Το ΔΝΤ διαθέτει επαρκείς πόρους, διαβεβαιώνει η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ
«Όσον αφορά τους πόρους του ΔΝΤ, συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνολικοί πόροι παραμένουν επαρκείς. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του για μια νέα φόρμουλα ποσοστώσεων που θα είναι δίκαιη και απλή και θα αντανακλά πρωτίστως το οικονομικό μέγεθος των χωρών μελών του», δήλωσε, εξηγώντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει ένας θεσμός που βασίζεται σε ποσοστώσεις, ώστε να έχει ένα «συνεπές, προβλέψιμο επίπεδο πόρων» που το διατηρεί στο κέντρο του παγκόσμιου οικονομικού δικτύου ασφαλείας.
Το ΔΝΤ καθυστέρησε την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της δομής χρηματοδότησης μέσω ποσοστώσεων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, εν μέσω παλαιότερων αντιδράσεων των ΗΠΑ σε αλλαγές που θα έδιναν μεγαλύτερη φωνή στην Κίνα και σε άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της αναδυόμενης αγοράς.
Οι τελευταίες αλλαγές στη μετοχική δομή του ΔΝΤ έγιναν το 2010. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ασκούν ουσιαστικά βέτο σε σημαντικές διαρθρωτικές αποφάσεις του ΔΝΤ, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, που ελέγχει το 16,5% της δύναμης ψήφου του Ταμείου, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία με 6,14%, την Κίνα με 6,08% και τη Γερμανία με 5,31%.
Η Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «συνεχίζει να εργάζεται με το Κογκρέσο μας» σχετικά με το αίτημά της να δανείσει έως και 21 δισ. δολάρια στα καταπιστευματικά ταμεία του ΔΝΤ για τη διοχέτευση των αποθεματικών των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι, παρά τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, είναι αισιόδοξη για τα βήματα που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης από την πανδημία, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύ πιο ανθεκτικό και έχει ισχυρότερα θεμέλια από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα ώστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να παραμείνει ισχυρό», είπε και πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με το ΔΝΤ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άλλους ομολόγους της για την παρακολούθηση των διαταραχών της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πρόληψη των δευτερογενών επιπτώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών