Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι χτυπούν το Κίεβο με drones, Ουκρανοί βομβάρδισαν την Μαριούπολη, ΗΠΑ: Ναι σε F-16 στην Ουκρανία, Medvedev: Όχι σε συνομιλίες

Οι Ρώσοι χτυπούν το Κίεβο με drones, Ουκρανοί βομβάρδισαν την Μαριούπολη, ΗΠΑ: Ναι σε F-16 στην Ουκρανία, Medvedev: Όχι σε συνομιλίες
Medvedev: Δεν υπάρχει ανάγκη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία... συνομιλίες μόνο για την μετασυγκρουσιακή περίοδο
(upd 4) Μετά την καταστροφή του Patriot που αποδείχθηκε αδύναμο σύστημα αεράμυνας μπροστά στον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal…οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση με drones για να ανακαλύψουν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας ειδικά στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Οι ρώσοι χρησιμοποιούν τα drones όχι πλέον για επίθεση αλλά για δόλωμα ώστε οι Ουκρανοί να ενεργοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνας και αμέσως να τα εντοπίσουν οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ Ουκρανικοί πύραυλοι βομβάρδισαν την Μαριούπολη εδώ και πολύ καιρό είχε να χτυπηθεί η Μαριούπολη πρώην Ουκρανική πόλη στην Αζοφική Θάλασσα…
Οι ΗΠΑ άλλαξαν άποψη… και πλέον συζητάνε την παροχή πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία… εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου…
Ο Ρώσος αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας D. Medvedev τόνισε ότι δεν βλέπει «καθόλου ανάγκη» για συνομιλίες για την Ουκρανία
Κατά τη γνώμη του, διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο για το θέμα της «μετασυγκρουσιακής παγκόσμιας τάξης»

Οι ρώσοι χτυπούν το Κίεβο για να αποκαλύψουν την Ουκρανική αεράμυνα

Το βράδυ της 20ης Μαΐου, άλλο ένα κύμα ρωσικών επιδρομών χτύπησε την Ουκρανία.
Γύρω στα μεσάνυχτα σήμανε συναγερμός σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και πάλι δεν κοιμήθηκαν για αρκετές ώρες εξαιτίας των δυνατών εκρήξεων.
Το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα, αλλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα καθώς και στις περιοχές του Κιέβου, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Το Κίεβο ήταν πιθανότατα ο κύριος στόχος της επίθεσης.
Η πόλη στοχοποιήθηκε κυρίως από ρωσικά UAV Geranium.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, περισσότερες από 10 εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο.
Οι δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτιζαν στόχους για αρκετές ώρες.
Ο δήμαρχος της πόλης Vitali Klitschko επιβεβαίωσε μόνο ζημιές που προκλήθηκαν από το έργο των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας.
Ανέφερε φωτιά στην ταράτσα 9-όροφου κτιρίου κατοικιών στην περιοχή Dnipro στα ανατολικά του Κιέβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε από τα συντρίμμια ενός αναχαιτισμένου στόχου.

Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν από πολίτες επιβεβαίωσαν τη φωτιά.
Το καθεστώς του Κιέβου αναπτύσσει τα συστήματα αεράμυνας του στις στέγες των πολυώροφων κτιρίων.
Η διοίκηση της πόλης δήλωσε επίσης ότι τα συντρίμμια έπεσαν στις περιοχές Darnitsky, Pechersk και Solomensky.
Αυτοκίνητα, ένα κτίριο κατοικιών και δρόμοι υπέστησαν ζημιές.
Σύμφωνα με το τοπικό ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες που μοιράζονται οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, τουλάχιστον μία μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην πρωτεύουσα, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης σε στρατιωτική εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η καταγραφή σε video των συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία μπορεί να τιμωρηθεί με 8 χρόνια φυλάκιση, οι πολίτες αποφεύγουν να μοιράζονται βίντεο που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ρωσικών επιθέσεων.
Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές δεν αποκαλύπτουν ποτέ τις απώλειες και υπερβάλλουν ακραία – ως συνήθως – όταν αναφέρονται στο πόσους πυραύλους ή drones των ρώσων αναχαίτισαν.
Έτσι, τα πραγματικά αποτελέσματα των ρωσικών επιθέσεων είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
Ωστόσο, θα μπορούσε να σημειωθεί ότι το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών δεν ήταν το μεγαλύτερο σε μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων.
Η πρωτεύουσα στοχοποιήθηκε κυρίως με UAV.
Ο κύριος στόχος ήταν πιθανό να αποκαλύψει νέες θέσεις των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας στην πρωτεύουσα μετά την πρόσφατη καταστροφή του αμερικανικού συστήματος Patriot.

Από τις αρχές Μαΐου, η ουκρανική πρωτεύουσα έχει καταστεί στόχος των ρωσικών δυνάμεων.
Στις 4 Μαΐου, οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν την υψηλότερη ένταση βομβαρδισμών στην πόλη από την αρχή του έτους.
Η 8η Μαΐου σηματοδότησε την πιο μαζική επίθεση με drone από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης ανέφερε ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχτηκε επίθεση «εξαιρετικής πυκνότητας».
Στη συνέχεια, ο μέγιστος αριθμός ρωσικών πυραύλων καταγράφηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα...όπου καταστράφηκε το Patriot.
Η επίθεση διεξήχθη από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικά μέσα.
Μετά τις σημερινές επιδρομές με αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα πρέπει να αναμένεται μια άλλη μεγάλη επίθεση τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων με τη χρήση ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων.

Αναχαίτισαν Storm Shadow και 12 HIMARS

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 12 πυραύλους HIMARS και έναν βρετανικό Storm Shadow τις προηγούμενες ώρες, καθώς και μια βόμβα GBU-32 αμερικανικής κατασκευής, ανακοίνωσε η ρωσική αεράμυνα.
«Η αεράμυνα αναχαίτισε 12 πυραύλους HIMARS και πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς και μία κατευθυνόμενη βόμβα GBU-32 αμερικανικής κατασκευής», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
Σύμφωνα με τον Konashenkov, 18 ουκρανικά drones καταστράφηκαν κοντά στις περιοχές Verkhnetoretskoye, Novoandreyevka και Sladkoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, και Kremennaya, Ploshchanka και Novodruzhesk στο Lugansk.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνολικά 428 αεροσκάφη, 234 ελικόπτερα, 4.236 drones, 423 πυραυλικά συστήματα, 9.326 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 4.859 συστήματα πυροβολικού και 210 ειδικοί όλμοι, έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν την Μαριούπολη

Το βράδυ της 19ης Μαΐου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν την πόλη της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του παλιού αεροδρομίου.
Από την επίθεση δεν υπάρχουν θύματα.
Ρώσοι ειδικοί βρέθηκαν στην περιοχή.
Στόχος της ουκρανικής επίθεσης μπορεί να είναι κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ρωσικού στρατού.
Οι ζημιές δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης - πολεμούν - παραδοσιακά καλύτερα από τον ουκρανικό στρατό.
Αμέσως μετά τις πρώτες αναφορές για τις εκρήξεις στη Μαριούπολη, το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης UNIAN διένειμε ένα ψεύτικο βίντεο που ισχυρίζεται νέες μεγάλες ουκρανικές νίκες. Ουκρανοί δημοσιογράφοι μοιράστηκαν ένα παλιό βίντεο από το Bakhmut το οποίο έδειχνε βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον ουκρανικών θέσεων στην πόλη και είπαν ψέματα ότι αυτά ήταν πρόσφατες ουκρανικές επιδρομές στη Μαριούπολη.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειές τους να χτυπήσουν την περιοχή για αρκετές ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας δραστηριοποιήθηκαν έντονα στην περιοχή της Μαριούπολης.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι οι πύραυλοι Storm Shadow που δόθηκαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίθεση στη Μαριούπολη.
Ο Ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί μαζικά αυτούς τους ξένους πυραύλους για να χτυπήσει τις περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.
Για παράδειγμα, η πόλη Luhansk δέχεται συστηματικά πυραυλικές επιθέσεις.
Στις 19 Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Wallace ανέφερε περήφανα ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί με επιτυχία τους πυραύλους Storm Shadow.
Αφού η Μαριούπολη τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο το 2022 και οι γραμμές του μετώπου βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, ο ουκρανικός στρατός σπάνια στόχευε την Μαριούπολη. Τα τελευταία ουκρανικά πλήγματα στη Μαριούπολη αναφέρθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2023.
Μη μπορώντας να βλάψει την πόλη με τα στρατιωτικά του μέσα, το καθεστώς του Κιέβου συντόνισε πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας που στόχευαν πολίτες και αξιωματούχους της πόλης.

Ο ρωσικός στρατός αποδεκατίζει 3 Ουκρανικές ταξιαρχίες…

Οι ρωσικές δυνάμεις με βαρύ πυροβολική επιτέθηκαν σε τρεις ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του δάσους Serebryansky, ανέφερε ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας Κέντρο Alexander Savchuk.
«Στον τομέα Torsk στην περιοχή του δάσους Serebryansky, δυνάμεις και μέσα αναγνώρισης της ομάδας στρατευμάτων "Center" αποκάλυψαν την κίνηση στρατιωτών της 81ης αεροπορικής ταξιαρχίας, 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού και 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας
Ως αποτέλεσμα ο Ουκρανικός στρατός, υπέστη σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό».
Στην κατεύθυνση Krasnoliman, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν Ουκρανούς στην περιοχή των Kremennaya και Chervonnaya Dibrova.
«Βομβαρδιστικά αεροσκάφη χτύπησαν σημεία προσωρινής ανάπτυξης και προπύργια των Ουκρανών στην περιοχή των οικισμών Torskoye και Terny».
Επίσης τα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Verba κατέστρεψαν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές Yampolovka και Kremennaya.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή F-16 στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι στο εγγύς μέλλον θα συζητήσουν με τους συμμάχους την προμήθεια F-16 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν με τους συμμάχους τους επόμενους μήνες ποιες χώρες θα προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο βοηθός του Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Sullivan κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Χιροσίμα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των G-7

«Μόλις χθες, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden είπε στους εταίρους της G7 ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του F-16.
Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, τα F-16 δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των παραδόσεων προτεραιότητας για τη Δύση για να προετοιμάσουν την Ουκρανική αντεπίθεση.
«Αλλά τώρα που παραδώσαμε όλα όσα υποσχεθήκαμε, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να σκεφτούμε τι θα χρειαστεί η Ουκρανία για να αποτρέψει περαιτέρω τη ρωσική επιθετικότητα.
Τα μαχητικά F-16 τέταρτης γενιάς περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο», τόνισε ο βοηθός του προέδρου.
Επίσης εξήγησε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν χρειάζονται τώρα αμερικανικά μαχητικά F-16, δεν χρειάζονται για την υποτιθέμενη επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτός ο εξοπλισμός θα χρειαστεί στο μέλλον.
«Κατά τη γνώμη μας, αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για τα F-16 στο πεδίο της μάχης», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί οι αρχές των ΗΠΑ δεν ξεκίνησαν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετούν F-16 πριν από λίγους μήνες.
Οι αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι μειώνεται ο αριθμός των μαχητικών σοβιετικής σχεδίασης που παρέδωσαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές της Ουκρανίας, γεγονός που, μεταξύ άλλων, υποκινεί τις ΗΠΑ να επιτρέψουν την παράδοση F-16 στο Κίεβο.

Εξοπλίζουν την Ουκρανία για να αποφευχθεί ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προσπαθούν να αποφύγουν την έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
«Όταν πρόκειται για κλιμάκωση, πρέπει να καταλάβετε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ένας οργανισμός που μαθαίνει και αυτή η σύγκρουση είναι δυναμική, ξεδιπλώθηκε με την πάροδο του χρόνου
Ωστόσο, η βασική προϋπόθεση του Προέδρου Biden είναι ότι εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Και σκοπεύουμε επίσης να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»,
Σύμφωνα με τον Sullivan, όταν πραγματοποιούν παραδόσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες καθοδηγούνται από «τα βήματα που κάνει η Ρωσία και την αντίδρασή της στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία».

Ρωσία: Κολοσσιαίος κίνδυνος

Οι δυτικές χώρες διατρέχουν «κολοσσιαίο κίνδυνο» κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Ρωσία αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 , δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko.
Ο Grushko απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση προμήθειας των F-16, τα οποία η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
«Μπορούμε να δούμε ότι οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εμμένουν σε ένα σενάριο κλιμάκωσης, το οποίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν κάνουμε σχέδια.
Όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε στο περιθώριο της 31ης Συνέλευσης του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πιθανές προμήθειες αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Medvedev: Δεν υπάρχει ανάγκη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία... συνομιλίες μόνο για την μετασυγκρουσιακή περίοδο 

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dm. Medvedev δεν βλέπει προς το παρόν κανένα νόημα στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν.
Συνομιλίες θα μπορούσαν να υπάρξουν μετά την σύγκρουση.
Σχολιάζοντας τις αναφορές της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα κατά των ισότιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Medvedev έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι «θα δυσκολευόταν να διαφωνήσει»
«Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε σε ισότιμες συνομιλίες με μια μισογκρεμισμένη νεοναζιστική χώρα, η οποία βρίσκεται υπό εξωτερική διακυβέρνηση;
Οι συνομιλίες είναι δυνατές μόνο με το αφεντικό της Ουκρανίας δηλαδή τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος για να μιλήσουμε»
Κατά τη γνώμη του, διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο για το θέμα της «μετασυγκρουσιακής παγκόσμιας τάξης».
«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται καθόλου οι διαπραγματεύσεις».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα ότι οι ισότιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να απορριφθούν.
Τα κράτη μέλη της G7 πρέπει να υποστηρίξουν το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Zelensky…

H προετοιμασία της Δύσης για διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών αναλυτών πιστεύει ότι «θα είναι δύσκολο για τον ουκρανικό στρατό να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».
«Ενώ η διαμεσολάβηση της Κίνας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αρχή, η σημασία της θα αυξάνεται καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα».
Όλο και περισσότεροι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι «θα είναι δύσκολο για τον ουκρανικό στρατό να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».
«Με άλλα λόγια, η επίτευξη απόλυτης νίκης μέσω εχθροπραξιών δεν είναι ρεαλιστική».
Στο τέλος «τέτοιες στρατιωτικές συγκρούσεις καταλήγουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η Δύση «προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις αναγκάζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να επιτεθούν».
Η πίεση που ασκείται στην Ουκρανία να αντεπιτεθεί έχει ένα στόχο… η Δύση θέλει να τελειώνει με το Ουκρανικό.
Η παράταση της σύγκρουσης «δεν έχει πρακτική σημασία» για τους συμμετέχοντες στη σύγκρουση, αφού «καμία πλευρά δεν μπορεί να καταστρέψει την άλλη».
«Ολόκληρη η Δύση είναι υπέρ της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη με πυρηνικά όπλα - ως αποτέλεσμα, τα μέρη θα αναγκαστούν να έρθουν σε συμβιβασμό».
Η Κίνα κρατάει «χαμηλούς τόνους» στο ουκρανικό πρόβλημα.
Η Ουκρανία, όπως και η Ρωσία, «έχουν ακόμα τη δύναμη να πολεμήσουν».
«Μακροπρόθεσμα, η Κίνα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τη μεσολάβηση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης».
«Η Κίνα διαδραματίζει βασικό ρόλο ως κράτος που διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές και είναι σε θέση να προωθήσει το διάλογο….

G7 προς Κίνα: Πιέστε τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία

Οι G7 καλούν την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
«Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των G7.
«Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω του άμεσου διαλόγου της με την Ουκρανία», σημειώνουν οι ηγέτες των G7.
Επίσης, επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τη διπλωματική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία, να αυξήσουμε το κόστος για τη Ρωσία και όσους στηρίζουν τις πολεμικές της προσπάθειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτευχθεί μια συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη», πρόσθεσαν οι ηγέτες των G7.
Την Παρασκευή (19/5), οι ηγέτες των G7 ενέκριναν ειδική δήλωση για την Ουκρανία, διευκρινίζοντας τη θέση τους για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Ιαπωνία ασκεί την προεδρία των G7 το 2023.
Η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιείται στη Χιροσίμα ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου.

1_212.JPG
2_166.JPG
3_110.JPG
4_73.JPG
5_54.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης