Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτοκιακό σοκ στην Τουρκία - Στροφή και αύξηση επιτοκίων στο 15% από 8,5% - Δεν έπεισε τους αναλυτές

Επιτοκιακό σοκ στην Τουρκία - Στροφή και αύξηση επιτοκίων στο 15% από 8,5% - Δεν έπεισε τους αναλυτές
Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, στο 20%
Σχετικά Άρθρα
Σε αλλαγή της πολιτικής της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τη νέα της ηγεσία, όπως αναμενόταν, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 650 μονάδες βάσης, στο 15% από 8,5%.
Οι αναλυτές ωστόσο ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση, στο 20%.
Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει αποδεχτεί κάποια βήματα προς την οικονομική ορθοδοξία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει εκτοξευθεί επί των ημερών του.
Η αναμενόμενη στροφή της νομισμαιτκής πολιτικής, υπό τη νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan, έρχεται εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται σε υψηλό 24 ετών, 85,5%, τον Οκτώβριο, προτού μειωθεί λίγο κάτω από το 40% τον περασμένο μήνα.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν συρρικνωθεί, με τα καθαρά αποθέματα να αγγίζουν το χαμηλό ρεκόρ των  5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, αντανακλώντας τις προσπάθειες των αρχών να στηρίξουν τη λίρα.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω σταδιακή νομισματική σύσφιξη μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα του πληθωρισμού στη χώρα.
"Η επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό η πορεία αποπληθωρισμού και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές επέκριναν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας ως μη αρκετά προχωρημένη.
"Ωχ - απογοητευτικό. Δεν είναι αρκετό", έγραψε ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management.
Αυτό δεν θα αρέσει στην αγορά", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η λίρα Τουρκίας αποδυναμώθηκε σε περίπου 24,1 έναντι του δολαρίου μετά την είδηση, από 23,54 πριν από την ανακοίνωση της απόφασης - νέο χαμηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters

Moody's: H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο στο 30%

Μετά τον διορισμό του Mehmet Şimşek στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών και της Hafize Gaye Erkan ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, τα βλέμματα στρέφονται στη νέα εποχή.
Και ενώ συζητείται ποια πορεία θα λάβει η τουρκική νομισματική πολιτική, η Moody’s προέβη σε ένα αξιοσημείωτο σχόλιο.
Όπως τόνισε, αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 25-30%.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Ειδικότερα, στην έκθεση του, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα να φέρει γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής πιο κοντά στα επιτόκια καταθέσεων TL, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται στο επίπεδο του 25-30% ανάλογα με τη διάρκεια».
Η Moody's επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συσφίξει αποτελεσματικά τη νομισματική της πολιτική και ταυτόχρονα να τονίσει την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης