) της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης