Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση πυρηνικών κεφαλών προς χρήση τον τελευταίο χρόνο
Σύμφωνα με το σουηδικό κέντρο μελετών Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή – τον Ιανουάριο του 2023 - υπάρχουν παγκοσμίως 12.512 πυρηνικές κεφαλές (μειωμένες κατά περίπου 200 σε σχέση με το 2022), εκ των οποίων οι 9.576 είναι έτοιμες προς χρήση (αυξήθηκαν κατά 86 σε σύγκριση με το 2022).
Όπως αναφέρει το SIPRI, η αύξηση των προς χρήση πυρηνικών κεφαλών βάζει τέλος στην περίοδο της σταδιακής «παρακμής» τους που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και αυξάνει εκ νέου τους κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Πρώτη η Ρωσία
Η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι διαθέτουν σχεδόν το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως.
Ωστόσο, η Ρωσία διαθέτει τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές – 4.489 – έναντι 3.708 των ΗΠΑ.
Ακολουθούν η Κίνα με 410 κεφαλές, η Γαλλία με 290 και η Μ. Βρετανία με 225.
«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχίσει εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών, των πυραύλων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων που είναι σε θέση να τις εκτοξεύουν, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων που διαθέτουν» αναφέρει το SIPRI.
Η έκθεση επισημαίνει πως από τις 9.576 πυρηνικές κεφαλές που είναι έτοιμες προς χρήση, οι 3.844 έχουν αναπτυχθεί σε πυραύλους και αεροσκάφη ενώ περίπου 2.000 - σχεδόν όλες ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ - είναι σε κατάσταση συναγερμού.
Πρωταθλήτρια η Κίνα σε αύξηση κεφαλών
Αν και η Κίνα είναι στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην αύξηση τους μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως από τις 350 πυρηνικές κεφαλές που διέθετε τον Ιανουάριο του 2022, πλέον διαθέτει 410.
Το SIPRI εκτιμά ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά δεν θα καταφέρει να φτάσει αυτό της Ρωσίας ή των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το τέλος αυτής της δεκαετίας ενώ αναφέρεται πως η Κίνα ουδέποτε έχει αποκαλύψει το μέγεθος των πυρηνικών της όπλων και ότι πολλές από τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου βασίζονται σε στοιχεία από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Πέρα από την Κίνα, αύξηση των πυρηνικών κεφαλών μέσα στον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε στη Ρωσία (+12), στο Πακιστάν (+5), στη Βόρεια Κορέα (+5) και στην Ινδία (+4).
«Το Πεκίνο κάνει μεγάλες επενδύσεις στον στρατό του στο μέτρο που μεγεθύνονται η κινεζική οικονομία και η κινεζική επιρροή» αναφέρει ο διευθυντής του SIPRI, Dan Smith.
Σε επικίνδυνη καμπή η ανθρωπότητα
Όπως λέει ο Smith αν και το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο βρίσκεται ακόμα πολύ κάτω από τα χρόνια του 1980, όταν ξεπερνούσε τις 70.000 κεφαλές, προειδοποιεί ότι «παρασυρόμαστε σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ανθρώπινη ιστορία».
«Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις παγκοσμίως να βρουν τρόπους να συνεργαστούν προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, να επιβραδύνουν την κούρσα των εξοπλισμών και να διαχειριστούν τις επιδεινούμενες συνέπειες της περιβαλλοντικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας στον κόσμο» επισημαίνει ο Smith.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών