Η πολιτική της «ενιαίας Κίνας» και οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση - Κίνδυνος εμπλοκής της ΕΕ σε ένα νέο θερμό μέτωπο, αναμένονται σφοδές αντιδράσεις...
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell ζήτησε το πολεμικό ναυτικό των κρατών - μελών της ΕΕ να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 23/4 σε γαλλική εφημερίδα,.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι «ιδιαίτερα παρούσα σε αυτό το θέμα, το οποίο μας απασχολεί από οικονομική, εμπορική και τεχνολογική άποψη», έγραψε ο Borrell στην Journal du Dimanche.
«Για τον λόγο αυτό ζητώ από το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιεί περιπολίες στα στενά της Ταϊβάν προκειμένου να καταδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», πρόσθεσε.
Αντιφάσεις και διχασμός
«Η Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη», είχε τονίσει την Τρίτη 16 Απριλίου 2023 ο Borrell κατά την έναρξη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μιας συζήτησης για την Κίνα.
«Πρόκειται για το πιο στρατηγικό στενό παγκοσμίως, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο: πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί μέσω επιχειρήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είχε προσθέσει.
«Η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Αλλαγή στάσης;
Οι δηλώσεις έγιναν αφότου ο Borrell μίλησε στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, κατά την οποία ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τόνισε την ανάγκη για μια ενιαία προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την Κίνα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΕ έγινε μάρτυρας μιας ευρείας συζήτησης μετά από σχόλια του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, στον απόηχο μιας επίσκεψης στην Κίνα, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και να αποφύγει να συρθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το ζήτημα της Ταϊβάν.
Ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, έκανεν θετικά σχόλια για την τοποθέτηση του Macron, η έκκληση του Borell αναδεικνύουν προφανώς μία αντίθεση στρατηγική και αναδεικνύει ότι η συζήτηση παραμένει έντονη εντός της ΕΕ και η επιρροή των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με τους διπλωματικού αναλυτές.
Ενιαία πολιτική και μάχη εξουσίας εντός της ΕΕ
«Το κάλεσμα του Borrell μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος αντιστάθμισης των παρατηρήσεων του Macron , δείχνοντας ότι η ΕΕ ελπίζει να κάνει τη λεγόμενη ενιαία εξωτερική πολιτική της να υπερισχύσει των πολιτικών των κρατών - μελών της», δήλωσε ο Cui Hongjian, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, στους Global Times την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.
Τέτοιες αποκλίσεις υποδεικνύουν μια περίπλοκη διαμάχη εξουσίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ειδικά για το ποιος έχει την εξουσία να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική του μπλοκ, σημείωσε ο Cui.
Ωστόσο, είπε ότι είναι απίθανο οι παρατηρήσεις του Borrell να γίνουν πραγματική πολιτική δεδομένων των αποκλίσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κίνα.
«Αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς αυτές οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι ορισμένοι άνθρωποι εντός της Ευρώπης επαναλαμβάνουν τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να χειραγωγήσουν το ζήτημα της Ταϊβάν», σημείωσε
Ορισμένοι Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για στρατιωτική πρόκληση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.
«Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν μετά την τελευταία συνάντηση της G7 κατά την οποία η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η Δύση και το ΝΑΤΟ συντονίστηκαν εκ νέου για ζητήματα ασφάλειας όπως η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και το ζήτημα της Ταϊβάν», Κινέζος ειδικός σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, δήλωσε στους Global Times
Σκληρή στάση από τους G7
Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Απριλίου στην Karuizawa της Ιαπωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας κράτησαν σκληρή στάση σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, η οποία στη συνέχεια επαναλήφθηκε από τα σχόλια του Borrell, επομένως είναι πιθανό οι ΗΠΑ να άσκησαν κάποια επιρροή στο συνολικό τόνο των σχολίων που έγιναν, επισήμανε ο ειδικός.
«Δείχνει ότι η πολιτική της ΕΕ για την Κίνα προχωρά ένα βήμα παραπέρα σε μια σκληρή κατεύθυνση οσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, μπορεί να θεωρηθεί ως σαφής οπισθοδρόμηση στην πολιτική της ΕΕ για '΄΄ενιαία Κίνα'' και ως στρατιωτική πρόκληση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», σημείωσε.
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 «επιβεβαίωσε» τη σημασία της «ειρήνης και σταθερότητας» στα στενά της Ταϊβάν. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι η ομάδα των G7 «βλέπει άμεσα » την ανάγκη να αντισταθεί σε κάθε κινεζικό «εξαναγκασμό» ή προσπάθειες άσκησης ελέγχου στα στενά της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Reuters το οποίο δημοσίευσε το ανακοινωθέν.
Διεθνοποίηση της σύγκρουσης
«Οι παρατηρήσεις του Borrelείναι πολύ επικίνδυνες, αποκαλύπτοντας κακοπροαίρετες προσπάθειες να μετατραπεί το ζήτημα της Ταϊβάν σε διεθνές θέμα», δήλωσε στους Global Times την Κυριακή ο Li Haidong καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Κίνας.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί για τους λεγόμενους ομαλούς εμπορικούς δρόμους στα στενά της Ταϊβάν που παρεμποδίζονται με οποιονδήποτε τρόπο από την ηπειρωτική Κίνα, σημείωσε ο Li.
«Στην πραγματικότητα, η ηπειρωτική Κίνα είναι πάντα ο μεγαλύτερος ενδιαφερόμενος για τη διασφάλιση διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας στα Στενά της Ταϊβάν και θα προωθήσει την ομαλή ανάπτυξη του περιφερειακού εμπορίου στο μέγιστο βαθμό».
Εμπορικές διελεύσεις
Ο Borrell επισήμανε στο άρθρο ότι τα Στενά της Ταϊβάν «είναι η πιο στρατηγική εμπορική οδός στον κόσμο: πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί μέσω των επιχειρήσεων ελευθερίας ναυσιπλοΐας», σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, τα πλοία που ασκούν συνήθεις εμπορικές δραστηριότητες δεν εμποδίζονται ποτέ με κανέναν τρόπο, αλλά εάν τα ευρωπαϊκά ναυτικά περιπολούν στα Στενά, σίγουρα θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή και θα προκαλέσει σοκ στις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, καθώς και μεταξύ Ασίας-Ειρηνικού, είπε ο Li.
Η πολιτική της «μίας Κίνας» και η ΕΕ
Κινέζοι εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» είναι ένα πολιτικό θεμελιώδες στοιχείο για τις σχέσεις Κίνας - ΕΕ και, ως αξιωματούχος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Borrell θα πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με τις παρατηρήσεις του αναφορικά με το εάν είναι απαραίτητο να σύρουμε την Ευρώπη σε μια σημαντική γεω-στρατηγική αντιπαράθεση με την Κίνα.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ συνέχισαν να προκαλούν προβλήματα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Εάν η Ευρώπη στείλει στρατεύματα για να περιπολούν τα Στενά της Ταϊβάν, αυτό θα σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη να λειτουργήσει ως δούλος των ΗΠΑ, δημιουργώντας κρίσεις, αναταραχή και διχασμό στην Ασία-Ειρηνικό, σημείωσε ο Li.
«Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και θα συναντούσε ευρεία αντίσταση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών