Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι ράλι στη Wall, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο – Στο +1,85% o S&P 500, o Νasdaq +2,25%

Μίνι ράλι στη Wall, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο – Στο +1,85% o S&P 500, o Νasdaq +2,25%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street, με καύσιμα από την Αpple...
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 5 Μαΐου, παρά την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις περιφερειακές τράπεζες, καθώς οι αγοραστές επιστρέφουν με ώθηση από τον τεχνολογικό κολοσσό Apple
Σημειώνεται πως το αμερικανικό χρηματιστήριο ανεβαίνει παρά το γεγονός πως η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο υποχώρησε στο 3,4%, από 3,5% τον Μάρτιο (τα καλά νέα είναι ακόμη κακά νέα για τις αγορές).
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,65%, στις 33.674 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,85%, στις 4.136 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +2,46%, στις 12.235 μονάδες

Η ανάκαμψη των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών βοηθήθηκε από ένα ενημερωτικό σημείωμα της JPMorgan, η οποία αναβάθμισε τη Western Alliance, τη Zions Bancorp και την Comerica σε overweight.
O επενδυτικός οίκος ανέφερε ότι αυτές οι τρεις τράπεζες παρουσιάζονται ως «κακές» εν μέρει λόγω… ανοικτών πωλήσεων.
Ο δε δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) σημείωσε άνοδο 2,31%.
Η PacWest, η οποία σημείωσε απότομη πτώση αυτή την εβδομάδα λόγω του ότι εξετάζει στρατηγικές επιλογές που περιλαμβάνουν πώληση, σημείωσε αύξηση σχεδόν 82%.
Η Western Alliance επίσης εκτινάχθηκε πάνω από 49,2%
Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζικών εταιρειών αυτή την εβδομάδα δέχθηκαν πιέσεις, καθώς οι traders φοβούνται ότι και άλλα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μοίρα με τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank.
Και οι δύο τράπεζες κατέρρευσαν τον Μάρτιο.
«Με το κόστος του κεφαλαίου να αυξάνεται με τόσο γρήγορο ρυθμό, δεδομένου ότι βρισκόμασταν στο μηδέν ή στο 1% για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια με την επιμονή σε αυτά τα υψηλότερα επίπεδα, εύλογο ήταν να υπάρξουν προβλήματα…
Οπότε δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς πότε θα εξαφανιστεί ο κίνδυνος» δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της JPMorgan Chase, Dubravko Lakos, στο «Closing Bell» του CNBC.

Στα επιχειρηματικά, ασύλληπτες οικονομικές επιδόσεις παρουσίασε και το β’ οικονομικό τρίμηνο (2023) η Apple (+4,69%), με τα ποσά ωστόσο να εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού υποχώρησαν κατά 3% σε ετήσια σύγκριση και έφθασαν τα 24,2 δισεκ. δολάρια, ενώ παρόμοια πτώση κατέγραψαν τα έσοδα τριμήνου, καθώς ανήλθαν στα 94,8 δισεκ. δολάρια.

Στα μάκρο, στο 3,4% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, από 3,5% τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, δημιουργήθηκαν 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο έναντι 165.000 τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 185.000 θέσεις νέες θέσεις εργασίας.
Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο.
Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο σημείωσε άνοδο 4,4% έναντι εκτίμησης για 4,2%.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ

Άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, περιορίζοντας τις απώλειες στη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα hawkish σχόλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έναντι του μπαράζ εταιρικών κερδών.
Οι τράπεζες και η ενέργεια υπεραπέδωσαν, ενώ οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων υστέρησαν.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,44%, στις 15.961 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,98%, στις 7.778 μονάδες.
Στις 7.432 μονάδες με άνοδο 1,26% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,54%, στις 27.348 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων μείωσαν βαθιά το διαθέσιμο εισόδημα και περιόρισαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ μειώθηκε κατά 1,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την πτώση 0,1% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Η κατανάλωση ήταν αδύναμη όλο το χρόνο, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται και τα νοικοκυριά ξοδεύουν πλέον μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους στην ακριβή ενέργεια, διαβρώνοντας τη ζήτηση για άλλα αγαθά.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης ανεβάσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τα νοικοκυριά έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους, τόσο λόγω των υψηλότερων επιτοκίων όσο και από προφύλαξη, καθώς η οικονομία του μπλοκ παρακάμπτει την ύφεση εδώ και αρκετά τρίμηνα.
Οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων σημείωσαν άλμα 1,6%, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων τιμών λιανικής πώλησης.
Με υποχώρηση 2,4%, η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ η Λετονία σημείωσε τη μεγαλύτερη συνολική πτώση, 2,7%.
Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 3,8% τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης