Το Κρεμλίνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει το παρών ο Ρώσος πρόεδρος στη συνάντηση του Αυγούστου
Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor επιχείρησε να αποφύγει να δώσει μια σαφή απάντηση, τονίζοντας ότι η χώρα της θα εξετάσει τις επιλογές της, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Οφείλει να τον συλλάβει
Ως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Νότια Αφρική οφείλει να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία – συγκεκριμένα από τις ουκρανικές επαρχίες που έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τα ρωσικά στρατεύματα - και τη βίαιη μεταφορά τους στη Ρωσία.
Πρόκειται για κατηγορίες που η ρωσική πλευρά έχει απορρίψει κατηγορηματικά.
Η τελική θέση
Ωστόσο, η Pandor δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το τι θα πράξει σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.
«Η απάντηση είναι ότι ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa θα υποδείξει ποια είναι η τελική στάση της Νότιας Αφρικής.
Όσον αφορά την πρόσκληση, αυτή έχει ήδη σταλεί σε όλους τους αρχηγούς των κρατών που μετέχουν στους BRICS» επισήμανε η Pandor, επιχειρώντας να «ξεφύγει» με αυτόν τον τρόπο από το να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.
Τον ίδιο καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το ζήτημα αυτό δέχθηκαν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS.
Τι λέει το Κρεμλίνο
Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει αφήσει ανοιχτό το σενάριο συμμετοχής του Ρώσου προέδρου, αναφέροντας πως η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο «κατάλληλο επίπεδο».
Ο νέος πολυπολικός κόσμος
Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS επιχείρησαν να παραβλέψουν τις ερωτήσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα του Putin, εστιάζοντας την προσοχή τους στην φιλοδοξίας τους να ενισχύσουν την επιρροή των κρατών τους σε ένα νέο, πολυπολικό κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης, η οποία – όπως είπε – «αφήνει τόσα πολλά έθνη στο έλεος τόσο λίγων».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης όσον αφορά στην παγκόσμια λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι παλιοί τρόποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις.
Είμαστε το σύμβολο της αλλαγής.
Πρέπει να δράσουμε» υποστήριξε ο Ινδός ΥΠΕΞ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών