Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτόξευσης συνέχεια στον χρυσό – Έκλεισε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Εκτόξευσης συνέχεια στον χρυσό – Έκλεισε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών
Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έκλεισε ο χρυσός, στα 2.055,30 δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα έκλεισε σήμερα 13 Απριλίου ο χρυσός, απόρροια της αβεβαιότητας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Επιπλέον ώθηση δόθηκε από την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου, σε έναν κόσμο που πλέον φαίνεται να οδεύει από την από-δολαριοποίηση.
Ως αποτέλεσμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,5% στα 2.055,30 δολάρια ανά ουγγιά, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (στην Comex).
Το ιστορικό υψηλό επετεύχθη στις 6 Αυγούστου 2020, ήτοι 2.069,40 δολάρια η ουγγιά.
Σε επίπεδο Μαρτίου, τα κέρδη για το «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο» έφθασαν το 8,1%, ενώ για το σύνολο του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 8,8%.

Προβλέψεις για ιστορικά υψηλά το 2023

Οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να εκτοξευθούν στις 4.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023, όσο οι αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν ασταθείς τις αγορές, εκτιμά ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital.
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, είπε ο Kiener στο CNBC.
Υπάρχει πιθανότητα η αγορά χρυσού να δει μια σημαντική κίνηση, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι μόνο 10% ή 20%», αλλά «θα πιάσει πραγματικά νέα υψηλά».
Ο Kiener εξήγησε ότι πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «λίγη ύφεση» το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα οδηγούσε πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας αμέσως πιο ελκυστικό τον χρυσό. Ο χρυσός είναι επίσης το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα, πρόσθεσε.
«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση σε χρυσό είναι μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Δεν το έχουν πετύχει αυτό ούτε τα ομόλογα ούτε οι μετοχές», είπε ο Kiener, τονίζοντας πως ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες του κόσμου. «Ο χρυσός είναι πολύ καλό αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, πραγματικό "χρυσάφι" κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού και εξαιρετική προσθήκη σ' ένα χαρτοφυλάκιο».
Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, όμως, ο Kenny Polcari, υπεύθυνος στρατηγικής της Slatestone Wealth, δεν συμφωνεί ότι οι τιμές μπορούν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος.
«Δεν θέτω ως τιμή-στόχο τις 4.000 δολάρια, αν και θα το ήθελα πολύ», είπε στο CNBC.
Υποστήριξε ότι οι τιμές θα κρατηθούν γύρω στα 1.900 δολάρια η ουγκιά. Θα καθοριστούν, εξήγησε, από το πώς ανταποκρίνεται ο πληθωρισμός στις αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως.
Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας Zerodha της Ινδίας, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, αρχής γενομένης από το 2023, καθώς «το πολύτιμο μέταλλο παραδοσιακά είναι αντιστρόφως ανάλογο του πληθωρισμού».

BofA: Μόνο «νεκρός» δεν είναι ο χρυσός – Γιατί θα «απογειωθεί» στο τέλος του 2023

Ο χρυσός κατέγραψε ήπια κέρδη το 2022 και, εν μέσω Αρμαγεδδώνος, αποδείχθηκε ένα από τα πλέον ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Παρ’ όλα αυτά, στις τάξεις των μετεχόντων στην αγορά επικρατεί η πεποίθηση πως το πολύτιμο μέταλλο, ως asset, είναι νεκρό.
Κόντρα σε αυτή την άποψη, η Bank of America, με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, συνηγορεί με την πεποίθηση πως τα επόμενα έτη ο χρυσός θα μετεξελιχθεί σε εκ των ων ουκ άνευ asset για τα χαρτοφυλάκια.
Υπενθυμίζεται πως το κίτρινο μέταλλο ήρθε αντιμέτωπο με πολλούς και διάφορους αντίθετους ανέμους τη χρονιά η οποία πέρασε.
Ο πόλεμος που κήρυξε η Federal Reserve στον πληθωρισμό, όπερ σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, ενδυνάμωσε το δολάριο, το οποίο, ως γνωστόν, τελεί σε σχέση αντιστρόφως ανάλογη με τον χρυσό.
Η BofA είπε ότι αυτή η δυναμική «προκάλεσε μια επιφύλαξη, ωστόσο το να μιλάμε για θάνατο του χρυσού είναι κάπως πρόωρο.
Οι αναλυτές της BofA, λοιπόν, είναι bullish για τον χρυσό το 2023 και θεωρούν πως η κατάσταση, δηλαδή το ανοδικό momentum, θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια, λόγω του μακροοικονομικού σκηνικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κίτρινο μέταλλο μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός διαφοροποιητικός παράγων για τα απανταχού χαρτοφυλάκια.

Τι προτάσσει, όμως, το μακροπεριβάλλον;

Ο επικεφαλής της αμερικανικής οικονομίας της Bank of America, Michael Gapen, είπε ότι αναμένει ήπια ύφεση το 2023 και ότι η μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να χαλαρώσει την αυστηρή νομισματική της πολιτική.
«Αναμένουμε ότι η ύφεση θα είναι ήπια για τα ιστορικά δεδομένα, θα διαρκέσει δύο έως τρία τρίμηνα, πριν τελειώσει, στο τέλος του έτους.
Με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την ανεργία να αυξάνεται, πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολιτικής από τον Δεκέμβριο του 2023».
Πολλοί διαφωνούν με αυτή την άποψη, ωστόσο, ανεξάρτητα από τον λόγο, για το pivot της Fed εκτιμάται πως αυτό θα είναι bullish σημάδι για τον χρυσό.
Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν προσφέρει αποδόσεις, επομένως η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυξάνει το κόστος ευκαιρίας, το οποίο με τη σειρά του δεν παρέχει κίνητρο για αύξηση της έκθεσης στο κίτρινο μέταλλο.
Αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο οι κινήσεις των τιμών ήταν τόσο υποτονικές το 2022.
Επίσης, με τη μεγάλη ανάπτυξη του bitcoin τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι ο χρυσός ήταν νεκρός.
Αλλά η BofA σημείωσε ότι ο χρυσός και τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν πολύ διαφορετικές τροχιές και έχουν γίνει ουσιαστικά ασύνδετα assets.
Παλαιότερα, πιστευόταν πως περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin (BTC) θα μπορούσαν να κανιβαλίσουν τη ρευστότητα από την αγορά χρυσού.
Πέρα από τα παραπάνω το ενημερωτικό σημείωμα της BofA αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αύξηση της αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες απομακρύνονται από το δολάριο.
Ο χρυσός μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του να χρησιμεύσει ως μέσο πληρωμής και αποθήκευση αξίας.
Μετριάζει επίσης τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.

Με τον κόσμο να γίνεται πολυπολικός, το τελευταίο σημείο είναι σημαντικό για τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.
Υπενθυμίζεται πως, ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε μειώσει τις διαθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την έκθεση στον χρυσό».
Πάντως, εντέλει, η BofA καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πάρει το πόδι της από τον επιταχυντή και θα επιστρέψει στη χαλαρή νομισματική πολιτική.
 

Κολοσσιαίες οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες

Η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το 2022, τροφοδοτούμενη από τις "κολοσσιαίες" αγορές των κεντρικών τραπεζών που κατέφυγαν στην ελκυστικότητα του ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου σε περιόδους γεωπολιτικής αναταραχής.
Η ετήσια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά 18% πέρυσι σε 4.741 τόνους, τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011, λόγω του υψηλού επιπέδου στις αγορές των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν χρυσό με ιστορικό ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μια κίνηση που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στην επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα μακριά από το δολάριο, αφού οι ΗΠΑ πάγωσαν τα αποθέματα της Ρωσίας που εκφράζονταν στο νόμισμα ως μέρος των κυρώσεων που επέβαλαν κατά της Μόσχας.
Οι μικροεπενδυτές επίσης συσσωρεύτηκαν στο κίτρινο μέταλλο σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφθασαν τους 417 τόνους τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, περίπου 12 φορές υψηλότερες από το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.
Αυτό οδήγησε το ετήσιο σύνολο σε υπερδιπλάσιο του προηγούμενου έτους, στους 1.136 τόνους.

Ο Krishan Gopaul, ανώτερος αναλυτής της WGC, δήλωσε ότι οι "κολοσσιαίες" αγορές των κεντρικών τραπεζών είναι "τεράστιο θετικό στοιχείο για την αγορά χρυσού", ακόμη και αν η ομάδα του κλάδου προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι περσινές αγορές λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης των συνολικών αποθεμάτων.
"Από το 2010 οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί αγοραστές χρυσού μετά από δύο δεκαετίες καθαρών πωλήσεων.
Αυτό που έχουμε δει πρόσφατα σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις αγορές τους σε υψηλό πολλών δεκαετιών", δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η έλλειψη "κινδύνου αντισυμβαλλομένου" ήταν ένα από τα βασικά θέλγητρα του μετάλλου για τις κεντρικές τράπεζες, σε σύγκριση με τα νομίσματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων.
Μόνο το ένα τέταρτο περίπου των αγορών των κεντρικών τραπεζών του τέταρτου τριμήνου αναφέρθηκε στο ΔΝΤ.

Οι αναφερόμενες αγορές το 2022 καθοδηγήθηκαν από την Τουρκία που έλαβε σχεδόν 400 τόνους, την Κίνα, η οποία ανέφερε αγορές 62 τόνων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Οι αναλυτές του κλάδου του χρυσού πιστεύουν ευρέως ότι το υπόλοιπο αντιπροσωπεύεται από κεντρικές τράπεζες και κυβερνητικούς οργανισμούς στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Ο James Steel, βετεράνος αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC, δήλωσε ότι "η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου είναι ο κύριος λόγος" για τις κεντρικές τράπεζες που είναι φορτωμένες με δολάρια ΗΠΑ και αγοράζουν χρυσό.
Προσθέτει ότι "ένας βασικός λόγος για την επιλογή του χρυσού είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι περιορισμένες ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατέχουν και μπορεί να είναι απρόθυμες να δεσμευτούν σε άλλα νομίσματα".
Η ζήτηση μεταξύ των μικροεπενδυτών για ράβδους και κέρματα εκτινάχθηκε επίσης σε υψηλό εννέα ετών το 2022 πάνω από τους 1.200 τόνους, με την ισχυρή ζήτηση στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζει την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι αγοραστές ήταν δέσμιοι των κλειδαριών του Covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης