Τα ρωσικά εργοστάσια όπλων παράγουν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, ενώ η Δύση ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να βρει αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να τα στείλει στην Ουκρανία
Το "πραξικόπημα" στη Ρωσία έχει τελειώσει, αλλά υπάρχει μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή που θα πρέπει να φοβίζει τους πάντες.
Αυτός είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αναφέρει ο James G. Rickards, βασικός αναλυτής στο Strategic Intelligence.
Όπως εξηγεί, ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Η θεωρία είναι ότι αν η Ρωσία κινδυνεύει με στρατιωτική κατάρρευση στην Ουκρανία, ο Putin θα καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από απόγνωση.
Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες, επειδή η Ρωσία δεν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, κερδίζει τον πόλεμο και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.
Η Ρωσία συντρίβει την πολυαναμενόμενη ουκρανική επίθεση και είτε προελαύνει είτε κρατάει τη γραμμή σε άλλους τομείς.
Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά εργοστάσια όπλων παράγουν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, ενώ η Δύση ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να βρει αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να τα στείλει στην Ουκρανία.
Είναι ένας πόλεμος φθοράς και δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο.
Γιατί λοιπόν ο Putin να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;
Η απάντηση, φυσικά, είναι ότι δεν θα το έκανε. Κερδίζει τον πόλεμο.
Πυρηνική ξιφομαχία
Αλλά τέτοιες προειδοποιήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Putin δεν είναι καινούργιες.
Ο Biden κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Χρειάζεται κάποια προοπτική για να αξιολογηθεί αυτός ο ισχυρισμός.
Για την ιστορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη και μοναδική χώρα που διεξήγαγε πυρηνικό πόλεμο, κάτι που έκαναν μεταξύ 6 και 9 Αυγούστου 1945, σκοτώνοντας περίπου ένα τέταρτο εκατομμύριο αμάχους.
Ο Putin έχει καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εκτός εάν το κάνουν πρώτα οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει παρόμοια υπόσχεση.
Ο Βιδεν στήριξε την εκτίμησή του για την απειλή στο γεγονός ότι ο Putin μετέφερε πρόσφατα τακτικά πυρηνικά όπλα στη σύμμαχό του, τη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο Κίεβο.
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αγνοεί βολικά τα γεγονότα ότι οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Γερμανία, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι πυρηνικές δυνάμεις από μόνες τους και ότι υποβρύχια και αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού με πυρηνικούς πυραύλους έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία διέθετε επίσης πυρηνικά όπλα όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από το 1991.
Εν ολίγοις, δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερα προκλητικό στην κίνηση του Putin σε σχέση με την προηγούμενη τοποθέτηση και την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων από τις ΗΠΑ.
Τρέλα...
Αυτό που είναι προκλητικό είναι ένα πρόσφατο άρθρο του Michael Rubin, πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου και τώρα μόνιμου μελετητή στο American Enterprise Institute, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ο Rubin συνέστησε στις ΗΠΑ να παράσχουν τακτικά πυρηνικά όπλα στους ίδιους τους Ουκρανούς.
Το σκεπτικό είναι μια εκδοχή του δόγματος της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής, που διατήρησε τη σταθερότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (στην πραγματικότητα της Ρωσίας) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η ιδέα είναι ότι αν κάθε πλευρά διαθέτει αρκετά πυρηνικά όπλα για να επιβιώσει από ένα πρώτο χτύπημα της άλλης και να εξαπολύσει ένα δεύτερο δικό της χτύπημα, τότε καμία πλευρά δεν θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο επειδή θα καταστραφεί με τη σειρά της.
Το δόγμα MAD έχει αξία, υπό την προϋπόθεση ενός μακρού καταλόγου προϋποθέσεων, όπως μεγάλα οπλοστάσια, ασφαλείς διαδικασίες διοίκησης και ελέγχου, καλή επικοινωνία μεταξύ των πρωταγωνιστών (όπως η "καυτή γραμμή") και ορθολογική ηγεσία και στις δύο πλευρές.
Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει για την Ουκρανία.
Θα έχει ένα μέτριο οπλοστάσιο (όχι αρκετό για να επιβιώσει από ένα πρώτο χτύπημα), έχει αδύναμη διοίκηση και έλεγχο, δεν έχει σχεδόν καμία επικοινωνία με τη Ρωσία και έχει απελπισμένη και ανασφαλή ηγεσία.
Είναι σχεδόν σαν η πρόταση του Rubin να έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει τον Putin να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ουκρανική πυρηνική ικανότητα, ως ένας τρόπος για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση από τις ΗΠΑ και να φέρει τις μπότες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ένας σύντομος δρόμος προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οποιαδήποτε συζήτηση για την παροχή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι απερίσκεπτη.
Η ιδέα του Rubin θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από το σχέδιο του Putin να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως ένας τρόπος να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να προχωρήσουν περαιτέρω.
Φυσικά, οι ενέργειες του Putin στη Λευκορωσία αποτελούν παράδειγμα κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Rubin και οι άλλοι πολεμοκάπηλοι στις ΗΠΑ.
Με απλά λόγια, η ιδέα του Ρθβιν είναι απερίσκεπτη και φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
Θα πραγματοποιήσει η Ουκρανία επίθεση με "ψεύτικη σημαία" σε πυρηνικό εργοστάσιο;
Υπάρχει η πιθανότητα μια ολοένα και πιο απελπισμένη Ουκρανία να προσπαθήσει να οργανώσει μια επίθεση με "ψεύτικη σημαία" στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP) στην περιοχή της Χερσώνας και να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία.
Τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky όσο και ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν πρόσφατα για μια πιθανή ρωσική επίθεση στο εργοστάσιο.
Με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια επίθεση με ψεύτικη σημαία.
Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε δυνητικά να εξαπλώσει πυρηνική ραδιενέργεια σε όλη την περιοχή και ενδεχομένως και πέραν αυτής.
Δεν θα ήταν στο επίπεδο του Τσερνομπίλ, επειδή το εργοστάσιο λειτουργεί σε πολύ μικρότερη δυναμικότητα από το Τσερνομπίλ.
Αλλά και πάλι, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα απαράδεκτο έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία, το οποίο θα προκαλούσε διεθνή οργή και θα έθετε τις βάσεις για άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Παρεμπιπτόντως, ο ZNPP βρίσκεται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή των Ουκρανών.
Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια επίθεση στο εργοστάσιο;
Η Ουκρανία (υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και με τη βοήθεια τους) θα μπορούσε να στείλει μια ομάδα κομάντος στην εγκατάσταση, να τοποθετήσει βαριά εκρηκτικά και στη συνέχεια να τα πυροδοτήσει με τρόπο που να προκαλέσει μερική τήξη και απελευθέρωση ραδιενέργειας.
Οι επικρατούντες άνεμοι θα μετέφεραν την ακτινοβολία προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίες είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.
Μόλις η ακτινοβολία φτάσει σε αυτές τις χώρες, θα θεωρηθεί ως "επίθεση" κατά των μελών του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων.
Ήδη οι αμερικανοί γερουσιαστές Lindsey Graham και Richard Blumenthal πρότειναν νομοθεσία που αναφέρει ότι η χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί άμεση επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.
Ο βομβαρδισμός ενός πυρηνικού εργοστασίου δεν είναι το ίδιο με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά δύσκολα θα γινόταν μια τέτοια διάκριση.
Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 θα παρείχε νομική κάλυψη στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον υπόλοιπο συνασπισμό να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να στηρίξουν την αποτυχημένη επίθεση.
Το επόμενο βήμα θα ήταν η άμεση μάχη μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων.
Και αυτό είναι μια άμεση πύλη προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προϊόντα συνωμοσίας;
Θα μπορούσε κανείς να απορρίψει όλη αυτή τη συζήτηση ως συνωμοσιολογική ανοησία.
Εξάλλου, γιατί να θέλει η Ουκρανία να δημιουργήσει ένα σοβαρό πυρηνικό επεισόδιο στο έδαφός της;
Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις (σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες) ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή του αγωγού Nord Stream 2, τη μεγαλύτερη πράξη οικολογικής τρομοκρατίας που έχει γίνει ποτέ.
Υπάρχουν επίσης αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επίθεση, οπότε μπορεί να μην ήταν η Ουκρανία.
Αλλά παραμένει μια θεμιτή πιθανότητα.
Είναι επίσης πιθανό ότι η Ουκρανία κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα Nova Kakhovka νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας στην περιοχή.
Το αποτέλεσμα ήταν μια περιβαλλοντική καταστροφή.
Όπως και στην περίπτωση του Nord Stream 2, δεν υπάρχει καμία οριστική απόδειξη ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη.
Φυσικά, όπως και με τον αγωγό, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία.
Ενώ είναι πιθανό να το έκανε η Ρωσία, η Ρωσία είχε να χάσει πολύ περισσότερα από την Ουκρανία από την καταστροφή του φράγματος και τις επακόλουθες πλημμύρες.
Γι' αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας επίθεσης με ψεύτικη σημαία στον πυρηνικό σταθμό.
Και πάλι, η Ουκρανία έχει απελπιστεί και οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απελπισμένα μέτρα.
Έτσι, αν υπάρξει επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τις επόμενες ημέρες, θα γνωρίζει ο κόσμος ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
www.bankingnews.gr
Αυτός είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αναφέρει ο James G. Rickards, βασικός αναλυτής στο Strategic Intelligence.
Όπως εξηγεί, ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Η θεωρία είναι ότι αν η Ρωσία κινδυνεύει με στρατιωτική κατάρρευση στην Ουκρανία, ο Putin θα καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από απόγνωση.
Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες, επειδή η Ρωσία δεν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, κερδίζει τον πόλεμο και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.
Η Ρωσία συντρίβει την πολυαναμενόμενη ουκρανική επίθεση και είτε προελαύνει είτε κρατάει τη γραμμή σε άλλους τομείς.
Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά εργοστάσια όπλων παράγουν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, ενώ η Δύση ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να βρει αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να τα στείλει στην Ουκρανία.
Είναι ένας πόλεμος φθοράς και δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο.
Γιατί λοιπόν ο Putin να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;
Η απάντηση, φυσικά, είναι ότι δεν θα το έκανε. Κερδίζει τον πόλεμο.
Πυρηνική ξιφομαχία
Αλλά τέτοιες προειδοποιήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Putin δεν είναι καινούργιες.
Ο Biden κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Χρειάζεται κάποια προοπτική για να αξιολογηθεί αυτός ο ισχυρισμός.
Για την ιστορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη και μοναδική χώρα που διεξήγαγε πυρηνικό πόλεμο, κάτι που έκαναν μεταξύ 6 και 9 Αυγούστου 1945, σκοτώνοντας περίπου ένα τέταρτο εκατομμύριο αμάχους.
Ο Putin έχει καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εκτός εάν το κάνουν πρώτα οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει παρόμοια υπόσχεση.
Ο Βιδεν στήριξε την εκτίμησή του για την απειλή στο γεγονός ότι ο Putin μετέφερε πρόσφατα τακτικά πυρηνικά όπλα στη σύμμαχό του, τη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο Κίεβο.
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αγνοεί βολικά τα γεγονότα ότι οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Γερμανία, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι πυρηνικές δυνάμεις από μόνες τους και ότι υποβρύχια και αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού με πυρηνικούς πυραύλους έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία διέθετε επίσης πυρηνικά όπλα όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από το 1991.
Εν ολίγοις, δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερα προκλητικό στην κίνηση του Putin σε σχέση με την προηγούμενη τοποθέτηση και την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων από τις ΗΠΑ.
Τρέλα...
Αυτό που είναι προκλητικό είναι ένα πρόσφατο άρθρο του Michael Rubin, πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου και τώρα μόνιμου μελετητή στο American Enterprise Institute, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ο Rubin συνέστησε στις ΗΠΑ να παράσχουν τακτικά πυρηνικά όπλα στους ίδιους τους Ουκρανούς.
Το σκεπτικό είναι μια εκδοχή του δόγματος της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής, που διατήρησε τη σταθερότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (στην πραγματικότητα της Ρωσίας) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η ιδέα είναι ότι αν κάθε πλευρά διαθέτει αρκετά πυρηνικά όπλα για να επιβιώσει από ένα πρώτο χτύπημα της άλλης και να εξαπολύσει ένα δεύτερο δικό της χτύπημα, τότε καμία πλευρά δεν θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο επειδή θα καταστραφεί με τη σειρά της.
Το δόγμα MAD έχει αξία, υπό την προϋπόθεση ενός μακρού καταλόγου προϋποθέσεων, όπως μεγάλα οπλοστάσια, ασφαλείς διαδικασίες διοίκησης και ελέγχου, καλή επικοινωνία μεταξύ των πρωταγωνιστών (όπως η "καυτή γραμμή") και ορθολογική ηγεσία και στις δύο πλευρές.
Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει για την Ουκρανία.
Θα έχει ένα μέτριο οπλοστάσιο (όχι αρκετό για να επιβιώσει από ένα πρώτο χτύπημα), έχει αδύναμη διοίκηση και έλεγχο, δεν έχει σχεδόν καμία επικοινωνία με τη Ρωσία και έχει απελπισμένη και ανασφαλή ηγεσία.
Είναι σχεδόν σαν η πρόταση του Rubin να έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει τον Putin να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ουκρανική πυρηνική ικανότητα, ως ένας τρόπος για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση από τις ΗΠΑ και να φέρει τις μπότες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ένας σύντομος δρόμος προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οποιαδήποτε συζήτηση για την παροχή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι απερίσκεπτη.
Η ιδέα του Rubin θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από το σχέδιο του Putin να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως ένας τρόπος να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να προχωρήσουν περαιτέρω.
Φυσικά, οι ενέργειες του Putin στη Λευκορωσία αποτελούν παράδειγμα κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Rubin και οι άλλοι πολεμοκάπηλοι στις ΗΠΑ.
Με απλά λόγια, η ιδέα του Ρθβιν είναι απερίσκεπτη και φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
Θα πραγματοποιήσει η Ουκρανία επίθεση με "ψεύτικη σημαία" σε πυρηνικό εργοστάσιο;
Υπάρχει η πιθανότητα μια ολοένα και πιο απελπισμένη Ουκρανία να προσπαθήσει να οργανώσει μια επίθεση με "ψεύτικη σημαία" στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP) στην περιοχή της Χερσώνας και να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία.
Τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky όσο και ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν πρόσφατα για μια πιθανή ρωσική επίθεση στο εργοστάσιο.
Με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια επίθεση με ψεύτικη σημαία.
Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε δυνητικά να εξαπλώσει πυρηνική ραδιενέργεια σε όλη την περιοχή και ενδεχομένως και πέραν αυτής.
Δεν θα ήταν στο επίπεδο του Τσερνομπίλ, επειδή το εργοστάσιο λειτουργεί σε πολύ μικρότερη δυναμικότητα από το Τσερνομπίλ.
Αλλά και πάλι, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα απαράδεκτο έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία, το οποίο θα προκαλούσε διεθνή οργή και θα έθετε τις βάσεις για άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Παρεμπιπτόντως, ο ZNPP βρίσκεται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή των Ουκρανών.
Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια επίθεση στο εργοστάσιο;
Η Ουκρανία (υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και με τη βοήθεια τους) θα μπορούσε να στείλει μια ομάδα κομάντος στην εγκατάσταση, να τοποθετήσει βαριά εκρηκτικά και στη συνέχεια να τα πυροδοτήσει με τρόπο που να προκαλέσει μερική τήξη και απελευθέρωση ραδιενέργειας.
Οι επικρατούντες άνεμοι θα μετέφεραν την ακτινοβολία προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίες είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.
Μόλις η ακτινοβολία φτάσει σε αυτές τις χώρες, θα θεωρηθεί ως "επίθεση" κατά των μελών του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων.
Ήδη οι αμερικανοί γερουσιαστές Lindsey Graham και Richard Blumenthal πρότειναν νομοθεσία που αναφέρει ότι η χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί άμεση επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.
Ο βομβαρδισμός ενός πυρηνικού εργοστασίου δεν είναι το ίδιο με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά δύσκολα θα γινόταν μια τέτοια διάκριση.
Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 θα παρείχε νομική κάλυψη στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον υπόλοιπο συνασπισμό να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να στηρίξουν την αποτυχημένη επίθεση.
Το επόμενο βήμα θα ήταν η άμεση μάχη μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων.
Και αυτό είναι μια άμεση πύλη προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προϊόντα συνωμοσίας;
Θα μπορούσε κανείς να απορρίψει όλη αυτή τη συζήτηση ως συνωμοσιολογική ανοησία.
Εξάλλου, γιατί να θέλει η Ουκρανία να δημιουργήσει ένα σοβαρό πυρηνικό επεισόδιο στο έδαφός της;
Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις (σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες) ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή του αγωγού Nord Stream 2, τη μεγαλύτερη πράξη οικολογικής τρομοκρατίας που έχει γίνει ποτέ.
Υπάρχουν επίσης αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επίθεση, οπότε μπορεί να μην ήταν η Ουκρανία.
Αλλά παραμένει μια θεμιτή πιθανότητα.
Είναι επίσης πιθανό ότι η Ουκρανία κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα Nova Kakhovka νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας στην περιοχή.
Το αποτέλεσμα ήταν μια περιβαλλοντική καταστροφή.
Όπως και στην περίπτωση του Nord Stream 2, δεν υπάρχει καμία οριστική απόδειξη ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη.
Φυσικά, όπως και με τον αγωγό, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία.
Ενώ είναι πιθανό να το έκανε η Ρωσία, η Ρωσία είχε να χάσει πολύ περισσότερα από την Ουκρανία από την καταστροφή του φράγματος και τις επακόλουθες πλημμύρες.
Γι' αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας επίθεσης με ψεύτικη σημαία στον πυρηνικό σταθμό.
Και πάλι, η Ουκρανία έχει απελπιστεί και οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απελπισμένα μέτρα.
Έτσι, αν υπάρξει επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τις επόμενες ημέρες, θα γνωρίζει ο κόσμος ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών