Οι κυρώσεις της Δύσης δεν έπληξαν τη ρωσική οικονομία, όμως την άλλαξαν - αντί να κοιτάζει δυτικά, κοιτάζει προς τα ανατολικά
Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η Ρωσία έχει χάσει τόσο πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία που αποτελεί σκιά της στρατιωτικής υπερδύναμης που κάποτε υπήρξε η Σοβιετική Ένωση.
Σίγουρα η Ρωσία έχει βαριές απώλειες.
Από την άλλη μεριά, το λογικό για οποιαδήποτε χώρα που διεξάγει πόλεμο εκτός των συνόρων της είναι να στέλνει τα πλικά της συστήματα στη μάχη και όχι στην παρέλαση.
Η Δύση δεν πρέπει να είναι αυτάρεσκη διότι η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά ούτε για τη Δύση.
Η στρατηγική της Δύσης
Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέλεξαν μια στρατηγική με δύο άξονες.
Ο ένας άξονας ήταν ότι δεν θα εμπλέκονταν οι ίδιες σε στρατιωτική σύγκρουση, αλλά θα υποστήριζαν την Ουκρανία με όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ορισμένες χώρες κινήθηκαν πιο γρήγορα από άλλες, αλλά στο κομμάτι του εξοπλισμού η Δύση τα κατάφερε.
Η Ουκρανία έχει καταφέρει να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις, χάρη στα εξοπλιστικά συστήματα με τα οποία την προμήθευσαν οι χώρες της Δύσης.
Ο ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος
Ο άλλος άξονας αφορούσε την επιλογή για έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, σε βαθμό σοκ και δέους που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί.
Στόχος ήταν να αποκοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά η Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία, με κυρώσεις και μποϊκοτάζ για όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της εκτός από τις ανθρωπιστικές, όπως τα φάρμακα.
Υπό αυτούς τους όρους, η Ρωσία του Putin, σύμφωνα με τη δυτική θεωρία, θα εξαθλιωνόταν και θα παραδίνονταν.
Ελάχιστοι άνθρωποι όμως στη Δύση έχουν μάθει πόσο άσχημα έχει πάει ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας.
Η ίδια η Ευρώπη έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για το μερικό μποϊκοτάζ που έχει επιβάλλει κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, πληρώνοντας αυξημένες τιμές ενέργειας για να υποκαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές.
Κι όμως δεν έχει καταφέρει να βλάψει τη ρωσική οικονομία.
Μόνο η Δύση κάνει οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, όχι ο υπόλοιπος κόσμος
Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο η Δύση θέλει να κάνει οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και όχι ο υπόλοιπος κόσμος.
Κατά συνέπεια όσο οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας προς στην Ευρώπη μειώνονταν, τόσο αυξάνονταν οι εξαγωγές της προς την Κίνα και την Ινδία – που και οι δυο προτιμούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο με έκπτωση παρά να πάρουν μέρος στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ακόμη χειρότερα, μέρος του ρωσικού πετρελαίου που κατευθύνεται με εξαγωγές προς την Ινδία φαίνεται να διοχετεύεται κατ' επαναληψη πίσω στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται τα πλοία που φέρνουν στην Ευρώπη διυλισμένο πετρέλαιο από την Ινδία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Αλλά δεν είναι μόνο η Ινδία και το κομμάτι των εξαγωγών.
Συνεχίζονται και οι εισαγωγές
Φαίνεται ότι παρά τις κυρώσεις συνεχίζονται κανονικά και οι εισαγωγές προϊόντων από τη Δύση στη Ρωσία.
Μια έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Bild αποκάλυψε συγκεκριμένα μια ανησυχητική αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Οι εισαγωγές γερμανικών μηχανοκίνητων οχημάτων στο Καζακστάν, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 507% μεταξύ 2021 και 2022 και στην Αρμενία κατά 761%.
Οι εξαγωγές χημικών προϊόντων στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 110% και στο Καζακστάν κατά 129%.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικού και υπολογιστικού εξοπλισμού στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 343%.
Το τι συμβαίνει με όλα αυτά τα αγαθά μόλις φτάσουν στις συγκεκριμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι αδύνατο να καθοριστεί, αλλά η προφανής εξήγηση είναι ότι καταλήγουν στη Ρωσία ως εκτρεπόμενες εμπορικές ροές.
Και ακόμη κι αν τέτοια εμπορεύματα δεν επανεξάγονται επίσημα, πολλοί Ρώσοι πολίτες διατηρούν πρόσβαση χωρίς βίζα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να μεταφέρουν αγαθά πέρα από τα σύνορα.
Μηδενικό το πλήγμα στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης
Μήπως πάλι απέδωσε αποτελέσματα η επιλογή της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους;
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπορούν πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση στα δυτικά αγαθά μέσω του εκτρεπόμενου εμπορίου.
Είναι αυτοί που έχουν τα διπλά διαβατήρια, την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να ψωνίσουν τα πολυτελή τους είδη.
Η Δύση μπορεί να επιβάλλει ένα χονδρικό παγκόσμιο μποϊκοτάζ κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορει να εμποδίσει τα δυτικά προϊόντα να φτάσουν στα χέρια των πλούσιων Ρώσων.
Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπερκτιμώντας την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αλλά οι μη δυτικές χώρες δεν έχουν τη βούληση να επιβάλουν κυρώσεις είτε στη Ρωσία είτε σε Ρώσους ολιγάρχες.
Έτσι, το Απρίλιο του 2022, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,5% το 2022 και κατά 2,3% επιπλέον φέτος.
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε μόλις κατά 2,1% το 2022 ενώ για το 2023 το ΔΝΤ προβλέπει μικρή άνοδο 0,7%.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγαίνει πολύ πιο άσχημα από ό,τι θα ήθελε η Ρωσία, όμως η ρωσική οικονομία δεν έχει καταστραφεί, έχει απλώς αναδιαμορφωθεί.
Αντί να κοιτάζει δυτικά, κοιτάζει προς τα ανατολικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών