Το 2022, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ξεπέρασε τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, με την ενέργεια να καταλαμβάνει το σημαντικότερο μερίδιο
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν εν μέσω της εντεινόμενης προσπάθειας και από τα δύο κράτη να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές που διεξάγονται σε τοπικά νομίσματα στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της αποδολαριοποίησης των εμπορικών συναλλαγών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι το εμπόριο ενεργειακών αγαθών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας εκαθθαρίζεται τόσο σε γιουάν όσο και σε ρούβλια, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV.
Οι συναλλαγές με γιουάν, το ρούβλι και την τουρκική λίρα αυξάνονται και πλέον τείνουν να καταστούν κανόνας, σε αντίθεση με τη χρήση του δολαρίου, όσον αφορά τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών.
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου
Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται επίσης ραγδαία.
Το 2022, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ξεπέρασε τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, με την ενέργεια να καταλαμβάνει το σημαντικότερο μερίδιο.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τον Μάρτιο, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία Zhang Hanhui αποκάλυψε ότι οι αγορές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία το 2022 ξεπέρασαν τους 86,25 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες 8% σε ετήσια βάση.
Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στο Πεκίνο την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Igor Morgulov τόνισε επίσης την τάση χρήσης τοπικών νομισμάτων στο διμερές εμπόριο
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφτασε τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 40%, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Κίνα.
Ο Morgulov δήλωσε ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές μπορούν να εκπληρώσουν τον στόχο που έθεσαν οι δύο αρχηγοί κρατών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, που είναι να ανέλθει ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Στη διαδικασία αποδολαριοποίησης, προσαρμόζουμε επίσης συνεχώς τη δομή του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησής μας από το δολάριο και τα νομίσματα άλλων δυτικών χωρών.
Το 2021, ο διακανονισμός σε τοπικό νόμισμα τις εμπορικές συναλλαγλες μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσώπευε μόνο το 25% ή το ένα τέταρτο
Πέρυσι, έφτασε τα δύο τρίτα», επισήμανε ο πρέσβης, σημειώνοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Κίνα και Ευρώπη
Η διεξαγωγή των συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα έχει αποκτήσει ισχυρή βάση σε όλους τους τομείς του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών μεταφορών Κίνας - Ευρώπης, που λειτουργούν ως κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης στο διηπειρωτικό εμπόριο.
Ένας διευθυντής από έναν φορέα εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών υπηρεσιών με έδρα τη Μόσχα επισήμανε στους Global Times την Παρασκευή 16 Ιουνίου ότι πλέον πλέον έχπουν υιοθετήσει και το κινεζικό γιουάν, το οποίο έχει αρχίσει να εκτοπίζει το δολάριο και το ευρώ, και το μερίδιό του στις συναλλαγές αυξάνεται ραγδαία.
«Αυτή η αλλαγή έχει διευκολύνει τη βελτίωση της διαχείρισης κόστους και των κινδύνων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», επισήμανε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών