Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο της χώρο, τον οποίο θα επιτηρεί το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου
Η Σύνοδος γίνεται στο κάστρο Mimi στην περιοχή Bulboaca που βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κισινιόφ και μόλις 20 χιλιόμετρα από το έδαφος της Ουκρανίας, σε μια περιοχή, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Putin θεωρεί πως βρίσκεται στη δική του σφαίρα επιρροής.
Άλλωστε στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία, περιοχή της Υπερδνειστερίας υπάρχει και μεγάλος αριθμός ρωσόφωνου πληθυσμού αλλά και έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα αναλάβει την προστασία και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Μολδαβίας για όσο διαρκέσει η Σύνοδος.
Παρόντες και απόντες
Στη Σύνοδο - πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση που πραγματοποιεί η Μολδαβία μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και για αυτό συνιστά ένα πρωτοφανές εγχείρημα για την χώρα - έχουν κληθεί να δώσουν το παρών 47 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, ανάμεσα στους οποίους και εκείνοι από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ελβετία, την Ισλανδία, την Σερβία, το Κόσοβο, την Τουρκία, κα.
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan εκτιμάται πως δεν θα είναι παρών καθώς είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης του ενώ παρών θα είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος έχει προσκληθεί στη Σύνοδο.
Μέτρα ασφαλείας
Πέρα από την επιτήρηση του εναέριου χώρου από το ΝΑΤΟ, έχει ζητηθεί από τους κατοίκους της περιοχής όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ έχει κηρυχθεί δημόσια αργία η σημερινή ημέρα για όλη τη Μολδαβία.
Οι δημοσιογράφοι θα επιτρέπεται να μεταβούν στο κάστρο Mimi όπου θα γίνει η Σύνοδος με δύο ναυλωμένα τρένα που αναχωρούν σε συγκεκριμένες ώρες από την πρωτεύουσα Κισινιόφ.
Μήνυμα στη Ρωσία για Μολδαβία, Ουκρανία
Κύριο μέλημα της Συνόδου είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία όσον αφορά τη στάση της Ευρώπης απέναντι τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία, δύο κράτη που έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2022.
Πράγματι, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να στείλουν το μήνυμα ότι παραμένουν ενωμένοι όσον αφορά την υποστήριξη τους προς την Ουκρανία και ότι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος.
Επιπλέον, θα θελήσουν να στείλουν και ένα μήνυμα ότι η Μολδαβία σε περίπτωση απειλής από τη Ρωσία δεν θα είναι μόνη αλλά θα έχει τη στήριξη όλης της Ευρώπης.
Η Μολδαβία - των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων - κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιχείρησε με πραξικόπημα να ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση της προέδρου Maia Sandu, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί μια φιλοδυτική πορεία και την απεξάρτηση της από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν πως η Μολδαβία αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος και της διαφθοράς, παράμετροι που πιθανότατα θα καθυστερήσουν τις ενταξιακές της συνομιλίες.
Μείωση έντασης στο Κόσοβο
Ένα ακόμα πεδίο όπου οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να έχουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά την διπλωματική τους παρέμβαση, είναι το ζήτημα της έντασης που καταγράφεται στο βόρειο Κόσοβο τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έχει ήδη δηλώσει πως θα επιδιώξει σε συνάντηση που θα έχει με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz, με τον Σέρβο πρόεδρο, Aleksandar Vucic και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti να γίνει μια προσπάθεια ώστε να πέσουν οι τόνοι και να επανέλθει η ηρεμία.
Σε πρώτες του δηλώσεις πάντως ο Macron κατηγόρησε τις αρχές του Κοσόβου για τη νέα ένταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη τις είχε προειδοποιήσει πως δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο.
Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές, πράγμα που οδήγησε στην εκλογή Αλβανών δημάρχων με συμμετοχή κάτω του 3,5%.
Όταν οι νέοι δήμαρχοι επιχείρησαν να αναλάβουν τα καθήκοντα τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με σφοδρές αντιδράσεις που κλιμακώθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις που οδήγησαν και στην εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και σε τραυματισμούς μελών της δύναμης του.
Μάλιστα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα στείλει μια επιπλέον δύναμη 700 ανδρών του στην περιοχή.
Στο μενού και το Nagorno Karabakh
Πέρα όμως από το Κόσοβο, οι Ευρωπαίοι – και πάλι με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου – θα επιδιώξουν να έχουν λόγο και ρόλο σε ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα δεκαετιών, αυτό του Nagorno Karabakh που αποτελεί μόνιμη εστία έντασης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Αν και το τελευταίο διάστημα, διαφάνηκε πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την παραδοχή της Αρμενίας πως το Nagorno Karabakh ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν (παρά το γεγονός ότι πλειοψηφούν οι Αρμένιοι), καταγράφηκαν νέες αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το θετικό κλίμα, ο πρόεδρος Macron μαζί με τον Scholz και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinian και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στη Σύνοδο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών