Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα στην Αργεντινή - Αυξήθηκαν κατά 15% τα CDS - Επιστρέφει ο εφιάλτης της χρεοκοπίας

Νέο πλήγμα στην Αργεντινή - Αυξήθηκαν κατά 15% τα CDS - Επιστρέφει ο εφιάλτης της χρεοκοπίας
Κατά 5% υποχώρησαν σήμερα τα ομόλογα της Αργεντινής, έπειτα από τις εντεινόμενες ανησυχίες για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.
Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας αυξήθηκε κατά 15%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2009, τα CDS για τα ομόλογα ανήλθαν στις 3.115 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται, πως την άμεση αποπληρωμή ομολογιούχων, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στις δύο ανταλλαγές ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ζητά από την Αργεντινή δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Με απόφαση του ο Thomas Griesa, περιφερειακός δικαστής της Ν.Υόρκης, απέρριψε αίτημα της Αργεντινής, με το οποίο ζητούνταν να διατηρηθεί η προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε παύση πληρωμών στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στις ανταλλαγές ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή, η τελευταία σε μια δικαστική διαμάχη που κρατά περισσότερο από 10 χρόνια, ευνοεί επενδυτικές εταιρείες όπως την NML Capital Ltd και την Aurelius Capital Management.
Σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση διατηρηθεί και η Αργεντινή αρνηθεί να την υλοποιήσει, τότε τα δικαστήρια των ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν τις πληρωμές σε ομολογιούχους, οι οποίοι αποδέχθηκαν την ανταλλαγή. Όπως επισημαίνεται, η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει την τεχνική αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα αξίας περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκαν για τις ανταλλαγές του 2005 και του 2010.
Σημειώνεται πως η Αργεντινή, η οποία κήρυξε στάση πληρωμών το 2002, είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τον Griesa να περιμένει έως ότου εφετείο της Νέας Υόρκης εξετάσει το αίτημα της για επανεξέταση μιας μη ευνοϊκής απόφασης που ελήφθη σε βάρος της τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο Griesa τόνισε πως θα περίμενε την απόφαση του εφετείου, αν δεν υπήρχαν δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από την πρόεδρο της Αργεντινής ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των ομολογιούχων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης