Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας στοχεύει έμμεσα και το Πεκίνο γράφουν ειδικοί αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψιν τις κινήσεις της ΕΕ που οδηγούν αναπόφευκτα σε μια ανοικτή «σύγκρουση» με την Κίνα.
Και ενώ οι Κινέζοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι Βρυξέλλες επιλέγουν τη «λάθος διαδρομή», οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις του κόκκινου δράκου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε και κατέθεσε για εξέταση και συζήτηση την 11η σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την ώρα που με τις... άτσαλες ακροβατικές κινήσεις οι περιορισμοί αφορούν πια και αρκετές κινεζικές εταιρείες.
Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτές οι εταιρείες παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις. Σε γενικές γραμμές, όταν ο αριθμός των κυρώσεων έχει ξεπεράσει τις 12 χιλιάδες, τότε η προσθήκη άλλων πέντε, έξι ή δέκα, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο; Όχι σε αυτή την περίπτωση, καθώς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Τα υπερπολυτελή αμάξια πλήττονται...
Η Κίνα, για κάποιον που δεν... γνωρίζει, δεν είναι απλώς ένα γιγάντιο εργοστάσιο όπου «ράβουν μπλουζάκια και τσάντες», είναι μια ολόκληρη «μηχανή» παραγωγής πληροφορικής και τεχνολογίας.
Παντού υπάρχει για παράδειγμα το λίθιο. Ή το ιρίδιο. Το ιρίδιο είναι ένα μέταλλο πιο ακριβό από τον χρυσό. Με την πραγματική έννοια της λέξης. Και χωρίς ιρίδιο, τα premium αυτοκίνητα απλά δεν θα υπάρχουν. Τα μπουζί για τη Mercedes και άλλες BMW είναι κατασκευασμένα από ιρίδιο. Χωρίς ιρίδιο - δεν υπάρχει Mercedes. Η εξάρτηση της Ευρώπης, όπως διαπίστωσαν οι τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες, από πρώτες ύλες και από κινεζικά προϊόντα που χρησιμοποιούν μέταλλα σπάνιων γαιών, φτάνει περίπου το 70%.
Πρόκειται για επίσημα στοιχεία.
Το ερώτημα που θα απαντήσει ακόμη και ένας μαθητής της πρώτης δημοτικού είναι «Τι θα κάνει τώρα μια χώρα που κρατά στα χέρια της τέτοιου είδους παραγωγή;».
Η απάντηση προφανής: Θα το εκμεταλλευτεί ή θα εκδικηθεί.
Χάνουν τους Κινέζους, χάνουν το ζεστό χρήμα....
Για να εστιάσουμε στο case study, η Κίνα δεν χαρακτηρίζεται μόνο για το δυναμικό, την ανάπτυξη, πειθαρχία και την ικανότητα να μετράει καλύτερα από τους Ευρωπαίους.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία. Αρκετοί μέτοχοι επένδυσαν πρόθυμα όχι μόνο στην παραγωγή σε ό,τι είχε απομείνει στην ήπειρο, αλλά για παράδειγμα, και στην οινοποίηση. ή στα ακίνητα.
Αν προσθέσουμε και τις υπηρεσίες, ή τον τουρισμό - οι Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν αφειδώς και ταξίδεψαν πολύ στη Γηραιά Ήπειρο αποτελώντας τους καλύτερους πελάτες. Σε μια ενδεχόμενη απώλεια τους, η Ευρώπη θα μετράει ένα τεράστιο κενό.
Αν αποφασίσουν ότι η χώρα τους, που αγαπούν πολύ, αντιμετωπίζεται χωρίς τον δέοντα σεβασμό, τότε πού θα πάνε όλοι όσοι ζουν υπηρετώντας το κινεζικό τουριστικό ρεύμα στη Γαλλία; Το εν λόγω εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί το 5% του πληθυσμού.
Ο Macron και οι υπουργοί του κρύβονται και μαστίζονται από τη λαϊκή οργή εδώ και ένα μήνα τώρα, θα αναπληρώσουνν με τους Ισπανούς ή τους Ιταλούς;
Εν ολίγοις, η Ευρώπη που αγωνιούσε να φανεί «ενωμένη» μπροστά στον πόλεμο της Ουκρανίας, απέτυχε τους στόχους της, διότι άνοιξε πολλά νέα μέτωπα, τα οποία δεν μπορούσε εξαρχής να αντιμετωπίσει.
Αλλά το αποτέλεσμα αυτής της έπαρσης είναι προκαθορισμένο - καταλήγει σε πολιτικές απώλειες και το σημαντικότερο... στην οικονομική ύφεση.
www.bankingnews.gr
Δεν είναι πια αστείο: Η ΕΕ κάνοντας... άτσαλα ακροβατικά με τη Ρωσία, οδηγείται σε πόλεμο με την Κίνα - Η τεράστια, ανοικτή πληγή
Η Ευρώπη που αγωνιούσε να φανεί «ενωμένη» μπροστά στον πόλεμο της Ουκρανίας, απέτυχε τους στόχους της, διότι άνοιξε πολλά νέα μέτωπα, τα οποία δεν μπορούσε εξαρχής να αντιμετωπίσει.
Σχόλια αναγνωστών