Ο διοικητής του ρωσικού τάγματος υποστήριξε ότι το MBT Leopard αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά τις πρώτες βολές που έπεσαν προς το μέρος του
Ο διοικητής του ρωσικού τάγματος υποστήριξε ότι το MBT Leopard αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά τις πρώτες βολές που έπεσαν προς το μέρος του.
Τον Ρώσο διοικητή του τεθωρακισμένου επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
"Προχθές, το Leopard βγήκε για να επεξεργαστεί τις θέσεις μας και αμέσως προχωρήσαμε προς την επερχόμενη μάχη.
Η ομάδα τεθωρακισμένης υπηρεσίας μας προχώρησε για να κατευθύνει τα πυρά.
Το πλήρωμά μας ήταν το πρώτο που του άνοιξε πυρ, αλλά δεν χτύπησε, καθώς το έδαφος το εμπόδισε.
Το Leopard το παρατήρησε αυτό και άρχισε να φεύγει, υποχωρώντας [sic]", δήλωσε ο διοικητής του τάγματος.
Οι ισχυρισμοί των Ρώσων δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα, σημειώνει το Eurasian Times.
Μετά από μήνες υπεκφυγών, η Γερμανία προμήθευσε τις ουκρανικές δυνάμεις με 18 άρματα μάχης Leopard-2 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Μαζί με τα υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, η Γερμανία παρέδωσε επίσης 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder και δύο οχήματα περισυλλογής αρμάτων.
Τα πλεονεκτήματα των Leopard
Αρχικά, η Γερμανία ήταν απρόθυμη να προμηθεύσει τα άρματα ή ακόμη και να επιτρέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τα στείλουν ανεξάρτητα. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η χώρα πρέπει να εγκρίνει την επανεξαγωγή των Leopard 2 από οποιαδήποτε χώρα.
Τα άρματα μάχης Leopard διαθέτουν σύνθετη θωράκιση πολλαπλών στρωμάτων και, με 67 τόνους, είναι βαρύτερα από τα περισσότερα ρωσικά αντίστοιχα.
Το Κίεβο διαθέτει περιορισμένο αριθμό αρμάτων μάχης από τη σοβιετική ή μετασοβιετική εποχή και έχει παροτρύνει τον συνασπισμό των χωρών να στείλει κάτι βαρύτερο για να προφυλάξει από τη ρωσική επίθεση.
Το γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης (Kampfpanzer) Leopard 2 βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών του.
Οπλισμένο με ένα λείο πυροβόλο των 120 χιλιοστών και δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών, το μηχάνημα που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 είναι το πιο δημοφιλές άρμα μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ για την ταχύτητά του, την οικονομία καυσίμου και την υψηλή ακρίβεια βολής ακόμη και σε ανώμαλο έδαφος. Επί του παρόντος, περίπου 2000 άρματα μάχης Leopard 2 χρησιμοποιούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες.
H μονομαχία
"Σε μια απευθείας μονομαχία μεταξύ των Leos και των ρωσικών αρμάτων μάχης, θα πρέπει επομένως να ενδιαφέρουν λιγότερο τα τεχνικά δεδομένα και περισσότερο οι ικανότητες των αντίστοιχων πληρωμάτων των αρμάτων μάχης και η επαρκής αναγνώριση - δηλαδή ποιος ανακαλύπτει πρώτος τον εχθρό και μπορεί να πετύχει ένα χτύπημα", αναφέρει η Bild.
Τα άρματα μάχης υπήρξαν μια τεχνολογία που άλλαξε τα δεδομένα στον πόλεμο.
Το τοπίο της Ουκρανίας ήταν ευνοϊκό για μάχες με τανκς, και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν μεγάλες μάχες με τανκς. Με τις δύο πλευρές - τη Ρωσία και την Ουκρανία - να φέρνουν τα σύγχρονα άρματα μάχης τους, η αναμέτρηση αποκτά ενδιαφέρον. Η κύρια διαφορά στη σχεδίαση των ρωσικών, γερμανικών και αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στον πύργο.
Οι Ρώσοι είναι προκατειλημμένοι προς τα αυτόματα πυροβόλα.
Αυτό απελευθερώνει έναν άνδρα από το πλήρωμα- τρεις άνδρες μπορούν να διαχειριστούν το άρμα.
Τα πυροβόλα των δυτικών αρμάτων φορτώνονται χειροκίνητα. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα ότι τα βλήματα μπορούν να αποθηκευτούν έξω από τον πύργο του άρματος και αποτρέπει την πυροδότηση των βλημάτων στο εσωτερικό του σε περίπτωση που χτυπηθεί ο θάλαμος του πληρώματος. Τα βλήματα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό του άρματος αποδείχθηκαν καταστροφικά για τα ρωσικά άρματα στην Ουκρανία.
Τα Leopard 2 και τα παρόμοια δυτικά άρματα είναι ευέλικτα, σε αντίθεση με τα μοντέλα Τ της Ρωσίας, τα οποία δεν μπορούν να αντιστραφούν με ταχύτητα.
Αλλά τα δυτικά άρματα μάχης παραμένουν ευάλωτα σε αεροπορικές επιθέσεις ή σε αντιαρματικό πεζικό στα δάση και στις αστικές περιοχές και ως εκ τούτου χρειάζονται αντιαεροπορική και αναγνωριστική υποστήριξη.
Με τον ίδιο αριθμό αρμάτων και στις δύο πλευρές, η Ουκρανία μπορεί να έχει πλεονέκτημα, καθώς τα στρατεύματά της έχουν επιδείξει δημιουργική και δυναμική τακτική, αντί της κακής τακτικής απόδοσης των ρωσικών στρατευμάτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών