Mία σειρά ισραηλινο – κινεζικών έργων υποδομής στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του λιμανιού στην πόλη της Χάιφα που λειτουργεί υπό κινεζικό έλεγχο, έχουν προκαλέσει τη δυσφορία της Ουάσινγκτον
Μετά την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία σειρά ισραηλινο – κινεζικών έργων υποδομής στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του λιμανιού στην πόλη της Χάιφα που λειτουργεί υπό κινεζικό έλεγχο, έχουν προκαλέσει τη δυσφορία της Ουάσινγκτον.
Επίσης κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν τμήματα του συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών του Τελ Αβίβ.
Ο Yuri Pines από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο υποστηρίζει, πως η Κίνα διαθέτει τις καλύτερες υποδομές στον κόσμο.
«Η Κίνα είναι σε θέση να εξάγει τη γνώση, την τεχνογνωσία της, τους μηχανικούς της, τους εργάτες της και το Ισραήλ έχει ωφεληθεί πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ για τη σχέση και το Τελ Αβίβ φέρεται να περιορίζει ορισμένες από τις οικονομικές του συμφωνίες με την Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει κλιμακώσει τον οικονομικό πόλεμο εναντίον του Πεκίνου, μεταξύ άλλων με την επιβολή σκληρών κυρώσεων και την προσπάθεια ακρωτηριασμού της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών.
Την ίδια στιγμή, αυτός ο Λευκός Οίκος επεκτείνει την τεράστια στρατιωτική συσσώρευση σε Ασία-Ειρηνικό, προσβλέποντας σε έναν μελλοντικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τα επιτεύγματα της Κίνας
Ο Gedaliah Afterman του Πανεπιστημίου Reichman λέει ότι «υπάρχει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ να περιορίσει τη δέσμευσή του με την Κίνα, ειδικά σε υποδομές και τεχνολογία. Και αυτή η πίεση αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα».
Το Πεκίνο έκανε πρόσφατα ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό επίτευγμα όταν μεσολάβησε για μια συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης.
Η συμφωνία περιελάμβανε την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο μακροχρόνιων αντιπάλων, καθώς και σχέδια για επέκταση της διμερούς συνεργασίας και του εμπορίου στο μέλλον.
Οι συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών, με τον συνολικό όγκο του εμπορίου να αγγίζει το ρεκόρ των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Η Σαουδική Αραβία αντιπροσωπεύει το 25% αυτού του τεράστιου αριθμού, με όγκο διμερούς εμπορίου 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Ριάντ και το Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνίες αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλύπτουν ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωργία, ακίνητα, τεχνολογία, μέταλλα, υγειονομική περίθαλψη και τουρισμό.
Επιπλέον, η Κίνα έχει υπογράψει μια 25ετή στρατηγική και οικονομική συνεργασία με το Ιράν αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μυστική συμφωνία
Σύμφωνα με τον Pines η Κίνα μπορεί να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Η Κίνα έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να παίξει θετικό ρόλο στη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και έχει ορίσει ειδικό απεσταλμένο για να συναντηθεί με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές.
Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Κίνα σημειώνει κέρδη στη Μέση Ανατολή καθώς η τάση για πόλεμο στην περιοχή μειώνεται.
Την περασμένη εβδομάδα, το Middle East Eye ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος διεξάγει μυστικές απευθείας συνομιλίες με το Ιράν.
Οι διαπραγματευτές λέγεται ότι εργάζονται για μια ενδιάμεση συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να επαναλάβει εν μέρει τις εξαγωγές πετρελαίου και να λάβει περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον μη εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του 60%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών