Η Ουκρανία θέλει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών να είναι στην ατζέντα της G7 στην Ιαπωνία και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο
Στον απόηχο των κοινών δηλώσεων του Zelensky με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Shunak, όπου ανέφεραν την προθυμία τους για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών, το Politico επικαλείται τις δηλώσεις του Yuriy Sak, συμβούλου του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος υπογράμμισε πως το Κίεβο θέλει το θέμα της άμεσης προμήθειας μαχητικών να καταστεί κεντρικό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας αλλά και στην ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο.
Τι ζητά η Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Sak, η Ουκρανία θέλει 40 με 50 μαχητικά F-16 από τη Δύση προκειμένου να προστατεύσει τον ουκρανικό ουρανό.
Όπως λέει, με τα αεροπλάνα αυτά, θα σχηματίσει τρεις ή τέσσερις μοίρες για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου.
«Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν έχει τίποτα για να σταματήσει τα ρωσικά αεροπλάνα» επισήμανε ο Sak, τονίζοντας ότι όλοι οι Δυτικοί συνομιλητές του Κιέβου κατανοούν το θέμα αυτό είναι ώριμο για συζήτηση.
Διαβεβαιώσεις σε Zelensky
Μάλιστα ο Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη όπου κύριο αντικείμενο ήταν η προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα και πυρομαχικά, ο Zelensky έλαβε διαβεβαιώσεις από τους συνομιλητές τους πως το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Sak, αν και η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν μαχητικά F-16 να δώσουν στην Ουκρανία, έχουν ωστόσο μια πολύ σημαντική φωνή στο διεθνή συνασπισμό για τη λήψη αποφάσεων και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ ή την Τουρκία να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση.
Γιατί τόσο επιτακτικά;
Μέχρι πρότινος η Δύση αρνούνταν κατηγορηματικά ακόμα και να συζητήσει το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών – ΗΠΑ και Γερμανία το έχουν απορρίψει κατηγορηματικά – υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης και περαιτέρω εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το Κίεβο υποστηρίζει ότι το αίτημα για μαχητικά έγινε ακόμα πιο έντονο από τον Μάρτιο, όταν η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε να χρησιμοποιεί ευρέως βόμβες κατευθυνόμενης ολίσθησης που μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε πιο μακρινές αποστάσεις χωρίς να τίθεται κίνδυνος για τα ρωσικά μαχητικά.
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι το αίτημα μας είναι ώριμο για συζήτηση.
Κανείς δεν είπε ότι είναι κάτι αδύνατο.
Εάν κάνετε τη σύγκριση με τρεις μήνες νωρίτερα, όταν αγωνιζόμασταν να πάρουμε τα άρματα μάχης, σήμερα όλοι μιλούν για μια συμμαχία μαχητικών.
Είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι» είπε ο Sak, αναφέροντας πως η ουκρανική αεράμυνα δεν είναι πλήρης χωρίς μαχητικά αεροσκάφη.
Δεν υπάρχουν ταμπού
Αν και Γαλλία και Μ. Βρετανία επισήμαναν πως η συζήτηση για την παράδοση μαχητικών είναι ακόμα πολύ θεωρητική, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα ταμπού για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Μάλιστα για πρώτη φορά, η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους, δέσμευση που ανέλαβε και η Μ. Βρετανία, η οποία διεμήνυσε πως θα αρχίσει το καλοκαίρι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών σε μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των F-16.
Πάντως πολλοί Δυτικοί εκφράζουν ενστάσεις για την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, επισημαίνοντας αρκετά τεχνικά θέματα, όπως για παράδειγμα την έλλειψη σωστών αεροδιαδρόμων για αυτά τα μαχητικά.
Πρόθυμη για κλιμάκωση η Δύση
Ρώσοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναφερόμενοι στην πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία όπλων του Zelensky, επισημαίνουν πως αυτό που αποδείχθηκε είναι πως η Δύση είναι πρόθυμη για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η περιοδεία όπλων του Zelensky έδειξε την προθυμία των Δυτικών, και ιδιαίτερα της Μ. Βρετανίας, να συμβάλλουν σε μια περαιτέρω όξυνση της σύγκρουσης, στέλνοντας περισσότερα όπλα στο Κίεβο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Konstantin Gavrilov, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη για θέματα στρατιωτικής ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών