Πάνω από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με τον J. Borrell
«Περίπλοκη» μεν, «επιτυχημένη» δε, χαρακτήρισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, J. Borrell, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Όπως ανέφερε, πάνω από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, αν και δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό.
«Πρώτα το προσωπικό της ΕΕ (απομακρύνθηκε), 21 άνθρωποι είναι ήδη στην Ευρώπη και πολλοί ακόμη πολίτες της ΕΕ είναι εκτός Σουδάν. Δεν μπορώ να δώσω τους ακριβείς αριθμούς. Σίγουρα πάνω από 1.000 άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τη Γαλλία που απομάκρυνε τους πολίτες μας και τις συντονισμένες προσπάθειες πολλών χωρών», δήλωσε τόνισε ο Borrell και υπογράμμισε την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος στο Σουδάν, καθώς μία εκτός ελέγχου κατάσταση θα είχε συνέπειες σε όλη την Αφρική.
Δένδιας: θα θέσω θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Σουδάν
«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο.
Όπως ανέφερε, ήδη υπήρξε σχετική του συζήτηση χθες με τον J. Borrell και δέχτηκε το αίτημά του.
«Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον J. Borrell για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, C.Colonna, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, A. Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.
Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», πρόσθεσε.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης
Πολλές χώρες πραγματοποιούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν σκοτωθεί πάνω από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 3.700.
Σημειώνεται ότι όπως είχε αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στις 21/4, η ΕΕ αυξάνει τις επαφές της προκειμένου να πετύχει εκεχειρία και να καταφέρει να απομακρύνει τους περίπου 1.500 Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονταν στο Σουδάν.
Η Γαλλία απομάκρυνε από το Σουδάν σχεδόν 400 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων Γάλλοι πολίτες και υπήκοοι άλλων χωρών, πραγματοποιώντας από το προηγούμενο 24ωρο αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα στο Χαρτούμ και το Τζιμπουτί, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24/4 το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι πτήσεις αυτές επέτρεψαν να απομακρυνθούν 388 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι Γάλλοι υπήκοοι που το επιθυμούσαν καθώς και σημαντικός αριθμός πολιτών άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία), αλλά επίσης αφρικανικών (Νότια Αφρική, Μπουρούντι, Αιθιοπία, Λεσότο, Μαρόκο, Ναμίμπια, Νίγηρας, Ουγκάντα, Ρουάντα), αμερικανικών (ΗΠΑ, Κανδάς) και ασιατικών (Ινδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανέφερε ότι 15 Δανοί πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν στο πλαίσιο της γαλλικής επιχείρησης, ενώ άλλοι 6 απέρριψαν την προσφορά για να απομακρυνθούν.
Στη Γερμανία έφτασαν το πρωί της Δευτέρας 24/4 και συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο του Βερολίνου με αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων 101 άτομα που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων Γερμανοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες κρατών - εταίρων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον πτήσεις θα ακολουθήσουν, «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην περιοχή έφθασαν συνολικά τρία αεροσκάφη Airbus A400M της Bundeswehr, με στόχο τον επαναπατρισμό πάνω από 300 Γερμανών, οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε σχετικούς καταλόγους, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ-Ασράκ, στην Ιορδανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ακολουθούν δύο αεροσκάφη, στα οποία επιβαίνουν από περίπου 110 άτομα, χωρίς να είναι σαφές εάν έχει καταστεί εφικτή η εκκένωση όλων των Γερμανών από το Σουδάν. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 1.000 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24/4 ότι απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, και βρίσκονται στο Τζιμπουτί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών