Η έλλειψη όπλων και πυρομαχικών καθυστερεί και την αντεπίθεση των Ουκρανών
Είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι για το Κίεβο όχι μόνο γιατί θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την αναμενόμενη αντεπίθεση της – αν και πολλοί ηγέτες όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban ζητούν να μην αρχίσει καν γιατί θα εξελιχθεί σε λουτρό αίματος για τους Ουκρανούς – αλλά και γιατί χωρίς τη στρατιωτική στήριξη της Δύσης η Ουκρανία δεν θα έχει καμία ελπίδα απέναντι στη Ρωσία.
Με τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών στη Δύση να εξαντλούνται, το ζητούμενο είναι η υπογραφή νέων συμβολαίων των κρατών με τις βιομηχανίες όπλων προκειμένου να κατασκευαστεί και να αγοραστεί ο απαραίτητος στρατιωτικός εξοπλισμός για την Ουκρανία, αν και παραμένει ερωτηματικό το εάν τα όπλα αυτά θα παραδοθούν εγκαίρως στον ουκρανικό στρατό.
SOS Stoltenberg: Αυξήστε την παραγωγή
Την εικόνα που επικρατεί στο οπλοστάσιο της Δύσης έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenerg, ο οποίος κάλεσε τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν την παραγωγή όπλων, διότι τα αποθέματα εξαντλήθηκαν λόγω των προμηθειών στην Ουκρανία.
«Οι σύμμαχοι έχουν ξεμείνει από αποθέματα, προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή για να πετύχουμε νέους στόχους» ανέφερε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο Stoltenberg.
Μάλιστα ο Stoltenberg προέτρεψε τους συμμάχους «να υπογράψουν συμβόλαια, διότι μόνο τότε η βιομηχανία θα είναι έτοιμη να επενδύσει και να αυξήσει την παραγωγή».
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία στις 11 με 12 Ιουλίου, τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση της παραγωγής αλλά και για την αύξηση κοινών αγορών έτσι ώστε να συνεχίσουν να συνδράμουν την Ουκρανία και παράλληλα να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.
Παραδοχές από ΕΕ, ΗΠΑ
Σημειώνεται πως στην ίδια παραδοχή, ότι δηλαδή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών λόγω της βοήθειας στην Ουκρανία προχώρησε νωρίτερα τόσο ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell όσο και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σημείωσε ότι ξέμεινε από πυρομαχικά και ο αμερικανικός στρατός.
«Ο στρατός μας δεν έχει πυρομαχικά, έχουμε παραδώσει πολύ μεγάλες ποσότητες, σχεδόν τα πάντα στην Ουκρανία.
Θα τους βοηθήσουμε τους ανθρώπους, αλλά θέλω να σταματήσει ο πόλεμος.
Δεν θέλω να συνεχιστεί» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Fox News ο Trump, ο οποίος υπογράμμισε πως εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα καταφέρει μέσα σε 24 ώρες να βάλει τέλος στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Επιβεβαιώνουν και οι Βρετανοί
Αλλά και οι Βρετανοί αναφέρουν ότι και αυτοί είναι αντιμέτωποι με έλλειμμα όπλων και πυρομαχικών.
«Όλοι βλέπουμε την πραγματικότητα: ότι όλοι ξεμένουμε από όπλα.
Οι Σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν περισσότερα όπλα για το Κίεβο, διότι δεν μπορούν να την προμηθεύσουν με από όλα από τα εθνικά τους αποθέματα» υπογράμμισε σε συνέντευξη του στην Washington Post ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Ben Wallace.
Ωστόσο ο Wallace σημείωσε ότι η Δύση εξακολουθεί να σκοπεύει να προμηθεύει με όπλα και με πόρους την Ουκρανία.
Σημαντική έλλειψη πυρομαχικών στην Ευρώπη
Τις παραδοχές των αξιωματούχων της συλλογικής Δύσης επιβεβαιώνει και δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η οποία κάνει λόγο για σημαντική έλλειψη πυρομαχικών στην Ευρώπη ακριβώς λόγω της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, επισημαίνοντας ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφονται σε οβίδες και εκρηκτικά για τις κεφαλές.
Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Κίεβο ακριβώς λόγω αυτών των ελλείψεων, δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσει την αντεπίθεση του.
Σύμφωνα με την La Repubblica, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει να διπλασιάσουν την παραγωγή τους, από 200.000 οβίδες σε 400.000 σε ετήσια βάση, ενώ από 2025 η παραγωγή πρόκειται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οβίδες, τη στιγμή που οι αντίστοιχες ποσότητες στην Ευρώπη είναι για παραγωγή μόλις… 50.000 οβίδων.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες – αναφέρει η La Repubblica – στοχεύει να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, αν και εκτιμάται πως ο στόχος για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων των 155 χιλιοστών «κάθε 12 μήνες είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος».
Σε δηλώσεις του ο Borrell είπε ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο οβίδες τους Ουκρανούς εντός των επόμενων 12 μηνών, αναφέροντας ότι 24 κράτη της ΕΕ έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία για την επέκταση της παραγωγής βλημάτων 155 χιλιοστών, για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό του 1 δις ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών