Η αντιπαράθεση στο Κογκρέσο για το ύψος του χρέους, η απαισιοδοξία των επενδυτών και τα money market funds
«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε η Lagarde σε συνέντευξή της στο Face the Nation του CBS την Κυριακή 16 Απριλίου 2023.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη —μείζονα— καταστροφή».
Εάν συνέβαινε, θα είχε πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, όπου η θα αμφισβητηθεί το αξιόχρεό της και η εμπιστοσύνη στους οικονομικούς θεσμούς της, αλλά σε όλο τον κόσμο.
«Καταλαβαίνω την πολιτική, ασχολήθηκα ο ίδιος με την πολιτική.
Αλλά υπάρχει μια στιγμή που το ευρύτερο εθνικό συμφέρον πρέπει να επικρατήσει».
Οι ΗΠΑ κοιτάζουν πλέον κατάματα μια πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καταστροφικό τσουναμι στην παγκόσμια οικονομία.
Οι διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden επιμένει ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους με τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy,, την απόφαση για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου στις περικοπές των δημοσίων δαπανών.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εφαρμόζει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει μια παραβίαση του ορίου χρέους, αλλά αυατό πρέπει να αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Ο McCarthy πρόκειται να δώσει μια ομιλία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην εν λόγω πολιτική αντιπαράθεση .
Επιφανείς τραπεζίτες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως η υπουργός Οικονομικών Janett Yellen έχουν προειδοποιήσει επί μήνες να μην φέρουν τις ΗΠΑ στο χείλος του γκρεμού.
Σε κόκκινο συναγερμό οι επενδυτές
Οι επενδυτές φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.
Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης επί του αμερικανικού κρατικού χρέους ( Five-year credit default swaps)-μια από τις πιο εμπορεύσιμες μορφές ασφάλισης χρέους- σημείωσαν την υψηλότερη τιμή τους από το 2012, ανέφεραν οι Financial Times, σε ρεπορτάζ του την Κυριακή 16 Απριλίου 2023 αντανακλώντας την διάθεση των επενδυτών να προστατευθούν από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους.
Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να εισέλθουν σε μια τεράστια περιδίνηση από προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων, οι επιχειρήσεις και οι ξένες κυβερνήσεις θα πωλούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως έχει προειδοποιήσει το υπουεγεί Οικονομικών των ΗΠΑ
Η κατεύθυνση των κεφαλαίων
Περισσότερα από 440 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κατευθυνθεί σε money market funds (MMFs, αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς), από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank
Αυτές οι εισροές έχουν πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό στα money market funds , τα οποία επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου που συνήθως είναι εύκολα διαπραγματεύσιμο.
Το χρέος προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις λόγω της επιθετικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ για αυξήσεις επιτοκίων.
Ενώ οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, μια παρατεταμένη αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στην αγορά και πώληση αυτού του βραχυπρόθεσμου χρέους, οδηγώντας ενδεχομένως σε κάποιες απώλειες στα εν λόγω funds.
Η εναλλακτική λύση για την αγορά γραμματίων του Δημοσίου θα μπορούσε να επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα.
«Το ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να είναι κάτι για το οποίο ανησυχεί ο κλάδος των money market funds», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers.
«Αν και δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταστούν αφερέγγυες, μπορεί να υπάρχει μια κρίση ρευστότητας εκεί».
Τελειώνει ο χρόνος
Οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση ανώτατου ορίου χρέους εντάθηκαν αυτόν τον μήνα καθώς η δημοσιονομική προθεσμία των ΗΠΑ λήγει στις 18 Απριλίου.
Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν φέτος θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του πόσο ακόμη θα μπορούν οι ΗΠΑ να πληρώνουν τις δαπάνες τους προτού ξεμείνουν από ρευστό.
Οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι καθώς το αδιέξοδο μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος φαίνεται απίθανο να αρθεί προτού η απειλή της χρεοκοπίας καταστεί πραγματική στα τέλη του καλοκαιριού.
Η συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους «θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο ζήτημα» ιδιαίτερα για τα money market funds, σύμφωνα με τον Andrzej Skiba, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος Bluebay στις ΗΠΑ στην RBC Global Asset Management.
Πότε θα σύγκρουση με το παγόβουνο
«Θα μπορούσατε εύκολα να δείτε ένα σενάριο όπου αν η ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δανειστεί εξαντληθεί εν μέσω αυτής της κρίσης, τότε αυτό δημιουργεί αρκετά μεγάλη αστάθεια για τα money market funds — μπορεί να προκαλέσιε ένα κύμα μαζικής απόσυρσης, μπορεί απλώς να δημιουργήσει πολλά θόρυβος γύρω από το θέμα».
Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την ακριβή στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά.
Οι εισπράξεις φόρων του Απριλίου, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή κάτω, θα μπορούσαν να φέρουν την προθεσμία για το ανώτατο όριο του χρέους έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Praveen Korapaty, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Goldman Sachs, «κάπως νωρίτερα από ό,τι πίστευαν πολλοί».
Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι αναμένουν μεγαλύτερες εισπράξεις για τα δημίσια ταμεία.
Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν τους τιτλους που λήγουν στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου - περίπου τη στιγμή που οι ειδικοί γενικά πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από ρευστό.
Μια δημοπρασία τρίμηνων γραμματίων του Δημοσίου αυτή την εβδομάδα είχε χαμηλή ζήτηση.
Προβλεποντας το «σημείο κρίσης» για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, ο Skiba είπε, «απλώς θα βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας γραμμάτια που λήγουν περίπου αυτούς τους μήνες».
Τι είχε συμβεί το 2011
Μια παρόμοια αναμέτρηση το 2011 συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ώθησε την S&P να προχωρήσει στην πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο τότε πρόεδρος Barack Obama συμφώνησε σε περικοπές των δημοσίων δαπανών άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ) για μια δεκαετία για να τερματιστεί η κρίση.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων
Η Lagarde πραγματοποίησε την προειδοποίησή της μετά την παρουσία της στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, όπου οικονομικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο συζήτησαν τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω προκλήσεων που θέτει ο πληθωρισμός και το αυξημένο χρέος που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντιμέτωπη με την πίεση για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Lagarge επισήμανε ότι μια περιορισμένη πιστωτική σύσφιξη μπορεί να κάνει το έργο της ΕΚΤ ευκολότερο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών