Σχεδόν οι μισές εξαγωγές ρωσικού LNG τους πρώτους 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, αποδίδοντας στη Ρωσία έσοδα περίπου 14 δισ. δολαρίων.
Έχει επιβάλει κυρώσεις που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στο οποίο επιβάλλει πλαφόν ανώτατης τιμής.
Έχει επιβάλλει επίσης πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από την Ρωσία και έχει μειώσει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή όμως, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει σε πρωτοφανή επίπεδα τις εισαγωγές ρωσικού LNG.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή το ΙΕΝΕ επικαλούμενο ενεργειακούς αναλυτές και στοιχεία διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων
Στην Ευρώπη οι μισές εξαγωγές ρωσικού LNG
Συγκεκριμένα, γράφει το ΙΕΝΕ, σχεδόν οι μισές εξαγωγές ρωσικού LNG τους πρώτους 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, αποδίδοντας στη Ρωσία έσοδα περίπου 14 δισ. δολαρίων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές, οι εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν σε 22 bcm το 2022, από 16 bcm το 2021.
Οι όγκοι αυτοί είναι ενδεχομένως πολύ μικρότεροι σε σχέση με τα 155 bcm που εισήγαγε η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία κάθε χρόνο από τη Ρωσία, πριν το ξέσπαμα του πολέμου, ωστόσο σε αρκετές χώρες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG αφού άρχισε ο πόλεμος.
Για παράδειγμα, το Βέλγιο και η Ισπανία σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές τους.
Δίκοπο μαχαίρι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG
Παρά τις προσπάθειες να τερματιστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η αυξημένη αβεβαιότητα και ο κίνδυνος νέας ανόδου των τιμών, επιδρούν ανασταλτικά στην λήψη αποφάσεων για το πώς αυτό θα εφαρμοστεί.
Πρόσφατα η Επίτροπος ενέργειας, Kadri Simpson, κάλεσε τα κράτη μέλη να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού LNG, χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών δυσφήμιση για την ΕΕ.
Όπως σχολίασε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Teresa Ribera, δεν θα πρέπει να υπογραφούν νέα συμβόλαια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά μια διακοπή των υφιστάμενων συμβολαίων θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμα.
«Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε ένα πακέτο κυρώσεων, διαφορετικά η κατάσταση δεν έχει λογική», υπογράμμισε.
Κάποια κράτη μέλη κατέθεσαν πρόταση για την νομοθέτηση μέτρων που θα απαγορεύουν στη Ρωσία να δεσμεύει χώρο σε υποδομές LNG στην Ευρώπη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι δύσκολο τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η απαγόρευση των εισαγωγών είναι «δίκοπο μαχαίρι».
Αυτό γιατί θα μπορούσε να ανεβάσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, χωρίς απαραίτητα να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας, καθώς οι εξαγωγές της μπορούν εύκολα να ανακατευθυνθούν σε αγορές της Ασίας, οι οποίες δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις.
Η Ευρώπη ανησυχεί για τον επόμενο χειμώνα
Στην ανάλυση του το ΙΕΝΕ περιγράφει και τις ανησυχίες της αγοράς για τον επόμενο χειμώνα.
Το Ινστιτούτο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι «η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης δείχνει σημάδια εντεινόμενης ανησυχίας για τα αποθέματα του επερχόμενου χειμώνα, μολονότι η άμεση διαταραχή έχει ξεκάθαρα υποχωρήσει.
Ειδικότερα, την ώρα που τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παραμένουν χαμηλά, ενώ ο καιρός γίνεται ολοένα και θερμότερος, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου – τα πλέον ακριβά για το υπόλοιπο του έτους – έχουν σημειώσει άνοδο 9% τις τελευταίες εβδομάδες.
Το γεγονός δείχνει την ανησυχία για τον δεύτερο χειμώνα της Ευρώπης χωρίς φυσιολογικές ροές από τον πάλαι ποτέ μεγαλύτερο προμηθευτή της, τη Ρωσία.
Τα υψηλά αποθέματα και η χαμηλή ζήτηση κρατούν χαμηλά τις τιμές προσώρας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών