Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές
Η παραδοχή των νομικών προβλημάτων αυτών από την κορυφαία αμερικανή αξιωματούχο έρχεται μετά από τις επανειλημμένες διαπιστώσεις από νομικούς κύκλους κυρίως της Ευρώπης όπως το δικαστήριο του Στρασβούργου, ότι η κίνηση αυτή της «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών στοιχείων δημοσίου (τα συναλλαγματικά αποθέματα) και των ιδιωτών είναι έκνομη καθώς (α) παραβιάζει κάθε έννομη προστασία στην ατομική ιδιοκτησία σε παγκόσμιο κίολας επίπεδο και θέτει υπό διακινδύνευση τα σχετικά αγαθά (β) πλήττει ανεπανόρθωτα το καθεστώς των διεθνών συναλλαγών καθώς θέτει υπο καθεστώς διακινδύνευσης τη ασφάλεια των συναλλαγών.
Εν γένει θεωρείται ως απάδων από τα οικονομικά ήθη του ελευθέρου εμπορίου η μονομερής δυνατότητα υφαρπαγής – στην πραγματικότητα -- περιουσιακών στοιχείων και αυτό βεβαίως, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς αναλυτές έχει απομακρύνει πολλές χώρες από το να σχηματίζουν τα συναλλαγματικά τους αποθεματικά σε δολάριο.
Η μεταφορά των κεφαλαίων
“Αυτή είναι η ευθύνη που αναμένει η διεθνής κοινότητα να αναλάβει η Ρωσία.
Το συζητάμε με τους εταίρους μας, αλλά υπάρχουν τα δικά μας νομικά όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η Yellen.
Σύμφωνα με αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν στην Ουκρανία τα κεφάλαια που κατασχέθηκαν από Ρώσους ιδιώτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με κρατικές περιουσίες που έχουν «παγώσει» στη Δύση.
Οι κυρώσεις
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν μια σειρά παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αξίας 21,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκουν σε ιδιώτες και οργανισμούς.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει προτάσεις για τη χρήση «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δήλωσε ότι η υιοθέτηση τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να το καταπολεμήσει αυτό», παραπέμποντας το θέμα στα διεθνή δικαστήρια.
Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις σχετικά με την πιθανή χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τις ανάγκες της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμη νομική βάση για τέτοιες ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, χαρακτήρισε κλοπή το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη , σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών