Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετωπική Trichet - Weber - Τα έκτακτα προγράμματα της ΕΚΤ θα συνεχιστούν

Μετωπική Trichet - Weber - Τα έκτακτα προγράμματα της ΕΚΤ θα συνεχιστούν
Ανοιχτά διαφώνησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, Jean-Claude Trichet, στις δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank, Axel Weber να σταματήσουν τα έκτακτα προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα οποία σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τη ζήτηση των κρατικών ομολόγων και την αναδιάρθρωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.
“Δεν είναι θέση του διοικητικού συμβουλίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trichet σε συνέντευξη του στην ιταλική La Stampa, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το “αίτημα” του Weber να σταματήσουν αυτά τα έκτακτα προγράμματα της ΕΚΤ (13/10).
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έστελε ένα σαφές μήνυμα στον Weber, επισημαίνουν οι αναλυτές της ING Group. Η πλειονότητα του συμβουλίου επιθυμεί τη διατήρηση αυτής της πολιτικής από την ΕΚΤ, ενώ δεν θέλει να στέλνονται στις αγορές σήμερα διάσπασης της ΕΚΤ. Ο Trichet φάνηκε ωστόσο λίγο πιο “σκληρός” αυτή τη φορά, αναφέροντας ότι σαν πρόεδρος της ΕΚΤ είναι μόνο αυτός που μιλά εκ μέρους του συμβουλίου της τράπεζας. “Έχουμε ένα νόμισμα, ένα συμβούλιο, μία νομισματική πολιτική, έναν πρόεδρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά στη La Stampa.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Axel Weber είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει τη σταδιακή υποχώρηση από την πολιτική αγοράς ομολόγων, σημειώνοντας επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίζει να παρουσιάζει το σχέδιό της για απόσυρση και των άλλων έκτακτων ρυθμίσεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, που από την έναρξη του προγράμματος στις 10 Μαΐου έως και σήμερα ανέρχεται σε αγορές ομολόγων αξίας 61 δις ευρώ, αφορούσε τις τελευταίες μέρες χρεόγραφα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης