Συρρικνώνεται η προσφορά χρήματος, αντιστρέφονται οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων - μακροπρόθεσμων ομολόγων, πέφτει ο δείκτης PMI - πολλαπλασιάζονται τα σημάδια ύφεσης
Το πρώτο σημάδι είναι η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τη Μεγάλη Ύφεση, όπως δείχνουν με νέα στοιχεία της Federal Reserve.
Επιταχυνόμενη πτώση του δείκτη Μ2 στις ΗΠΑ...
Τον Φεβρουάριο, ο στενός δείκτης προσφοράς χρήματος M2 - σημείο αναφοράς για το πόσα μετρητά, γραμμάτια, τραπεζικές καταθέσεις, νομίσματα και κεφάλαια της αγοράς διαθεσίμων κυκλοφορούν σε μια οικονομία - υποχώρησε κατά 2,24% σε ετήσια βάση, μετά από υποχώρησή του κατά 1,7% τον Ιανουάριο.
Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη υποχώρηση του δείκτη προσφοράς χρήματος.
Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, καθώς ο στενός δείκτης προσφοράς χρήματος Μ2 υποχώρησε 3,13% σε ετήσια βάση για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου.
Συνολικά, η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 21,099 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μεταξύ 1929 και 1933, η προσφορά χρήματος είχε μειωθεί μειώθηκε κατά 28%.
Πάντως παρά την ποσοστιαία μείωσή της από έτος σε έτος, η προσφορά χρήματος παραμένει σχεδόν 38% πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.
Η πτωτική τάση, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, προέκυψε από την αναστροφή των ενέσεων ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας από την εποχή της πανδημίας, τη μείωση του τεράστιου ισολογισμού από τη Fed και την υποχώρηση των τραπεζικών καταθέσεων.
...στην Ευρώπη και στον Καναδά
Αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, πολλές οικονομίες αναφέρουν επιβράδυνση ή συρρίκνωση της αύξησης της προσφοράς χρήματος, που εμφανίζεται στον στενό δείκτη προσφοράς χρήματος M1.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ1 συρρικνώθηκε κατά 2,7% τον Φεβρουάριο, έναντι συρρίκνωσης 0,8% τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης M1 της Βρετανίας επιβραδύνθηκε κατά - 1,55% τον Ιανουάριο.
Ο M1 για τον Καναδά βρίσκεται σε υποχώρηση επί τρεις συνεχόμενους μήνες και το Δεκέμβριο έκλεισε με πτώση 3,57%.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι δικαιώνονται όσα πίστεψαν στην ύφεση;
Λοιπόν, αυτή η πτώση των στενών δεικτών προσφοράς χρήματος δείχνει ότι πράγματι έχουμε ύφεση ή ότι πάμε προς μια ύφεση;
Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της αύξησης προσφοράς χρήματος στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες αποτελεί προειδοποίηση για μια οικονομική ύφεση.
Δεν έχουμε δει τόσο μεγάλη μείωση της προσφοράς χρήματος ξανά μετά τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε ο Mike Shedlock, οικονομολόγος και εγγεγραμμένος σύμβουλος επενδύσεων για τη SitkaPacific Capital Management.
«Η αντίθετη θέση δεν είναι ότι η ύφεση θα έρθει αργότερα, αλλά ότι έχει ήδη ξεκινήσει».
Σύμφωνα με τον Steve Hanke, καθηγητή εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ανώτερο συνεργάτη στο Independent Institute, «η ύφεση είναι θέμα χρόνου να έρθει στις ΗΠΑ».
«Λόγω της κακής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, η δείκτης προσφορά χρήματος M2 μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της από τη δεκαετία του 1930», δήλωσε.
«Η ποσοτική εθωρία του χρήματος μας λέει ότι 6-18 μήνες μετά την πτώση του δείκτη Μ2, η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί».
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, ωστόσο δεν πιστεύει ότι η προσφορά χρήματος επηρεάζει την οικονομία.
«Όταν εσείς κι εγώ μελετούσαμε οικονομικά πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, το Μ2 και τα νομισματικά μεγέθη φαινόταν να έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Powell στον γερουσιαστή John Kennedy, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τη νομισματική πολιτική στο Κογκρέσο το 2021.
«Αυτή τη στιγμή… το M2… δεν έχει πραγματικά σημαντικές επιπτώσεις. Είναι κάτι που πρέπει να ξεμάθουμε υποθέτω».
Πτώση 3,6% του μέσου εξαμηναίου δείκτη LEI
Αλλά και άλλοι σημαντικοί δείκτες που υποδεικνύουν ότι έρχεται ύφεση περνούν σταδιακά στο κόκκινο.
Το δεύτερο σημάδι μας έρχεται από τον μέσο εξαμηνιαίο όρο του Conference Board Leading Economic Index (LEI), ο οποίος αξιολογεί τις πιστώσεις, την εργασία και τη μεταποίηση, που καταγράφει πτώση κατά 3,6%.
«Η μηνιαία πτώση του δείκτη LEI, που είναι ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης για την αμερικανική οικονομία, επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες, ωστόσο εξακολουθεί να δείχνει κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε η Justyna Zabinska-La Monica, ανώτερη διευθύντρια της ομάδας που επεξεργάστηκε το συγκεκριμένο δείκτη.
Αντιστροφή στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ διετών και δεκαετών ομολόγων
Το τρίτο σημάδι είναι η αντιστροφή στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ των διετών και δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, που έχει φτάσει στις - 60 μονάδες βάσης.
Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται ο κύριος δείκτης της ύφεσης στις ΗΠΑ και τον βλέπουμε σε όλες τις υφέσεις από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο δείκτης ομολόγων που παρακολουθεί η Fed
Το τέταρτο σημάδι έρχεται από τον δείκτη που παρακολουθεί η Fed - ο οποίος δείχνει αντιστροφή στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου και του 10ετούς η οποία πλέον βρίσκεται στις -167 μονάδες βάσης.
Κατά κανόνα, τα μακροπρόθεσμα ομόλογα αποδίδουν καλύτερα από τους βραχυπρόθεσμους τίτλους.
Ωστόσο, οι αποδόσεις αντιστρέφονται όταν οι αγορές πιστεύουν ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση και φοβούνται κρίση για το τραπεζικό σύστημα.
Πτώση του PMI
Τελος το πέμπτο σημάδι έχει να κάνει με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Institute for Supply Management (ISM) που μειώθηκε στο 46,3 τον Μάρτιο.
Σχεδόν κάθε φορά που αυτός ο δείκτης έπεφτε τόσο χαμηλά, η οικονομία των ΗΠΑ είτε ήταν σε ύφεση είτε στα πρόθυρα μιας ύφεσης.
Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει καθώς η μεταποίηση αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 11% του ΑΕΠ
Ο Eric Lascelles, επικεφαλής οικονομολόγος για την RBC Global Asset Management, πιστεύει ότι ο κίνδυνος ύφεσης «έχει αυξηθεί».
Στο 80% ο κίνδυνος ύφεσης
«Ο κίνδυνος ύφεσης για την αμερικανική οικονομία το 2023 ήταν στο 70% πριν λίγους μήνες, τώρα είναι στο 80%», έγραψε σε ένα σημείωμα.
«Μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία παραμένει τεχνικά δυνατή, αλλά είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από πριν».
Παρά την επιδείνωση των δεικτών, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση.
«Η οικονομία των ΗΠΑ έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις με τη συνεχιζόμενη σταθερή δημιουργία θέσεων εργασίας, τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταδιακά, τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.
«Επομένως, δεν αναμένω ύφεση στην οικονομία, αν και, φυσικά, αυτό παραμένει ένας κίνδυνος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών