Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας η ηγέτιδα ενός ακροδεξιού κόμματος καταγράφει τέτοια υπεροχή στα ποιοτικά στοιχεία για την προεδρία
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη φυσά ακροδεξιός άνεμος και σε πολλές χώρες τα εν λόγω κόμματα είτε βρίσκονται στην εξουσία, είτε τη διεκδικούν, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών κυβερνήσεων αλλά και τη στάσης που τήρησαν απέναντι στη Ρωσία, όπου επίσης κυβερνά ένας εθνικιστικός πολιτικός σχηματισμός, όπως αυτός του Vladimir Putin.
Υπεροχή Le Pen και στα ποιοτικά στοιχεία για την προεδρία
Στη Γαλλία μεγάλο προβάδισμα έχει η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen έναντι του Emmanuel Macron, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο των αντικοινωνικών πολιτικών του.
Υπενθυμίζεται πως το 2017 ο Macron είχε επικρατήσει της Le Pen με 66,1% έναντι 33,9%.
Τον Απρίλιο 2022, ο Macron επικράτησε με μικρότερη διαφορά (58,6% έναντι 41,5%).
Και τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για το Paris Match όταν οι Γάλλοι ρωτήθηκαν ποιον από τους δύο πολιτικούς προτιμούν, το 47% των ερωτηθέντων επιλέγει τη Le Pen ενώ το 42% στηρίζει τον Macron.
Η Le Pen είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών, με το 52% να επιλέγει τη δύο φορές επιλαχούσα στις προεδρικές εκλογές, σε σύγκριση με το 41% που επέλεξε τον Γάλλο ηγέτη.
Εντύπωση προκαλεί πως εντός του αριστερού σχηματισμού Nupes, η πλειοψηφία προτιμά τη Le Pen, ενώ οι υποστηρικτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών επιλέγουν τον Macron.
Η ελεύθερη επιλογή της Le Pen
Από την ημέρα, που άρχισαν πανεθνικές απεργίες και διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού σχεδίου Macron με αύξηση των ορίων ηλικίας στα μέσα Ιανουαρίου 2023, η Le Pen υιοθέτησε μια διακριτική στάση, λέγοντας πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των οπαδών τους να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στο κίνημα.
Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση στις 28-29 Μαρτίου από το Ifop για το Paris Match, το 58% των ερωτηθέντων τόνισαν πως η Le Pen κατανοεί τις ανησυχίες τους και το 57% ότι είναι προσκολλημένη στις δημοκρατικές αξίες, ενώ το 52% τη θεωρεί ικανή για την προεδρία και το 51% άξια για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Έχει όλα τα ποιοτικά στοιχεία για να αναδειχθεί πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων.
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι το 2027, όταν ο Macron δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω του ορίου στις θητείες.
Ακροδεξιός άνεμος
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται είτε στην κυβέρνηση, είτε σε θέση για να τη διεκδικήσουν.
Τη μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη έχει η ακροδεξιά της Ουγγαρίας όπου το Fidesz πήρε το 54,1% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που έγιναν το 2022.
Ακολουθεί η ακροδεξιά της Πολωνίας όπου το Law and Justice (PiS) είχε πάρει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές που έγιναν το 2020 με το 43,5% των ψήφων.
Στην Ιταλία την κυβέρνηση απαρτίζουν ακροδεξιά και δεξιά κόμματα, όπως οι Fratteli d’ Italia της πρωθυπουργού Meloni και η Lega του Matteo Salvini έστω και εάν έχουν επιλέξει τον δρόμο του Ατλαντισμού στο θέμα της Ρωσίας
Στη Σουηδία στις πρόσφατες εκλογές οι Σουηδοί Δημοκράτες έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.
Στην Ελβετία το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1971,στις τελευταίες εκλογές του 2019 έλαβε περισσότερο από το 25% των ψήφων, ποσοστό που το κατέστησε το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας.
Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), που ιδρύθηκε το 1956, έλαβε το 16,2% στις εκλογές του 2019 αλλά λόγω ενός σκανδάλου, κατέληξε τελικά στην αντιπολίτευση αφού κυβερνούσε σε συνασπισμό με το συντηρητικό ÖPV από το 2017.
Τα νεότερα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς πάντως στην πραγματικότητα δεν τα πήγαν τόσο καλά τα τελευταία χρόνια.
Στη Γερμανία, η Alternative for Germany (AfD) - που ιδρύθηκε το 2013 – συγκέντρωσε μόνο το 10% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2021.
Το ισπανικό Vox – που ιδρύθηκε λιγότερα από 10 χρόνια πριν - έφτασε το 15% των ψήφων στις εκλογές του 2019.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών