Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών βενζίνης της Ρωσίας οδήγησε μάλιστα σε απότομη άνοδο στις τιμές χονδρικής της βενζίνης, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Ενέργειας να ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίσουν τις εξαγωγές και να αυξήσουν την προσφορά στην εγχώρια αγορά.
Η αύξηση των εξαγωγών βενζίνης ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη, συνεχίζει το δημοσίευμα της Kommersant, που οδήγησε σε απότομη άνοδο στις τιμές χονδρικής της βενζίνης τον Μάιο, οπότε το Υπουργείο Ενέργειας παρενέβη προς τις πετρελαϊκές εταιρείες ζητώντας τους να περιορίσουν τις εξαγωγές και να αυξήσουν την προσφορά στην εγχώρια αγορά.
Αυτές πράγματι το έκαναν, με αποτέλεσμα οι ημερήσιες εξαγωγές βενζίνης της Ρωσίας κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να είναι τέσσερις φορές χαμηλότερες από τα επίπεδα στα τέλη Μαΐου, αναφέρει η Kommersant.
Η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, προς μεγάλη απογοήτευση των εταίρων της στον OPEC+ και ιδίως του επικεφαλής του, της Σαουδικής Αραβίας που επιδιώκει να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου σε τουλάχιστον 80 δολάρια ανά βαρέλι - η εκτιμώμενη τιμή εξισορρόπησης για τον προϋπολογισμό του για το 2023.
Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τόσο τις εξαγωγές αργού όσο και των πετρελαιοειδών της μετά την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης.
Η ΕΕ απαγόρευσε συγκεκριμένα τις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Παρά ταύτα οι εξαγωγές ρωσικής βενζίνης αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, καθώς η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές προς τις ζώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Οι ρωσικές εξαγωγές βενζίνης υπολογίστηκαν σε 1,9 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 1,3 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που επικαλείται το Reuters.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών