Δεύτερος γύρος πυρηνικού μπρα ντε φερ χαμηλού επιπέδου μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης
Σύμφωνα με το Eurasian Times, η NAVWARN είναι μεταξύ 20 και 29 Απριλίου, καλύπτοντας μια απόσταση 3.500 χιλιομέτρων από τη Θάλασσα του Μπάρεντς έως την Ανατολική Σιβηρία.
Παρατηρητές επισημαίνουν πως η δοκιμή οποιουδήποτε στρατηγικού πυραυλικού συστήματος σε αυτή τη συγκυρία του πολέμου σηματοδοτεί και αποτρέπει τις ΗΠΑ από την άμεση αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Ο πόλεμος έχει φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο Μπαχμούτ και παρατηρείται ένας δεύτερος γύρος πυρηνικού μπρα ντε φερ χαμηλού επιπέδου μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Έχοντας ήδη ξεπεράσει τον ένα χρόνο, η Ρωσία αναμένει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία και να την φθείρουν.
Ελπίζει να καταλάβει τις λίγες εναπομείνασες περιοχές στο αυτονομιστικό Ντονμπάς και τη Χερσώνα.
O πύραυλος Zircon αναμενόταν να εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια των 10ήμερων ναυτικών ασκήσεων μεταξύ Ρωσίας, Νότιας Αφρικής και Κίνας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, οι αναφορές αργότερα τόνιζαν 'οτι δεν θα γινόταν τέτοια εκτόξευση.
Ο πλοίαρχος Oleg Gladkiy, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ρωσικού αποσπάσματος, αναφέρθηκε από το Reuters ότι αναφέρθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τα μέσα ενημέρωσης στο Richards Bay.
Αρνήθηκε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του Zircon αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων ασκήσεων πυροβολικού.
"Το υπερηχητικό όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων. Δεν υπάρχει κανένα κρυφό νόημα στις ασκήσεις που πραγματοποιούμε σήμερα", είχε δηλώσει ο Γκλάντκι.
Η τελευταία ζωντανή βολή έγινε τον περασμένο Μάιο, στο αποκορύφωμα της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO) της Ρωσίας, όταν απελευθερώθηκε από τη Θάλασσα του Μπάρεντς από τη φρεγάτα Admiral Gorshkov. Χτύπησε με επιτυχία έναν στόχο σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων (625 μίλια) στη Λευκή Θάλασσα της Αρκτικής.
Δεν είναι ένα θαυματουργό όπλο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση
Σε άρθρο του Ιανουαρίου 2023 στο Royal United Services Institute (RUSI), ο Dr. Sidharth Kaushal σημείωσε την ευελιξία του Zircon να εκτοξεύεται από διάφορα πλοία και υποβρύχια, καθώς και το μέγεθος και την ταχύτητά του "σε τακτικούς όρους, αποτελούν πρόκληση για τα υψηλής αξίας δυτικά θαλάσσια περιουσιακά στοιχεία".
"Τα ραντάρ και οι αισθητήρες ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης (ESM) ενός αντιτορπιλικού θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν έναν πύραυλο που πετάει σε τροχιά χαμηλού υψομέτρου σε αποστάσεις 12-14 ναυτικών μιλίων. Από αυτό το σημείο, υποθέτοντας ότι ο πύραυλος είναι ένας Zircon που πετάει με ταχύτητα 5-6 Mach, το σκάφος θα είχε 15 δευτερόλεπτα για να αντιδράσει. Τέτοιοι συμπιεσμένοι χρόνοι αντίδρασης θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των πυραύλων που απαιτούνται για να εξουδετερώσουν την αεράμυνα μιας ομάδας επιφανείας", έγραψε ο Kaushal.
Το άρθρο αμφισβητούσε πολλά από τα χαρακτηριστικά του πυραύλου και υπογράμμιζε τα πιθανά μειονεκτήματα.
Αυτά περιλαμβάνουν την ευπάθειά του στον εντοπισμό στη μέση και τελική φάση του, την επίδραση του ιονισμένου πλάσματος γύρω από τον πύραυλο σε υπερηχητικές ταχύτητες στους αισθητήρες επί του πυραύλου και το συμβιβασμό μεταξύ υπερηχητικής ταχύτητας, χαμηλής παρατηρησιμότητας και ταχύτητας και εμβέλειας.
Ωστόσο, ο Kaushal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος εξακολουθεί να "αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αεράμυνα των πλοίων".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών