Ο γγ του OPEC ανακοίνωσε ότι το Οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων μελών
Ερωτηθείς εάν προσπαθεί να διευρύνει τη συμμαχία του OPEC, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Haitham al-Ghais δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη: «Ναι, το κάνω».
Ο Οργανισμός έχει σήμερα 13 μέλη, τα οποία εδρεύουν κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική. Το διακύβευμα για την ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών είναι μια μάχη για να συμβιβάσει τις προοπτικές μιας πιο σφιχτής προσφοράς αργού το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τις τρέχουσες μακροοικονομικές ανησυχίες και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τα μέλη του OPEC συντονίζουν την ποσότητα πετρελαίου που παράγουν σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις τιμές.
Το 2020, ο Ισημερινός αποχώρησε από την ομάδα λόγω πολιτικών συνθηκών, αλλά τον Μάιο κλήθηκε να επανενταχθεί στις τάξεις του OPEC, σύμφωνα με επιστολή του al-Ghais που μοιράστηκε το υπουργείο Ενέργειας του Ισημερινού.
«Ο Οργανισμός θεωρεί ως ύψιστη προτεραιότητα την εκ νέου ένταξη του Ισημερινού στην οικογένεια του OPEC», ανέφερε η επιστολή. Το υπουργείο του Ισημερινού δεν αποκάλυψε την απάντησή του.
Ο Al-Ghais δεν θέλησε να παρασυρθεί στην αποκάλυψη των ονομάτων των πιθανών νέων μελών. Ανέφερε, ωστόσο, πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων που εφαρμόζουν επί του παρόντος κοινή στρατηγική παραγωγής με τις χώρες του OPEC, σε μια ομάδα γνωστή ως OPEC+.
«Ήμουν στη Μαλαισία, ήμουν στο Μπρουνέι», είπε, τονίζοντας ότι δεν κάλεσε απαραίτητα τις χώρες αυτές να ενταχθούν στον οργανισμό. «Ήμουν στο Αζερμπαϊτζάν, ήμουν στο Μεξικό».
Προηγούμενες εικασίες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Γουιάνας είδαν τον OPEC να δηλώνει στα τέλη Ιουνίου ότι, ενώ η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι «ένας αναδυόμενος παίκτης στη διεθνή αγορά πετρελαίου με σημαντικές δυνατότητες», δεν είχε προσκληθεί να ενταχθεί.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος του OPEC, ο Al-Ghais δήλωσε: «Πρέπει να είναι καθαρός εξαγωγέας (πετρελαίου), ουσιαστικός, πρέπει να έχει παρόμοιους στόχους με τον OPEC. Όλα αυτά αναφέρονται με μεγάλη σαφήνεια στο καταστατικό μας. Και νομίζω ότι πολλές χώρες που μόλις ανέφερα ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ. Έτσι... η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».
Έμφαση στις επενδύσεις
Απηχώντας τα σχόλια άλλων αξιωματούχων του OPEC, ο al-Ghais τάσσεται επίσης υπέρ της ταυτόχρονης πραγματοποίησης κοινών επενδύσεων σε έργα ορυκτών καυσίμων και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα ελλείμματα στον ενεργειακό εφοδιασμό. Παρά αυτό που αντιλαμβάνεται ως παγκόσμια υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ότι η συμμαχία του OPEC μπορεί ακόμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πιθανή κρίση εφοδιασμού.
«Ένα μέρος της απόφασης για μείωση της παραγωγής είναι επίσης καλό, διότι μας δίνει περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ο OPEC πάντα κατάφερνε να παρεμβαίνει σε περίπτωση οποιουδήποτε σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο al-Ghais.
«Η εφεδρική παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη, θα έλεγα ... Και οι χώρες μας επενδύουν. Όταν μιλάω για υποεπενδύσεις, οι περισσότερες από τις χώρες μας, αν όχι όλες, επενδύουν ... Αλλά είναι μια παγκόσμια ευθύνη. Ο OPEC δεν μπορεί να το αναλάβει μόνος του. Πρέπει να κάνουμε όλοι ένα βήμα μπροστά».
Ο Suhail al-Mazrouei, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τόνισε επίσης την έμφαση στις επενδύσεις και τις διαθεσιμότητες.
«Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η τιμή, αυτό που είναι σημαντικό είναι το επίπεδο των επενδύσεων που έρχονται στην αγορά για να εξισορροπήσουν τη μακροπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη άποψη της προσφοράς», δήλωσε την Τετάρτη στον Dan Murphy του CNBC. «Αν κάτι με ανησυχεί, αυτό είναι που με ανησυχεί, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προσφορά. Όχι η ζήτηση».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προανήγγειλε τον Μάιο μια έντονη κρίση προσφοράς, σημειώνοντας ότι «αυστηρότερες ισορροπίες στην αγορά αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 mb/d».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών