H Γερμανία είναι απρόθυμη να στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος
Ο καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ωστόσο ότι η Γερμανία είναι απρόθυμη να στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όπως σημειώνει το Libertarian Institute.
Το Λονδίνο έχει προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους κρουζ Storm Shadow που εκτοξεύονται από αέρος και έχουν βεληνεκές άνω των 155 μιλίων.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο Λευκός Οίκος πλησιάζει στην απόφαση να στείλει στην Ουκρανία Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού, γνωστά και ως ATACMS. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν περίπου 200 μίλια.
Η απειλή Shoigu για άμεση σύγκρουση
Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ουκρανία χρησιμοποιώντας όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ.
"Η χρήση αυτών των πυραύλων εκτός της ζώνης της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα σύρονταν πλήρως στη σύγκρουση και θα συνεπαγόταν άμεσα πλήγματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία", δήλωσε.
Ασφυκτικές πιέσεις στη Γερμανία για βαρύ οπλισμό και ΝΑΤΟ
Το Βερολίνο δέχεται τώρα αιτήματα από το Κίεβο για την παροχή πυραύλων Taurus KEPD 350, έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος με βεληνεκές άνω των 300 μιλίων.
Ο Scholz δήλωσε ότι η Γερμανία εξετάζει το αίτημα.
H Γερμανία έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης πίεσης καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου λόγω της απροθυμίας του Βερολίνου, κατά καιρούς, να παράσχει στο Κίεβο όλη τη ζητούμενη βοήθεια.
Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, το Βερολίνο υποχώρησε στις απαιτήσεις του Κιέβου.
Για παράδειγμα, αρχικά η Γερμανία αντιστάθηκε στην αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Αφού η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν προηγμένα άρματα μάχης, η Γερμανία έστειλε τελικά στην Ουκρανία δεκάδες άρματα μάχης Leopard 2.
Ορισμένα από τα γερμανικά άρματα έχουν ήδη καταστραφεί στο πεδίο της μάχης και το Κίεβο ζητά από το Βερολίνο αντικαταστάσεις.
Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams δεν έχουν ακόμη φθάσει στην Ουκρανία.
Επιπρόσθετα, το Βερολίνο δέχεται πιέσεις για να δώσει στην Ουκρανία ένα επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Rzeczpospolita τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε ότι η συμμαχία δεν θα είναι σε θέση να καθορίσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί το Κίεβο στη συμμαχία μέχρι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών