Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κρίση των πυραύλων στην Κούβα μπορεί να επαναληφθεί - Αλλά αντί για Ρώσους, θα εμπλακεί η Κίνα

Η κρίση των πυραύλων στην Κούβα μπορεί να επαναληφθεί - Αλλά αντί για Ρώσους, θα εμπλακεί η Κίνα
Κινεζικές στρατιωτικές βάσεις στην Κούβα ανησυχούν τις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, μετά το νέο ολίσθημα του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος αποκάλεσε δικτάτορα τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, μία νέα πηγή έντασης εμφανίζεται στο προσκήνιο.

Η παρ' ολίγον καταστροφή του πλανήτη

Όταν η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε τα πυρηνικά της όπλα στην Κούβα το 1962, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν να επιτεθούν εάν δεν απομακρύνονταν οι πύραυλοι R-12 "Dvina" και R-14 "Chusovaya" που είχαν αναπτυχθεί στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.
Αφού το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς αναλώθηκε σε επίπονες συνομιλίες και στρατηγικούς στρατιωτικούς ελιγμούς που παραλίγο να κλιμακωθούν σε πλήρους κλίμακας αντιπαράθεση μόλις 17 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαπραγματεύτηκαν τελικά μια αμοιβαία επωφελή (αν και της τελευταίας στιγμής) συμφωνία που απομάκρυνε τον κόσμο από τη θερμοπυρηνική άβυσσο που απειλούσε να τον καταστρέψει., σημειώνει στην ανάλυσή του ο γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής, Drago Bosnic.

Κινεζικές στρατιωτικές βάσεις στην Κούβα;

Για δεκαετίες, μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν πεπεισμένο ότι αυτό που σήμερα αποκαλείται (άδικα) κρίση των πυραύλων της Κούβας ξεκίνησε από τη Ρωσία.
Και ακόμη και σήμερα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την ανάπτυξη το 1961 των πυραύλων PGM-19 "Jupiter" με πυρηνική κεφαλή στην Τουρκία και την Ιταλία, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιμένει ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την κρίση.
Κάτι ανατριχιαστικά παρόμοιο εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Ωστόσο, αντί για τη Ρωσία, το άλλο μέρος που εμπλέκεται σε αυτή την περίπτωση είναι η Κίνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Πεκίνο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με την Αβάνα για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα.
Το δημοσίευμα της 20ης Ιουνίου, αναφέρει ότι οι δύο σοσιαλιστές σύμμαχοι επεξεργάζονται τις τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας που φέρεται να εξασφαλίζει μια στρατιωτική βάση για τον PLA (Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό) στη βόρεια Κούβα. Η WSJ αναφέρει ότι αυτό "έχει προκαλέσει φόβους μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι [η Κούβα] θα μπορούσε τελικά να φιλοξενήσει μια μόνιμη παρουσία κινεζικών στρατευμάτων", γεγονός που ώθησε την προβληματική κυβέρνηση Biden να παρέμβει στους Κουβανούς αξιωματούχους, επιδιώκοντας να εμποδίσει τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει επίσης την επέκταση των δυνατοτήτων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) της υπάρχουσας στρατιωτικής εγκατάστασης της PLA.
Οι ισχυρισμοί σχετικά με τις υποτιθέμενες στρατιωτικές βάσεις της Κίνας στην Κούβα βασίζονται σε ανώνυμες πηγές από ανώνυμες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι συντάκτες παραδέχονται ότι οι προαναφερθείσες υπηρεσίες δεν είναι ακριβώς σίγουρες για την πιθανότητα μιας ολοκληρωμένης κοινής στρατιωτικής βάσης Κίνας-Κούβας, σημειώνοντας ότι "η αναφορά στην προτεινόμενη νέα εκπαιδευτική εγκατάσταση στην Κούβα περιέχεται στις άκρως απόρρητες νέες αμερικανικές πληροφορίες, τις οποίες αξιωματούχοι του State Department χαρακτήρισαν πειστικές αλλά αποσπασματικές".
Το δημοσίευμα προσθέτει ακόμη ότι "ερμηνεύεται με διαφορετικά επίπεδα ανησυχίας μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των αναλυτών των υπηρεσιών πληροφοριών".

Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ

Το πιο ανησυχητικό για τις ΗΠΑ: Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αποτελεί μέρος του "σχεδίου 141" της Κίνας, μιας πρωτοβουλίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για την επέκταση της παγκόσμιας στρατιωτικής βάσης και του δικτύου υλικοτεχνικής υποστήριξης, δήλωσε ένας νυν και ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Η Κίνα και η Κούβα λειτουργούν ήδη από κοινού τέσσερις σταθμούς υποκλοπών στο νησί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το δίκτυο αυτό υπέστη σημαντική αναβάθμιση γύρω στο 2019, όταν ένας μόνο σταθμός επεκτάθηκε σε ένα δίκτυο τεσσάρων σταθμών που λειτουργούν από κοινού και η κινεζική συμμετοχή βάθυνε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους", αναφέρουν αναλυτικά οι συντάκτες της WSJ.
Είναι αρκετά δύσκολο να μετρήσει κανείς το απόλυτο μέγεθος της υποκρισίας και των διπλών προτύπων της Ουάσινγκτον όταν πρόκειται για αυτό το θέμα. Λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ξεκάθαρα εχθρική και συχνά ανοιχτά σινοφοβική ρητορική, αλλά και τις πολυάριθμες συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο την Κίνα, θα μπορούσε κανείς ειλικρινά να κατηγορήσει το Πεκίνο για οτιδήποτε άλλο εκτός από αμοιβαιότητα; Εκτός από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ διεξάγουν μια ολοκληρωμένη συρόμενη επιθετικότητα κατά της Κίνας, επιδιώκοντας ανοιχτά να περιορίσουν τον ασιατικό γίγαντα με ένα τεράστιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και άλλων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Κίνα και Ταϊβάν

Το πιο ανησυχητικό για το Πεκίνο είναι ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ωθήσουν τις στρατιωτικές τους υποδομές όλο και πιο κοντά στις ακτές της Κίνας, ιδίως ασκώντας μεγαλύτερο έλεγχο στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία Ταϊβάν του ασιατικού γίγαντα. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου του αναζωπυρούμενου νεομακαρθισμού στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που περιλαμβάνει την αποστολή ολόκληρων αντιπροσωπειών πολεμοκάπηλων της Ουάσινγκτον στην Ταϊπέι, εκτός από τις μαζικές αποστολές όπλων και εξοπλισμού (που περιλαμβάνουν πλέον μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70/72 και εκατοντάδες πυραύλους κατά πλοίων), ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ως επί το πλείστον καθυστερημένες λόγω της αμερικανικής (υπερ)επικέντρωσης στο καθεστώς του Κιέβου.
Λαμβάνοντας υπόψη μια τέτοια ανόθευτη εχθρότητα, μπορεί κανείς να κατηγορήσει το Πεκίνο που θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Αβάνα; Ακόμα χειρότερα, η Κούβα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, ενώ η Ταϊβάν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Κίνας (συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των ΗΠΑ), πράγμα που σημαίνει ότι η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής υποδομής στο νησί απειλεί άμεσα την κινεζική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ωστόσο, μέσα στην ατελείωτη υποκρισία και τα διπλά στάνταρ της, η Ουάσινγκτον θέλει να διατηρήσει το Δόγμα Μονρόε ασκώντας πρόσθετη πίεση στη Λατινική Αμερική, ενώ παράλληλα εισβάλλει στις γεωπολιτικές αυλές άλλων υπερδυνάμεων.
"Ορισμένοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι το Πεκίνο βλέπει τις ενέργειές του στην Κούβα ως γεωγραφική απάντηση στη σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του αυτοδιοικούμενου νησιού που βρίσκεται στα ανοικτά της ηπειρωτικής Κίνας και το οποίο το Πεκίνο θεωρεί δικό του", παραδέχθηκε η WSJ με καχυποψία, προσθέτοντας: "Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περισσότερους από 100 στρατιώτες στην Ταϊβάν για να εκπαιδεύσουν τις αμυντικές της δυνάμεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης