Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κρίσιμο σημείο οι Σινοαμερικανικές σχέσεις - "Μήλον της έριδος" το γουαν

Σε κρίσιμο σημείο οι Σινοαμερικανικές σχέσεις -
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ενόψει των περιφερειακών εκλογών στις αμερικανικές πολιτείες, καθώς η Κίνα εξακολουθεί να καθυστερεί τη διαδικασία ανατίμησης του νομίσματος της. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη βουτιά του δολαρίου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο, καθώς η όποια ανατίμηση του γουάν έχει αρχίσει να εξανεμίζεται.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μετά μάλιστα και την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος τον Αύστουστο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προήλθε από τις σχέσεις της με την Κίνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 8,8% στα 46,35 δισ. δολ. από 42,58 δισ. δολ. τον Ιούλιο. Οι εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, θα είναι ένα ακόμη τεστ της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την αποτελεσματικότητα για την οικονομική της πολιτική.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε στα 28,04 δισ. δολ. από 25,92 δισ. δολ. καθώς εισαγωγές από την ασιατική χώρα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 6,1% στο επίπεδο ρεκόρ των 35,29 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν 92 εκατ. δολ. στα 7,25 δισ. δολ.
Το κλίμα ίσως να ήταν πιο ήπιο μεταξύ των δύο χωρών, εάν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν απέδιδε διαρκώς τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης στην πολιτική που ασκεί η Κίνα. Ανεργία και ελλείμματα αποδίδονται διαρκώς στην πολιτική του αδύναμου γουάν, ενώ την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη εγχώρια αγορά του κόσμου δεν επιτρέπει στα αμερικανικά προϊόντα να καταλύσουν τα όρια της. Εδώ και χρόνια, η Κίνα διατηρεί την αξία του νομίσματός της τεχνητά χαμηλή. Το νόμισμά της μάλιστα παραμένει σε έναν μεγάλο βαθμό στενά συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση της Κίνας  κρατάει την αξία του νομίσματος περίπου 40% χαμηλότερη από ότι θα έπρεπε να είναι. Και αυτό είναι στην ουσία μια επιδότηση προς τους Κινέζους εξαγωγείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης