(upd) Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανακοίνωσης σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Οι επενδυτές αξιολογούν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων έως το 4%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1% στις 15.743 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,2% στις 7.880 μονάδες.
Στις 7.515 μονάδες με απώλειες 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,3% στις 27.575 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,7% στις 9.434 μονάδες.
Ήπια άνοδο 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,7% στις 2.587 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 40 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαϊου στο +0,3%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 1,3% στα 82,09 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -1,4% στα 78,14 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, οι αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα, με τον Asia Dow στο -0,1%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο +0,2% στις 28.657 μονάδες, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,2% στις 20.396 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.367 μονάδες με πτώση -0,1%.
Η πτώση του κλάδου αυτοκινήτων ακολουθεί την Tesla
Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν κατά 6%, παρά την αύξηση των εσόδων κατά 29,9% για το πρώτο τρίμηνο, πάνω από τo conescus και επιβεβαίωσε τις προοπτικές της για το 2023.
Εν τω μεταξύ, η σουηδική Volvo σημείωσε πτώση 3,5% καθώς ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν σε 18,4 δισ. σουηδικές κορώνες (1,7 δισ. δολάρια) από 12,6 δισ. κορώνες.
Αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές της για τις ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές αγορές βαρέων φορτηγών, καθώς δήλωσε ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ευρώπη έχουν αμβλυνθεί.
Η Netflix, η IBM και η Morgan Stanley ήταν μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα χθες.
Διχασμένη η ΕΚΤ - Δεν πείθουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση πληθωρισμού
Υπερβολικά αισιόδοξες έκριναν κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τις νέες οικονομικές προβλέψεις για τους μισθούς, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα [ρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ανέφερε πως αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί σταδιακά στον στόχο του 2% έως το 2025, οι αυξήσεις των μισθών θα μετριαστούν, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί.
Αλλά ορισμένοι από τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτό που αποκαλούσαν "άψογο αποπληθωρισμό", όπως προκύπτει από τον απολογισμό της ΕΚΤ για τη συνεδρίαση της 15ης και 16ης Μαρτίου.
"Ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι υπήρχε μικρή μόνο πιθανότητα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα τόσο γρήγορα όσο υποδεικνύεται στις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Μαρτίου, οι οποίες έδιναν την εντύπωση ενός "άψογου αποπληθωρισμού" (δηλαδή μιας επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο με πολύ χαμηλό κόστος από την άποψη της απώλειας παραγωγής)", ανέφερε η ΕΚΤ στον απολογισμό.
Πρόσθεσε ότι "ορισμένα μέλη" του Διοικητικού Συμβουλίου έβλεπαν τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού "να κλίνουν προς τα πάνω σε ολόκληρο τον ορίζοντα".
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε εκείνη τη συνεδρίαση, αλλά δήλωσε ότι οι προοπτικές ήταν πολύ αβέβαιες για να δεσμευτεί για περισσότερα, στη σκιά της κρίσης της Credit Suisse.
www.bankingnews.gr
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1% εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σχόλια αναγνωστών