Tο υψηλό χρέος και η αύξηση των επιτοκίων ενέχουν κινδύνους για την Ισπανία, σημειώνει η Fitch, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους της υποστηρίζεται από τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσής του και τις υψηλές καταθέσεις
Σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, οι θετικές προοπτικές για την Ισπανία παραμένουν επειδή «έχει μια μεγάλη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, ισχυρούς θεσμούς που υποστηρίζονται από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και καλούς δείκτες διακυβέρνησης».
Ισχυρά και αδύναμα σημεία
Συν τοις άλλοις, σημειώνει ο οίκος, παρά τις εξωτερικές αντιξοότητες, η χώρα έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
Τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα εξισορροπούν τα αδύναμα σημεία της εθνικής οικονομίας της Ισπανίας τα οποία έγκειται στο υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της, τη διαρθρωτικά της υψηλή ανεργία και τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας που περιορίζει την αναπτυξιακή της δυναμική.
Η Ισπανία, σημειώνει ο οίκος, πέτυχε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 6,8% το 2021 σε 4,8% το ΑΕΠ το 2022, χάρη στα υψηλά φρολογικά έσοδα, που ενισχύθηκαν από την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας και του κόστους ζωής που ανήλθαν στο 1,7% του ΑΕΠ.
Αυτά τα μέτρα επεκτάθηκαν μέχρι το τέλος του 2023, αλλά λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους και των προσαρμογών που έγιναν για πιο στοχευμένες επιδοτήσεις στα καύσιμα, θα έχουν χαμηλότερο καθαρό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό (-0,7% του ΑΕΠ).
Για να αντισταθμίσει τα συγκεκριμένα κόστη, η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα αύξησης των φόρων (απροσδόκητα κέρδη από τον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα και φόρο περιουσίας).
Οι προβλέψεις για χρέος και έλλειμμα
Η Fitch προβλέπει για την Ισπανία δημοσιονομικό έλλειμμα 4,1% το 2023 και 3,4% το 2024, 0,2 π.μ. και 0,4 π.μ. αντίστοιχα, πάνω από τους κυβερνητικούς στόχους.
Σε ότι αφορά τα μεγέθη του χρέους ο οίκος σημειώνει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ισπανίας έφτασε στο 113,2% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022, μειωμένος κατά 5,1% από το 2021 και 7,2% από το ανώτατο όριο της πανδημίας στο 120,4% του ΑΕΠ.
Η Fitch εκτιμά ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να μειώσει το χρέος της, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, στο 110,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, καθώς τα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο δείκτης χρέους της Ισπανίας παραμένει πολύ πάνω από τον δείκτη χρέους της πριν από την πανδημία 98,2% (2019) και σε υπερδιπλάσια επίπεδα του τρέχοντος μέσου δείκτη χρέους των χωρών που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση «Α-» με εκείνη (50,8%, 2022).
Το κόστος εξυπηρέτησης τους χρέους (πληρωμές τόκων) προς δημόσια έσοδα της Ισπανίας ήταν στο 5,5% στο τέλος του 2022, είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά την Ιταλία (8,9%) και πάνω από τον μέσο όρο «Α» του 3,0%.
Το υψηλό χρέος και η αύξηση των επιτοκίων ενέχουν κινδύνους, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους για την Ισπανία υποστηρίζεται από τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσής του (οκτώ έτη) και τις υψηλές καταθέσεις (12,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών